Πολύ σκληρό σιτάρι στην Ιταλία

06/03/2015

Παπαδογιάννης Γιάννης
Υπό πίεση βρίσκεται η ελληνική αγορά σκληρού σίτου, εν µέσω νέων για αυξηµένη ιταλική παραγωγή το 2015, την ίδια ώρα που πτωτικά κινείται για άλλη µια εβδοµάδα και το µαλακό σιτάρι στο χρηµατιστήριο του Σικάγο.
Πιο συγκεκριµένα, στην αγορά µας δεν υπάρχει ιδιαίτερη κινητικότητα τόσο στη φετινή όσο και στην ερχόµενη σοδειά σκληρού σίτου. Είναι λογικό υπό τις παρούσες συνθήκες οι τοπικοί µεγάλοι µύλοι να µην βιάζονται να καλύψουν τις όποιες ανάγκες προκύψουν µέχρι τον Ιούνιο, οπότε και έχουµε τα πρώτα αλώνια. Παράλληλα, αναφορικά µε τη νέα σοδειά πηγές της Ιταλίας τονίζουν ότι η παραγωγή τους θα αυξηθεί σηµαντικά (περίπου κατά 150.000 τόνους), ενώ οι εισαγωγές θα µειωθούν (περίπου κατά 200.000 τόνους). Αυτά τα νέα προµηνύουν µια πτωτική τάση στις τιµές και φυσικά δεν διευκολύνουν τις προπωλήσεις.

Στη λίστα της Φότζια  τα σκληρά στάρια κατόπιν αρκετών εβδοµάδων µείωσης τιµών, υπήρξε σταθερότητα. Τα καλής ποιότητας (ειδικό βάρος 80 kg/hl, πρωτεΐνη 12%, υαλώδη 80%) κυµαίνονται στα 350-355 ευρώ ο τόνος παράδοση σε ιταλικό λιµάνι, ενώ η αµέσως επόµενη στα 340-345 ευρώ ο τόνος. Στο Μιλάνο αντιθέτως συνεχίστηκε η µείωση τιµών (-4 ευρώ ο τόνος) µε τα καλά σκληρά να βρίσκονται µεταξύ 355-363 ευρώ.

Τα γαλλικά σκληρά δεν µειώθηκαν, απλά έθεσαν ένα κάτω όριο στις τιµές τους σε σχέση µε την περασµένη εβδοµάδα, οι οποίες πλέον κυµαίνονται στα  360 µε 365 ευρώ ο τόνος παραδοτέα σε γαλλικό λιµάνι.

Στο χρηµατιστήριο του Σικάγο  παρά τη σηµαντική πώληση 270.000 τόνων αµερικάνικου σίτου στην Αίγυπτο, οι τιµές αδυνατούν να ανακάµψουν µε τη δικαιολογία ότι η εν λόγω σοδειά εξακολουθεί να είναι ακριβότερη των αντίστοιχων ευρωπαϊκών. Παράλληλα, οι καιρικές συνθήκες βελτιώνονται µε αποτέλεσµα να αυξάνονται οι προσδοκίες για τις παραγωγές του 2015. Ως αποτέλεσµα και οι κερδοσκόποι προέβησαν σε πωλήσεις θέσεων τους.

Στη Γαλλία φτάσαµε αρχικά σε σηµεία στήριξης της αγοράς, αλλά κατόπιν η γενικότερη αρνητική τάση στο Σικάγο πέρασε και στις ευρωπαϊκές τιµές µε τα συµβόλαια του Μαρτίου να βρίσκονται πλέον στα 184 ευρώ ο τόνος.
 
πηγη:www.agronews.gr