Σταθερή η βιομηχανική ντομάτα

  30/03/2015

Κρόκου Μαρία
Ίδιες με πέρυσι είναι οι τιμές που ανακοίνωσε ο «Κύκνος» για τη βιομηχανική ντομάτα του ‘15, της οποίας η φετινή έκταση στην Πελοπόννησο θα είναι κατά 25% αυξημένη σε σχέση με το ‘14, βάσει των συμβολαίων που υπέγραψαν οι παραγωγοί με τον «Κύκνο» την προηγούμενη βδομάδα.

Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι είναι οι τιμές του Κύκνου, όπως και του Νομικού
«Αν πράγματι καλλιεργηθούν αυτά τα στρέμματα και δεν υπάρξει κάποιο πρόβλημα λόγω καιρικών συνθηκών –κάτι που συμβαίνει, βέβαια, μία φορά στα 4 χρόνια- θα παρατηρηθεί υπερπροσφορά στην αγορά», επισημαίνουν οι παραγωγοί.
Οι τιμές αυτές είναι καλύτερες από τις αντίστοιχες για το προϊόν της Θεσσαλίας λόγω των καλύτερων Brix στην Πελοπόννησο χάρη στις υψηλές θερμοκρασίες και στη μικρότερη παραγωγή της.

Στην αύξηση των στρεμμάτων οδήγησε ο συμβολαιακός χαρακτήρας της καλλιέργειας, οι εξοφλήσεις των εργοστασίων στην Πελοπόννησο για τη σοδειά του ’14 τις ημερομηνίες που είχαν ανακοινώσει, και η ένταξη της καλλιέργειας στο καθεστώς των συνδεδεμένων ενισχύσεων, για το οποίο, ωστόσο, δεν έχει βγει η σχετική Κ.Υ.Α. (μέχρι το μεσημέρι της 27ης Μαρτίου).

«Ήδη θα έπρεπε να είχε βγει η Κ.Υ.Α. πριν την υπογραφή των συμβάσεων», τονίζει o Χρήστος Βαλλιανάτος, μέλος του Δ.Σ. της Ομάδας Παραγωγών Βιομηχανικής Ντομάτας, Σταφίδας και Ελαιολάδου του ν. Ηλείας. Επίσης, παρά τη σταθερότητα των τιμών, αρκετοί εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους δεδομένης της αύξησης του κόστους φέτος κατά 10% σε σχέση με πέρυσι (στα 650-750 ευρώ το στρέμμα).
 
πηγη: