Αυξημένα σε ποσότητα τα σκληρά σιτάρια του χρόνου

  01/04/2015

Παπαδογιάννης Γιάννης
Mετά την τελευταία φόρτωση τριών πλοίων µε ελληνικό σκληρό σιτάρι χαµηλής ποιότητας, σε τιµές µεταξύ 305-310 ευρώ ο τόνος FOB, η εξαγωγή έχει παγώσει. Βέβαια τα αποθέµατα έχουν λιγοστέψει και πλέον θα απορροφηθούν κυρίως από τους τοπικούς µύλους που έχουν άµεση ανάγκη για σιτάρι. Οι τοπικές τιµές, ανάλογα ποιότητας και πληρωµών, κυµαίνονται µεταξύ 320-330 ευρώ ο τόνος παραδοτέα στον µύλο.

Για τη νέα σοδειά, παγκοσµίως φαίνεται αύξηση της παραγωγής, η οποία συνήθως συνοδεύεται από µείωση των τιµών. Οι αναλυτές πιστεύουν ότι εφόσον και στον Καναδά πάει καλά η σοδειά (εκτιµάται αύξηση παραγωγής της τάξης των 500.000 τόνων), οι τιµές του σκληρού πολύ δύσκολα θα κρατήσουν τη µεγάλη διαφορά µε το µαλακό στάρι. 

Στη λίστα της Φότζια  οι τιµές στα σκληρά µένουν σταθερές. Τα καλής ποιότητας (ειδικό βάρος 80 kg/hl, πρωτεΐνη 12%, υαλώδη 80%) κυµαίνονται στα 350-355 ευρώ ο τόνος παράδοση σε ιταλικό λιµάνι, ενώ η αµέσως επόµενη ποιότητα στα 340-345 ευρώ ο τόνος.

Στο Μιλάνο, επίσης, φαίνονται σηµάδια ισορροπίας µε τις τιµές να χάνουν 3 ευρώ ο τόνος, κυµαινόµενες µεταξύ 342-350 ευρώ ο τόνος. Τα γαλλικά σκληρά επίσης ισορρόπησαν στα  320-325 ευρώ ο τόνος παραδοτέα σε γαλλικό λιµάνι. Στην Ευρώπη εκτιµάται από ότι η παραγωγή θα είναι αυξηµένη κατά 500.000 τόνους από το 2014.

Στο χρηµατιστήριο του Σικάγο, το δολάριο µειώθηκε έναντι του ευρώ, δίνοντας µια ανάσα σε όλα τα δηµητριακά. Στην αρχή της εβδοµάδας, κερδοσκοπικά κεφάλαια παρατηρώντας την πορεία του αµερικανικού νοµίσµατος και τις ανησυχίες για την έλλειψη νερού σε καλλιεργούµενες περιοχές των ΗΠΑ αγόρασαν νέες θέσεις στο µαλακό σιτάρι, αναµένοντας ένα µικρό ράλι. Η άνοδος όντως ήρθε, αλλά δεν κράτησε πολύ, καθώς ήταν περισσότερο στηριγµένη στην κερδοσκοπία. Στη Γαλλία τα µαλακά σιτάρια δοκίµασαν ανεπιτυχώς να σπάσουν την αντίσταση των 200 ευρώ ο τόνος, λαµβάνοντας δυναµική από την πορεία στο Σικάγο. Τα συµβόλαια Μαΐου βρίσκονται πλέον στα 191 ευρώ ο τόνος, λίγο χαµηλότερα από την προηγούµενη εβδοµάδα.
 
πηγη:www.agronews.gr