Φορολογία Αγροτών – Ανάλυση και Προβληματισμοί

05.03.2015 

Φορολογία Αγροτών – Ανάλυση και Προβληματισμοί
Στο άρθρο του κ. Αχιλλέα Αρχοντή, Λογιστή - Φοροτεχνικού, που δημοσιεύεται στο τεύχος 9 του e-Magazine, αναλύονται βασικά θέματα φορολογίας των αγροτών του ειδικού αλλά και του κανονικού καθεστώτος Φ.Π.Α.. Ο αρθρογράφος αναφέρεται αρχικά στα κριτήρια υπαγωγής των αγροτών στο ειδικό καθεστώς και στην κατ’ αποκοπή επιστροφή Φ.Π.Α. που δικαιούνται, καθώς και τις περιπτώσεις αγροτών οι οποίες εξαιρούνται από τα παραπάνω.
Αναλύει θέματα όπως την τήρηση βιβλίων, την έκδοση στοιχείων, την εφαρμογή των Ε.Λ.Π. από 1/1/2015 και τις καταστάσεις πελατών προμηθευτών των αγροτών του ειδικού, αλλά και του κανονικού καθεστώτος Φ.Π.Α..
 
Οι αγρότες μπορούν να μετατάσσονται από το ειδικό καθεστώς Φ.Π.Α. στο κανονικό με δήλωσή τους που υποβάλλεται στην αρμόδια υπηρεσία της Φορολογικής Διοίκησης. Στην περίπτωση που η μετάταξη πραγματοποιείται από την έναρξη της διαχειριστικής περιόδου, η δήλωση υποβάλλεται εντός 10 ημερών από την έναρξη αυτής και δεν μπορεί να ανακληθεί πριν από την πάροδο πενταετίας. Στην περίπτωση που η μετάταξη πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια της διαχειριστικής περιόδου, ισχύει από την ημερομηνία κατά την οποία υποβάλλεται η δήλωση και δεν μπορεί να ανακληθεί πριν από την πάροδο πενταετίας, η οποία αρχίζει από την έναρξη της επόμενης από τη μετάταξη διαχειριστικής περιόδου.
 
Στην περίπτωση υποχρεωτικής ένταξης στο κανονικό καθεστώς, ο αγρότης υποχρεούται στην υποβολή δήλωσης μεταβολής εντός 10 ημερών από την έναρξη της διαχειριστικής περιόδου.
 
Μετάταξη από το κανονικό καθεστώς απόδοσης του φόρου στο ειδικό καθεστώς αγροτών μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο από την έναρξη διαχειριστικής περιόδου με υποβολή δήλωσης στην αρμόδια υπηρεσία της Φορολογικής Διοίκησης εντός 10 ημερών από την έναρξη αυτής.
 
Σχετικά με τη φορολογία εισοδήματος των αγροτών, αναφέρει ότι όσοι αποκτούν εισόδημα από ατομική αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα, ανεξάρτητα από το αν απαλλάσσονται ή όχι από την τήρηση βιβλίων του Κ.Φ.Α.Σ. και την ένταξη τους ή όχι στο ειδικό καθεστώς Φ.Π.Α., προσδιορίζουν τα ακαθάριστα έσοδα και τα κέρδη τους λογιστικά (με βάση τα τηρούμενα βιβλία και στοιχεία) και σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 21 , 22 , 23 , 24 , 25 , 26 , 27 και 28 του νέου Κ.Φ.Ε. (Ν.4172/2013). Διευκρινίζεται ότι οι αγρότες που δεν είναι υπόχρεοι και δεν τηρούν βιβλία θα προσδιορίζουν τα κέρδη τους με βάση τα δεδομένα των φορολογικών στοιχείων που προβλέπονται από τον Κ.Φ.Α.Σ., και οφείλουν να τηρούν και να διαφυλάσσουν έως το χρόνο παραγραφής.
 
Σε περίπτωση που αγρότες μη υπόχρεοι σε έκδοση στοιχείων έχουν πραγματοποιήσει και λιανικές πωλήσεις, προσθέτουν στα ακαθάριστα έσοδά τους και τις πωλήσεις αυτές που αποδεικνύονται είτε με απλές αποδείξεις είσπραξης, είτε με οποιοδήποτε άλλο πρόσφορο μέσο.
 
Ενδεικτικά και με την επιφύλαξη των άρθρων 22 και 23 του Ν.4172/2013, για τον προσδιορισμό των καθαρών κερδών, οι ασκούντες αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα, εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα εκτός των άλλων και τις παρακάτω κατηγορίες δαπανών, εφόσον αποδεικνύονται με τα κατάλληλα παραστατικά:
α) αγορές σπόρων ή νεογνών, λιπασμάτων και φαρμάκων,
β) καλλιεργητικές δαπάνες,
γ) δαπάνες άρδευσης,
δ) δαπάνες για ημερομίσθια εργατών,
ε) το κόστος καυσίμων και συντήρησης των αγροτικών μηχανημάτων,
στ) των τόκων και τα έξοδα των δανείων που σχετίζονται με την αγροτική εκμετάλλευση,
ζ) τις αποσβέσεις παγίου εξοπλισμού κ.λπ..

πηγη:www.paseges.gr