ΕΕ: Μόνο με την άδεια της Κομισιόν θα υπάρξει επανεξαγωγή αγροτικών προϊόντων στη Ρωσία

22/4/2015

ΕΕ: Μόνο με την άδεια της Κομισιόν θα υπάρξει επανεξαγωγή αγροτικών προϊόντων στη Ρωσία Μεμονωμένες χώρες, προς τις οποίες η Ρωσία θα χαλαρώσει το εμπάργκο εισαγωγής τροφίμων, θα είναι σε θέση να επαναλάβουν τις εξαγωγές τους μόνο με την άδεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Αυτό δήλωσε ερωτηθείς από το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ΤΑΣΣ για την πιθανότητα να συμβεί αυτό για την Ελλάδα ο προερχόμενος από τη Λιθουανία επικεφαλής της διπλωματικής αντιπροσωπείας της ΕΕ στη Ρωσία, Vygaudas Ušackas. «Δεν υπάρχει καμιά πιθανότητα η Ρωσία να δημιουργήσει «σφήνα» μεταξύ των εθνών της ΕΕ», τόνισε.

«Τόσο η ρωσική πλευρά, όσο και οι χώρες της ΕΕ γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι εμπορικές σχέσεις αποτελούν αποκλειστική αρμοδιότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και παρόμοια βήματα (σ.σ. χαλάρωσης) και τέτοιες αποφάσεις θα λαμβάνονται μόνο στη βάση των κοινών αποφάσεων», πρόσθεσε ο κ. Ušackas.

Όπως επισημαίνει το πρακτορείο οι απώλειες της Ελλάδας από το εμπάργκο «σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις έφθασαν τα 180 εκατ. ευρώ». Έπειτα από ελληνικό αίτημα η Ρωσία «ετοίμασε σειρά προτάσεων, που αφορούν μια εν δυνάμει χαλάρωση του εμπάργκο τροφίμων ως προς την Ελλάδα», σύμφωνα με σχετικές δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Οικονομικής Ανάπτυξης Αλεξέι Ουλιουκάεφ.

Από την πλευρά του το Κρεμλίνο δήλωσε ότι είναι πρόωρο να μιλήσει για το μέλλον των ρωσικών αντιποίνων (εμπάργκο) κατά των κυρώσεων των κρατών της δύσης, οι οποίες πρόκειται να λήξουν στις αρχές Αυγούστου. «Τρεις μήνες είναι ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, όταν ρωτήθηκε αν η χώρα του σχεδιάζει να επεκτείνει αντίποινα στις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από την ΕΕ.
Σταύρος Παϊσιάδης
info@agrotypos.gr

πηγη:www.agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.