Nέο ΔΣ στη Ζάχαρη, ανοιχτή υπόθεση η τευτλοκαλλιέργεια

24/03/2015

Τις επόμενες ώρες και μέρες αναμένονται αλλαγές και στις άλλες θέσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της ζαχαροβιομηχανίας.Λιάμης Λεωνίδας
Στα γραφεία της ΕΒΖ ΑΕ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, βρέθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 24 Μαρτίου ο κ. Γεώργιος Κυπαρισσίδης – Κοκκινίδης, ο οποίος, όπως σας είχε ενημερώσει το Agronews, εγκαίρως, αναλαμβάνει πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της επιχείρησης.
Τις επόμενες ώρες και μέρες αναμένονται αλλαγές και στις άλλες θέσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της ζαχαροβιομηχανίας.
Κατά τη διάρκεια της παρουσίας του εκεί, όπως πληροφορούμαστε, είχε μια πρώτη επαφή με τους διευθυντές των διαφόρων διευθύνσεων, τους οποίους και κάλεσε στο γραφείο του προκειμένου να ενημερωθεί για τα όσα τεκταίνονται στη ζαχαροβιομηχανία.
Το δρόμο για την ανάληψη των καθηκόντων του κ. Κυπαρισσίδη – Κοκκινίδη, τον άνοιξε με την παραίτησή του ο κ. Σπυρίδων Κολιάτσας, Αντιπρόεδρος και Ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ., ο οποίος κατείχε και τη θέση του Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου.
Η παραίτηση, όπως αναφέρεται και σε σχετική ανακοίνωση της ΕΒΖ έγινε δεκτή στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου στις 23/03/2015 και συνδυάστηκε με την εκλογή, ως νέου μέλους, του κ. Γεώργιου Κυπαρισσίδη-Κοκκινίδη.
Κατόπιν τούτου, το Διοικητικό Συμβούλιο συγκροτήθηκε σε σώμα ως ακολούθως:
α. Εκτελεστικά Μέλη
Κυπαρισσίδης-Κοκκινίδης Γεώργιος, Πρόεδρος του Δ.Σ.
Γιαννακίδης Δημήτριος, Διευθύνων Σύμβουλος & Αντιπρόεδρος Δημητρίου Δημήτριος, Μέλος
β. Μη Εκτελεστικά Μέλη
Φεφές Μιχαήλ, Μέλος
Μελέτης Γεώργιος, Μέλος
γ. Ανεξάρτητα Μη Εκτελεστικά Μέλη
Μόκου Ελένη, Μέλος
Η ανασύσταση της Επιτροπής Ελέγχου θα αποφασιστεί σε επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου.
Η εκλογή του νέου μέλους του Δ.Σ θα τεθεί προς επικύρωση στην κρίση της επόμενης γενικής συνέλευσης. Τις επόμενες ώρες και μέρες αναμένονται αλλαγές και στις άλλες θέσεις του Δ.Σ. της ζαχαροβιομηχανίας.
Νωρίτερα το Agronews έγραφε:
Φαγωμάρα για τη διοίκηση της ΕΒΖ την ώρα που το καράβι βουλιάζει
Καράβι που πλησιάζει με ταχύτητα στα βράχια, με τον καπετάνιο να πασχίζει να βρει τρόπο να αποφύγει την πρόσκρουση και το πλήρωμα να καυγαδίζει για μια θέση στη… γέφυρα, θυμίζει όλο και περισσότερο το τελευταίο διάστημα η ΕΒΖ ΑΕ.
Τα δεδομένα είναι όλα σε βάρος της βιομηχανίας. Χρήματα δεν υπάρχουν και παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες που καταβάλλονται τις τελευταίες ώρες δύσκολα θα βρεθούν και μόνο υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, οι οποίες για την ώρα είναι ακόμη στα σπάργανα. Η χρονιά φαίνεται να χάνεται καλλιεργητικά, αν όχι οριστικά, τουλάχιστον σε ένα μεγάλο βαθμό, αφού δεν απομένουν παρά λίγες ημέρες πριν κλείσει η σεζόν.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης χωρίς να έχει εξασφαλίσει ακόμη, τους όρους βιωσιμότητας της ζαχαροβιομηχανίας «σπρώχνει» τους παραγωγούς να πάρουν το ρίσκο και να καλλιεργήσουν μαζικά, το οποίο μπορεί να τους αποφέρει μεγάλη οικονομική ζημία, αν δεν υπάρχει ανάλογη εγγύηση για την απορρόφηση της παραγωγής. Οι αγρότες γκρινιάζουν για τα οφειλόμενα κάθε είδους του 2014 και απειλούν να μην σπείρουν φέτος, κάτι που θα αποτελέσει ταφόπλακα για την εταιρεία. Και όλα αυτά με φόντο ένα σκηνικό όπου… βασιλεύει ο βυζαντινισμός, με δολοπλοκίες και παρασκήνιο, για μια υπόθεση που αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά, θα αποδειχθεί πως ήταν για ένα «πουκάμισο αδειανό».
Αυτές οι παθογένειες αναδείχθηκαν και με αφορμή τη χθεσινή (σ. σ. Δευτέρα 23 Μαρτίου) συνεδρίαση του Δ. Σ. της ζαχαροβιομηχανίας στην Αθήνα, στην οποία το μόνο, για το οποίο υπήρξε σύμφωνη γνώμη, ήταν να υπογραφεί η νέα δανειακή σύμβαση με την Τράπεζα Πειραιώς, συνολικού ύψους 8,5 εκατ. ευρώ, για την εξόφληση του υπολοίπου της εσοδείας του 2014, προς τους τευτλοπαραγωγούς.
Δεν συζητήθηκε το νέο τιμολόγιο
Το τιμολόγιο, αντίθετα, δεν συζητήθηκε καν διότι τα νυν μέλη του Δ.Σ., τα οποία πριν πέντε ημέρες είχαν ψηφίσει μια άλλη τιμολογιακή πολιτική, έκριναν πως δεν υπάρχει λόγος να αλλάξουν την απόφασή τους και να είναι ανακόλουθοι, παραπέμποντας επί της ουσίας στη νέα διοίκηση που θα αρχίσει να συμπληρώνεται άμεσα.
Μαθαίνουμε, λοιπόν, ότι η νέα σύνθεση –στην οποία από ό,τι φαίνεται θα επιτύχει να επιβιώσει μόνο ένας από τους παλιούς, ως εκπρόσωπος του ειδικού εκκαθαριστή και πιθανώς αυτός να είναι ο Δημήτρης Δημητρίου- του Δ.Σ., εκτός από τον κ. Γιώργο Κοκκινίδη, έναν γηραιό πολιτικό μηχανικό από την Καλαμαριά Θεσσαλονίκης που σχετίζεται με την νομαρχιακή του ΣΥΡΙΖΑ και προαλείφεται για τη θέση του προέδρου, θα περιλαμβάνει επίσης, ως μέλη, τον Γιάννη Παναγή, αγροτοσυνδικαλιστή από τις Σέρρες, τον Πέτρο Χασανίδη (πρόεδρο του εργατικού κέντρου) από την Ορεστιάδα, έναν δικηγόρο από την Κεντρική Μακεδονία και ένα ακόμη πρόσωπο, οικονομολόγο, προερχόμενο από την περιοχή της Λάρισας.
Κάποιες αλλαγές δε, ίσως να γίνουν και μέσα στην ημέρα, ώστε να ανοίξει ο δρόμο, το αργότερο έως το τέλος της εβδομάδας, να διαμορφωθούν συσχετισμοί στο Δ.Σ. που θα επιτρέψουν να ψηφιστεί το τιμολόγιο και να ανακοινωθεί στους παραγωγούς.

Γκρίνια για την ονοματολογία
Η διαρροή των συγκεκριμένων ονομάτων, ωστόσο, έχει προκαλέσει οργή στις τάξεις άλλων παραγόντων που εμπλέκονται στο κύκλωμα της ζάχαρης, (σ. σ. με τον Κοκκινίδη που είναι 70 ετών και δεν έχει ιδέα από τη βιομηχανία και με τον Παναγή, θα πάμε να σώσουμε το μαγαζί, αναφέρεται χαρακτηριστικά) και οι οποίοι θα καλοέβλεπαν και τον εαυτό τους σε μια αξιοποιήσιμη θέση. Σε μία περίπτωση, χαρακτηριστικά, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Agronews τοπικός παράγοντας από την περιοχή της ζώνης του Πλατέος, επικοινώνησε τηλεφωνικά με την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης κ. Λίτσα Αμανατίδου και της… έσυρε τα εξ αμάξης για τις επιλογές αυτές, ενώ σοβαρά παράπονα εκφράστηκαν και στον κυβερνητικό βουλευτή κ. Λαπαβίτσα, ο οποίος φέρεται να απάντησε πως δεν γνώριζε για τις κινήσεις που έχουν γίνει και πως θα δει τι μπορεί να κάνει εφεξής.
Κάτι αντίστοιχο, όσον αφορά τις γκρίνιες για μια θέση στη διοίκηση της βιομηχανίας, πληροφορούμαστε πως έπραξε και παράγοντας του αγροτικού τομέα των Σερρών, ο οποίος μέχρι την τελευταία στιγμή πίεζε με κάθε μέσο, ώστε να τοποθετηθεί ο ίδιος στο Δ. Σ., αντί του Γιάννη Παναγή. Σύννεφα, ωστόσο, φημολογείται πως έχουν αναπτυχθεί ήδη και στις σχέσεις μεταξύ του υπουργού και του αναπληρωτή υπουργού, με τον κ. Β. Αποστόλου να φέρεται δυσαρεστημένος από το «καπέλωμα» που έχει υποστεί από τον Π. Λαφαζάνη, σε ό,τι αφορά τους χειρισμούς για τη διάσωση της ζαχαροβιομηχανίας.
Μέσα σε όλο αυτό το σκηνικό, προσθέστε, και την αντίδραση των τευτλοπαραγωγών από την Ημαθία, την Πέλλα και τα Γιαννιτσά, οι οποίοι πλέον στέλνουν «τελεσίγραφο» ότι δεν θα μπουν στα χωράφια τους αν δεν διευθετηθούν οι εκκρεμότητες με τα χρήματα που έχουν λαμβάνειν. Και σε αυτές πλέον, δεν βάζουν μόνο το υπόλοιπο της εσοδείας του 2014 για το οποίο μετά το χθεσινό Δ. Σ. της ΕΒΖ φαίνεται ότι ανοίγει ο δρόμος να πληρωθούν τις επόμενες ημέρες, αλλά και το ποσό των περίπου 500-600 χιλ. ευρώ, που απαιτείται για την αποζημίωση των ασυγκόμιστων της περσινής παραγωγής, απορρίπτοντας μάλιστα τη λύση του ΕΛΓΑ. «Για τα μεταφορικά των τεύτλων από τις Σέρρες και την Ορεστιάδα, κατάφεραν και βρήκαν 5-6 εκατ. ευρώ πέρυσι, για εμάς δεν μπορούν να βρουν 500-600 χιλ. ευρώ; Τί είμαστε εμείς, δεύτερης κατηγορίας;» λένε και διαμηνύουν στο νέο διευθύνοντα σύμβουλο Δημήτρη Γιαννακίδη, να μην τους καλέσει καν σε συνάντηση, αν είναι να τους παραπέμψει για αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ.
Κι επειδή το μήνυμα, μάλλον, έφτασε στην πλατεία Βάθη, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι χθες ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλης Αποστόλου επικοινώνησε με παράγοντες του πρωτογενή τομέα του Έβρου και ζήτησε να γίνει το παν δυνατό για να καλλιεργηθούν τουλάχιστον 30.000 στρέμματα στην περιοχή –πράγμα αδύνατο  όμως με τις πλημμύρες που έχουν πλήξει χιλιάδες στρέμματα- ενώ ανάλογες προσπάθειες γίνονται και για τις Σέρρες.

πηγη: www.agronews.gr