Τον Μάιο οι αποφάσεις απλοποίησης της ΚΑΠ

17.03.2015 

Τον Μάιο οι αποφάσεις απλοποίησης της ΚΑΠΤο συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. του επομένου Μαΐου θα κληθεί να εγκρίνει το τελικό κείμενο της Λιθουανικής προεδρίας της Ε.Ε. με τις τελικές ρυθμίσεις με τι οποίες θα απλοποιείται η εφαρμογή των κανόνων της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, που ισχύει από φέτος έως το 2020.
Το θέμα συζητήθηκε εκτενώς και στην χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου, Δευτέρα 16 Μαρτίου, στις Βρυξέλλες βάσει των συμπερασμάτων ενός ερωτηματολογίου που είχε διανεμηθεί στα κράτη μέλη τις Ε.Ε σχετικά με: τις άμεσες ενισχύσεις, τις κοινές οργανώσεις των γεωργικών αγορών, την αγροτική ανάπτυξη και τις οριζόντιες διατάξεις/

Οι απαντήσεις είχαν ήδη καταλογοποιηθεί από τις σχετικές ομάδες εργασίας της
Συμβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας για τα  «Οριζόντια Γεωργικά Θέματα» στις 5 Μαρτίου, και για την αγροτική ανάπτυξη στις 6 Μαρτίου και οι υπουργοί κλήθηκαν να ανατλλάξουν απόψεις στα εξής:
-Σε πρακτικές σχετικά με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ οι οποίες, κατά τη γνώμη τους, θα παρουσίαζαν ενδιαφέρον και για τα άλλα κράτη μέλη.
-Ποια κατά τη γνώμη τους είναι τα σημαντικότερα θέματα προς απλοποίηση σε καθέναν από τους τρείς τομείς πολιτικής: άμεσες ενισχύσεις, αγροτική ανάπτυξη (ανάπτυξη της υπαίθρου) και κοινές οργανώσεις γεωργικών αγορών.

Σύμφωνα με το κείμενο συμπερασμάτων του Συμβουλίου, ως τα πλέον σημαντικά ζητήματα που χρήζουν απλούστευσης για τις άμεσες ενισχύσεων, που τονίστηκαν από τα περισσότερες αντιπροσωπείες των κρατών μελών, είναι τα μέτρα «πρασινίσματος» της ΚΑΠ και αυτά που αφορούν τους ελέγχους.

Επί του θέματος ο προεδρεύων Λιθουανός υπουργός Γεωργίας Jānis Dūklavs ανέφερε ότι «Τα κράτη μέλη υποστήριξαν τις προσπάθειες της προεδρίας να συμφωνήσουν πάνω στα συμπεράσματα σχετικά με την απλούστευση της ΚΑΠ το Μάιο. Μερικά από τα ζητήματα που τέθηκαν από τα κράτη μέλη απαιτούν άμεση προσοχή καθώς οι κανόνες θα πρέπει να εφαρμοστούν ήδη αυτή την άνοιξη. Υπάρχουν ορισμένοι τομείς όπου μπορεί να είναι δυνατή η απλούστευση μέσω ήσσονος σημασίας τροποποιήσεις στις υφιστάμενες διατάξεις που έχουν θεσπιστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Στέφανος Παπαπολυμέρου
papapolimerou@paseges.gr
πηγη: www.paseges.gr