Η ΠΑΣΕΓΕΣ ανησυχεί για την ομαλή ολοκλήρωση του ΟΣΔΕ και την καταβολή των επιδοτήσεων

04.04.2015 

Η ΠΑΣΕΓΕΣ ανησυχεί για την ομαλή ολοκλήρωση του ΟΣΔΕ και την καταβολή των επιδοτήσεων
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΑΣΕΓΕΣ στη σημερινή του συνεδρίαση, Σάββατο 4 Απριλίου, μετά από τον απολογισμό από τη συλλογή των αιτήσεων ΟΣΔΕ 2015 που έχουν υποβληθεί στις 140 πύλες των μελών της (συνεταιρισμών) εκφράζει την ανησυχία του
για την ομαλή ολοκλήρωση του έργου αλλά κυρίως για την ομαλή καταβολή των ενισχύσεων, σε μια χρονική περίοδο, που ο παραγωγικός αγροτικός τομέας έχει ανάγκη την διατήρηση της στοιχειώδους και κρίσιμης ταμειακής ρευστότητας των εκμεταλλεύσεων με την απρόσκοπτη καταβολή των ενισχύσεων το 2015.
Είναι γνωστό ότι η ετήσια υποβολή της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΕΑΕ) αποτελεί την απαρχή και την προϋπόθεση για την ομαλή απορρόφηση των άμεσων κοινοτικών ενισχύσεων (επιδοτήσεων) σε περισσότερους από  700.000 δικαιούχους αγρότες και κτηνοτρόφους σε κάθε γωνιά της ελληνικής επικράτειας Η φετινή  χρονιά είναι κρίσιμη γιατί θα εφαρμοσθεί η  αναθεωρημένη ΚΑΠ που  μόνο για τις άμεσες ενισχύσεις  οι Έλληνες αγρότες την περίοδο 2015-2020 θα λαμβάνουν ετησίως πάνω από 2 δις ευρώ και η βάση της ατομικής κατανομής των ποσών θα κριθεί από τις αιτήσεις ΟΣΔΕ 2015, που θα πρέπει να υποβληθούν μέχρι 15.6.2015 και μόνο.
Το νέο κοινοτικό πλαίσιο προβλέπει αφενός την διανομή νέων δικαιωμάτων ενίσχυσης στους παραγωγούς με βάση το είδος και το μέγεθος των καλλιεργούμενων εκτάσεων και του ζωικού τους κεφαλαίου, ενώ ταυτόχρονα εισάγει και μία σειρά νέων μέτρων για την εφαρμογή πράσινων καλλιεργητικών πρακτικών, την ενίσχυση των νέων γεωργών και την στήριξη συγκεκριμένων προϊόντων (συνδεδεμένες ενισχύσεις) στοιχεία που πρέπει να γίνουν άμεσα γνωστά τους αγρότες ώστε να μπορέσουν να υποβάλλουν σωστά τις κρίσιμες δηλώσεις ΟΣΔΕ 2015.
Ουσιαστικά η  φετινή χρονιά αποτελεί έτος αναφοράς για τον υπολογισμό και τη διανομή νέων εκτατικών δικαιωμάτων πληρωμής ενισχύσεων στους παραγωγούς, τα οποία και θα διατηρήσουν για τα επόμενα 10-15 έτη. Είναι κατά συνέπεια προφανής η υποχρέωση όλοι οι  εμπλεκομένοι πολιτεία, φορείς και παραγωγοί να εξασφαλίσουν όχι μόνο την απορρόφηση των πόρων αλλά και την ορθή, δίκαιη και έγκαιρη διανομή τους στους έλληνες γεωργούς και κτηνοτρόφους.
Δυστυχώς όμως, και παρά την παρέλευση δύο σχεδόν μηνών από την έναρξη της υποβολής της δήλωσης ΟΣΔΕ 2015  δεν έχουν ακόμη επιλυθεί σημαντικά προβλήματα τα οποία δημιουργούν εμπόδια στην ορθή υποβολή των αιτήσεων όπως :
  • Η απουσία ουσιαστικής διαβούλευσης με τους φορείς των αγροτών και η αδικαιολόγητη καθυστέρηση έκδοσης σχετικών Υπουργικών Αποφάσεων για σωρεία θεμάτων που αφορούν στην εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, όπως είναι οι προϋποθέσεις χορήγησης  συνδεδεμένων ενισχύσεων, οι προϋποθέσεις λήψης νέων δικαιωμάτων, οι προϋποθέσεις πρασινίσματος και η οριστικοποίηση των  δικαιολογητικών υποβολής της δήλωσης ΟΣΔΕ.
  • Η καθυστέρηση ένταξης και καταγραφής των προσωρινών σχεδίων βόσκησης έχει ως αποτέλεσμα να μην υπάρξει κατανομή των δημόσιων και ιδιωτικών βοσκοτόπων στους κτηνοτρόφους με αποτέλεσμα εκτός των άλλων να υπάρχει κίνδυνος μη καταβολής της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης τον Οκτώβριο του 2015.
  •  
  • Παρά το γεγονός ότι ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) υπέβαλλε ολοκληρωμένη πρόταση για γρήγορη, έγκαιρη και έγκυρη χαρτογράφηση και εκτέλεση των διαχειριστικών σχεδίων για ιδιωτικούς και δημόσιους βοσκοτόπους εντούτοις το Υπουργείο την αγνοεί επιδεικτικά. 
  • Η καθυστέρηση στην αναβάθμιση του χαρτογραφικού υποβάθρου της χώρας ενέχει τον  κίνδυνο να χαθούν δικαιώματα για όλη τη προγραμματική περίοδο.
Παράλληλα και με δεδομένη την απουσία στοιχειώδους συντονισμού από την πλευράς πολιτείας σημαντικός αριθμός παραγωγών καλείται να υποβάλει την αίτησή του χωρίς να γνωρίζει τις προϋποθέσεις συμμόρφωσης με το νέο πλαίσιο, οι φορείς υποβοήθησης αδυνατούν να τους καθοδηγήσουν και να ολοκληρώσουν τις αιτήσεις τους. Σε αυτό το ασφυκτικό, σχεδόν χαοτικό πλαίσιο, και ενώ τα χρονικά όρια στενεύουν επικίνδυνα, οι επί το πλείστον συνεταιριστικοί, φορείς υποβοήθησης των αγροτών, στοχοποιούνται διαρκώς από συγκεκριμένα συμφέροντα.
Τέλος είναι απαραίτητη η άμεση και αποτελεσματική ενεργοποίηση και συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων και ιδίως της πολιτείας (Υπουργείο και ΟΠΕΚΕΠΕ)  γατί σε αντίθετη περίπτωση ο κίνδυνος απώλειας ενισχύσεων για ένα από τα λίγα παραγωγικά τμήματα της τη χώρα μας είναι περισσότερο από υπαρκτός.

πηγη:www.paseges.gr