Ανεβαίνει η τιμή στο καλαμπόκι μετά τις προβλέψεις IGC

27/03/2015

Τα προθεσμιακά συμβόλαια στο καλαμπόκι του Μαρτίου στο Σικάγο σημείωσαν άνοδο 4,82% και κινούνται στα 391 σεντς ανά μπούσελ.Γιαννακοπούλου Φανή
Μειωμένη κατά 49 εκατ. τόνους (-4,9%) στους 941 εκατ. τόνους εκτιμάται ότι θα είναι η παγκόσμια παραγωγή καλαμποκιού τo 2015-2016 σε σχέση με την περσινή σεζόν, καθώς οι αποδόσεις υποχωρούν από τα υψηλά περσινά επίπεδα, σύμφωνα με τις προβλέψεις Μαρτίου του Διεθνούς Συμβουλίου Δημητριακών (IGC)
. Οι εκτιμήσεις αυτές έδρασαν υποστηρικτικά στις τιμές του καλαμποκιού, οι οποίες το βράδυ της Πέμπτης 26 Μαρτίου ακολούθησαν ανοδική πορεία τόσο στην αγορά του Σικάγο όσο και στην Ιταλική αγορά (Μπολόνια).
Τα προθεσμιακά συμβόλαια στο καλαμπόκι του Μαρτίου στο Σικάγο σημείωσαν άνοδο 4,82% και κινούνται στα 391 σεντς ανά μπούσελ.
Ειδικότερα, τα προθεσμιακά συμβόλαια στο καλαμπόκι του Μαρτίου στο Σικάγο σημείωσαν άνοδο της τάξης του 4,82% και πλέον κινούνται στα 391 σεντς ανά μπούσελ (από 373 σεντς ανά μπούσελ την περασμένη εβδομάδα). Ανοδικά κινήθηκαν και τα συμβόλαια Ιουλίου φτάνοντας τα 399 σεντς ανά μπούσελ (+4,45%).

Την ίδια ώρα το καλαμπόκι, κέρδισε 3 ευρώ ο τόνος στην ιταλική αγορά αγγίζοντας τα 168 ευρώ/τόνο από τα 165 ευρώ/τόνο της προηγούμενης εβδομάδας.

Η μείωση της παραγωγής θα οδηγήσει σε κάποια πτώση της κατανάλωσης με το IGC να εκτιμά πως η μείωση θα γίνει κυρίως σε περιοχές όπου υπήρχαν τεράστιες καλλιέργειες καλαμποκιού το 2014/15.

Ωστόσο, η πτώση της ζήτησης στους 13 εκατ. τόνους, βρίσκεται μακριά από την πτώση της παραγωγής, προκαλώντας μια πτώση των αποθεμάτων κατά 20 εκατ. τόνους στους 171 εκατ. τόνους, η οποία αντιστάθμισε τη δημιουργία των παγκόσμιων αποθεμάτων αυτή τη σεζόν.

Στο 25% η μείωση αποθεμάτων
Η μείωση των αποθεμάτων του καλαμποκιού είναι ιδιαίτερα έντονη στις κυριότερες χώρες εξαγωγής, «πτώση σχεδόν κατά 1/4 στους 50 εκατ. τόνους», σημειώνει το  IGC.
Τα αποθέματα στις μεγάλες εξαγωγικές χώρες καλαμποκιού, όπως οι ΗΠΑ, η Βραζιλία και η Ουκρανία, θεωρούνται ως ιδιαίτερα σημαντικά κατά τον καθορισμό των διεθνών τιμών, καθώς είναι εύκολα διαθέσιμα στην αγορά.
Παρόλα αυτά, το Συμβούλιο σημειώνει στις προβλέψεις του Μαρτίου ότι «τα αποθέματα σιτηρών συνολικά θα διατηρηθούν σε “άνετα” επίπεδα ως το τέλος της επόμενης σεζόν, αν και κάτω του 5% στους 406 εκατ. τόνους σε σχέση με την περασμένη χρονιά».

«Η αναλογία των αποθεμάτων προς χρήση αναμένεται ότι θα ταιριάζει με το μέσο όρο της 5ετίας», αναφέρει χαρακτηριστικά στην έκθεσή του το IGC.

Η δυναμική των σιτηρών
Καθηλωμένη στους 1,94 δισ. τόνους αναμένεται να είνια η συνολική παραγωγή δημητριακών το 2015/16, σύμφωνα με τις προβλέψεις Μαρτίου του IGC, σημειώνοντας μια πτώση 63εκατ. τόνων από το προηγούμενο έτος, αντανακλώντας την πτώση της παραγωγής καλαμποκιού και μια πρόβλεψη πτώσης στην παγκόσμια συγκομιδή σιταριού.

Η παραγωγή σιταριού, με βάση τις εκτιμήσεις του IGC, σημειώνει μια πτώση στους 709 εκατ. τόνους , από τους 719 εκατ. τόνους που είχε προβλέψει το IGC το Φεβρουάριο. Με βάση τη νέα εκτίμηση πρόκειται για μια μείωση 10 εκατ. τόνων από το προηγούμενο έτος, αν και είναι 4 εκατ. τόνοι πάνω από την αρχική εκτίμηση του Διεθνούς Συμβουλίου Δμητριακών, η οποία δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα.

Τέλος, πτώση κατά 2 εκατ. τόνους στους 196 εκατ. τόνους, αναμένεται ότι θα σημειώσουν τα παγκόσμια αποθέματα σιταριού από τους 198 εκατ. τόνους που είχε προβλέψει το IGC το Φεβρουάριο (μείωση 2% στα αποθέματα σιταριού σε σχέση με πέρσι).
 
πηγη:www.agronews.gr