Η εγκύκλιος Σαββαΐδου θα κρίνει αν φορολογηθούν οι επιδοτήσεις

27/04/2015 

Ο κ. Αποστόλου δεσμεύεται ξανά και ξανά για τη μη φορολόγηση των επιδοτήσεων, όμως το φετινό E1  λέει... άλλα.Τσατσάκης Γιάννης
Να μετουσιωθούν σε πράξη μέσω της έκδοσης της απαραίτητης ερμηνευτικής εγκυκλίου οι νέες δεσμεύσεις του αναπληρωτή υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Βαγγέλη Αποστόλου περί μη φορολόγησης των επιδοτήσεων και των αποζημιώσεων που εισπράχθησαν το 2014 περιμένουν οι αγρότες αλλά και οι φοροτεχνικοί που είναι επιφορτισμένοι με την προετοιμασία των φετινών φορολογικών δηλώσεων των αγροτών.
Ο κ. Αποστόλου δεσμεύεται ξανά και ξανά για τη μη φορολόγηση των επιδοτήσεων, όμως το φετινό E1 λέει... άλλα.
Μιλώντας την Παρασκευή 24 Απριλίου στη Βουλή κι απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Βασίλη Κεγκέρογλου, ο κ. Αποστόλου ήταν κατηγορηματικός ότι «καμία επιδότηση που λαμβάνουν οι αγρότες δεν θα φορολογηθεί». Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι διαβεβαιώσεις που έδωσε λίγο αργότερα σε κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε με τη διοίκηση της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης.
Όπως λέει στο Agronews ο πρόεδρος της τελευταίας, Πρίαμος Ιερωνυμάκης, «ο κ. Αποστόλου ήταν απόλυτος και, μιλώντας όχι μόνο ως  υπουργός αλλά και ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης μας τόνισε ότι ξεκαθαρίζει «μια για πάντα πως δε θα φορολογηθεί η ενιαία ενίσχυση αλλά ούτε οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ ή τα ΠΣΕΑ». Επιπλέον ο αναπληρωτής υπουργός διαβεβαίωσε στους συνομιλητές του ότι δεν απαιτείται να κατατεθεί στη Βουλή κάποια τροπολογία επί τούτου.
Όπως όμως επισημαίνουν φοροτεχνικοί αλλά και όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του Agronews, για να «γλυτώσουν» από τη φορολόγηση επιδοτήσεις και αποζημιώσεις χρειάζεται η έκδοση τουλάχιστον μιας ερμηνευτικής εγκυκλίου από την Γενική Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνας Σαββαϊδου.
Αυτό γιατί, όπως είχαμε γράψει σχετικά, από το φετινό E1 απουσιάζουν οι ξεχωριστοί κωδικοί 477-478 που υπήρχαν στο περυσινό και στο οποίο δηλώνονταν τα ποσά των αγροτικών οικονoμικών ενισχύσεων (επιδοτήσεις, αποζημιώσεις) που δεν συνδέονται με την παραγωγή, προκειμένου να ληφθούν υπόψη για την κάλυψη τεκμηρίων.
Επιπλέον, στον νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, δε γίνεται καμία διάκριση ή διαχωρισμός των ενισχύσεων από τα ακαθάριστα έσοδα  από γεωργικές δραστηριότητες βάσει των οποίων θα υπολογιστεί από φέτος το καθαρό φορολογητέο γεωργικό εισόδημα βάσει της εξίσωσης «έσοδα μείον έξοδα».
Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο οι Σύλλογοι των Φοροτεχνικών έχουν δώσει εντολή στα μέλη τους να δηλώνουν κανονικά τις επιδοτήσεις στα ακαθάριστα έσοδα καθώς σε αντίθετη περίπτωση «κινδυνεύουν να παρανομήσουν».
Μάλιστα, όπως λέει στο Agronews ο κ. Ιερωνυμάκης, και ο ίδιος έχει προτρέψει τους Κρητικούς αμπελουργούς «να μην υποβάλουν φορολογικές δηλώσεις έως ότου υπάρξει ξεκάθαρη διευκρίνιση από την πλευρά της Γενικής Γραμματείας Εσόδων».
Bέβαια, ούτως ή άλλως, λόγω της γνωστής εμπλοκής με το taxisnet, η υποβολή φορολογικών δηλώσεων δεν πρόκειται να ξεκινήσει πριν τις 10 Μαϊου. Επομένως, χρόνος για τη διευθέτηση της εκκρεμμότητητας από τη ΓΓ Εσόδων (δηλαδή ουσιαστικά από το υπουργείο Οικονομικών) υπάρχει ακόμα. 

Γιάννης Τσατσάκης
πηγη:www.agronews.gr