Κρούσμα ενζωοτικής λεύκωσης σε βοοειδή της Καβάλας

 11/03/2015

Στην περιοχή Κεραμωτή Καβάλας στον Νομό Μακεδονίας εντοπίστηκαν σε τέσσερις συστεγασμένες κτηνοτροφικές μονάδες κρούσματα ενζωοτικής λεύκωσης , μιας ιογενούς νόσου που εμφανίζεται κυρίως στα βοοειδή, οι οποίες κηρύχθηκαν μολυσμένες.

Σχετικά για το ζήτημα ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Θόδωρος Μαρκόπουλος ανέφερε : «Δεν γνωρίζουμε ακόμα πού οφείλεται η ασθένεια. Διεξάγουμε ελέγχους και ευελπιστούμε ότι δεν θα εντοπιστεί κάπου αλλού οπότε και θα περιοριστεί εκεί αυτή η εστία. Εγώ προσωπικά δεν θυμάμαι να έχει εμφανιστεί ξανά η ενζωοτική λεύκωση στην περιοχή μας όσα χρόνια ασχολούμαι με τα θέματα αυτά τόσο ως αντιπεριφερειάρχης όσο και ως γεωπόνος και πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ».
Επιπρόσθετα,  ο κ. Μαρκόπουλος αναφέρθηκε και στις ελλείψεις σε προσωπικό που έχει η κτηνιατρική υπηρεσία της Π.Ε. Καβάλας επισημαίνοντας : «έχουμε μόνο τρεις κτηνιάτρους ενώ παλαιότερα είχαμε 15 και προσπαθούμε να αντεπεξέλθουμε στους ελέγχους που απαιτούνται σε όλα τα επίπεδα».

Ο κ. Θόδωρος Μαρκόπουλος και η προϊσταμένη της Κτηνιατρικής υπηρεσίας της Π.Ε. Καβάλας Θάλεια Αϊναλίδου εξηγούν ότι η νόσος δεν απειλεί τον άνθρωπο αλλά κυρίως το ζωικό κεφάλαιο καθώς αποτελεί μια λεμφοειδής νεοπλασματική ασθένεια των βοοειδών που προκαλείται από τον ιό της λευχαιμίας . Αυτή τη στιγμή η αρμόδια υπηρεσία μελετά τα κρούσματα προκειμένου να συμπεράνει τα αίτια εμφάνισης της νόσου, ενώ έχει δοθεί εντολή θανάτωσης των άρρωστων βοοειδών.
Ειδικότερα, η κα. Θάλεια Αϊναλίδου, Προϊσταμένη της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Π.Ε. Καβάλας ανέφερε σχετικά με την εμφάνιση της ασθένειας : «τα κρούσματα βρέθηκαν σε 4 συστεγασμένες κτηνοτροφικές μονάδες που λειτουργούν στην Κεραμωτή οι οποίες στην ουσία αφορούν μια υγειονομική μονάδα. Τα ζώα βρέθηκαν θετικά στην ασθένεια στα πλαίσια των προγραμματισμένων αιμοληψιών που κάνουμε στα κοπάδια της περιοχής. Τα ζώα θα θανατωθούν (41 βοοειδή) εφόσον η ασθένεια είναι μεταδοτική προς τα άλλα ζώα αλλά όχι προς τον άνθρωπο». Παράλληλα πρόσθεσε ότι : «Το ότι δεν είχαμε βρει τα τελευταία χρόνια την ασθένεια στην περιοχή μας δεν σημαίνει ότι δεν υπήρχε. Οι αιμοληψίες είναι περιορισμένες αφού το προσωπικό μας είναι ελάχιστο. Η ασθένεια αυτή πάντως δεν μπορεί αν λάβει τις διαστάσεις του καταρροϊκού αφού δεν μεταδίδεται με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή με τα έντομα. Η ενζωοτική λεύκωση μεταδίδετε με την επαφή των ζώων και το αίμα. Τα ζώα που θα θανατωθούν αποζημιώνονται από το πρόγραμμα της εξυγίανσης ζωικού κεφαλαίου».
 
πηγη:www.agronews.gr