Στα ήδη στενά χρονικά περιθώρια ζητούν και τοπογραφικό για βοσκότοπο

02/04/2015 

Ασφυκτικό το περιθώριο για τις δηλώσεις ζωικού κεφαλαίου από τους κτηνοτρόφους ως 17 Απριλίου, με πολλή χαρτούρα.Agronews
Μια σειρά από δικαιολογητικά, όπως τοπογραφικό, χαρτί δασαρχείου και βεβαίωση για τον βοσκότοπο, απαιτεί η τελευταία οδηγία του ΟΠΕΚΕΠΕ σχετικά με την προθεσμία υποβολής δηλώσεων ζωικού κεφαλαίου για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων, που όχι μόνο είναι χρονοβόρα αλλά και αυξάνουν το κόστος για τους κτηνοτρόφους.

Ασφυκτικό το περιθώριο για τις δηλώσεις ζωικού κεφαλαίου από τους κτηνοτρόφους ως 17 Απριλίου, με πολλή χαρτούρα.
Οι κτηνοτρόφοι εκτός από τον χρονικό περιορισμό θέτουν και το ζήτημα τεράστιου κόστους, που τους βάζει κυριολεκτικά «το μαχαίρι στο λαιμό», στο πλαίσιο της διαδικασίας για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων τους με βάση τις απαιτήσεις της νέας ΚΑΠ και με φόντο το καθεστώς στα βοσκοτόπια, που πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί σε ένα ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο μέχρι τις 17 Απριλίου.
Μάλιστα, οι αγροτικές – κτηνοτροφικές οργανώσεις της Κρήτης ζητούν από τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης λύση στο πρόβλημα των επιλέξιμων βοσκότοπων, καταθέτοντας δέσμη προτάσεων στην πολιτική ηγεσία, ενώ ζητούν άμεση συνάντηση με τον κ. Αποστόλου και ικανοποιητικές απαντήσεις μέχρι τις 7 Απριλίου. Σε διαφορετική περίπτωση προειδοποιούν με «δυναμικές κινητοποιήσεις».
Αναλυτικά, στο υπόμνημα που συνυπογράφουν δεκαεννιά  επικεφαλής αγροτικών - κτηνοτροφικών οργανώσεων της Κρήτης αναφέρονται τα εξής:
«Σύμφωνα με την από 27/03/2015 ανακοίνωση-πρόσκληση του ΟΠΕΚΕΠΕ ορίζεται ότι για να δηλωθούν στο ΟΣΔΕ 2015 οι ιδιωτικοί βοσκότοποι θα πρέπει να συνοδεύονται με βεβαίωση της αρμόδιας δημόσιας υπηρεσίας για τη χρήση αυτής της έκτασης καθώς και τοπογραφικό διάγραμμα θεωρημένου από την αρμόδια υπηρεσία.
Η απόφαση αυτή αναφέρεται στους ιδιωτικούς βοσκοτόπους όλης της επικράτειας μη λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες που εμφανίζονται σε διάφορες περιοχές (Κρήτη, Νησιά Ιονίου, Λέσβο, Σάμο κ.λ.π) όσον αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς χορτολιβαδικών εκτάσεων, που σύμφωνα με τα δασαρχεία υπάγονται στη δασική νομοθεσία, η χρήση των οποίων όμως ως βοσκοτόπων επί σειρά ετών δεν αμφισβητείται.
Για ιστορικούς λόγους και μόνο σας αναφέρουμε ότι το ζήτημα της ιδιοκτησίας των χορτολιβαδικών και δασικών, ως προς το χαρακτήρα γαιών, της Κρήτης κρατάει από το 1913 (ένωση Κρήτης με Ελλάδα) μέχρι και σήμερα και δεν περιμένουμε να λυθεί σύμφωνα με τον τρόπο τον οποίο επιθυμεί το υπουργείο να δηλωθούν οι εκτάσεις των ιδιωτικών βοσκοτόπων. Λαμβάνοντας υπόψη λοιπόν ότι:
1. Ο φόρτος εργασίας και η έλλειψη προσωπικού στα δασαρχεία είναι τέτοια ώστε να αποκλείεται η δυνατότητα άμεσου ελέγχου των 400 και πλέον χιλιάδων αγροτεμαχίων που δηλώνονται ως ιδιωτικοί βοσκότοποι στην Κρήτη.
2. Σύμφωνα με το Άρθρο 62 του Ν.998/1979 το δημόσιο, ακόμη και σε εκτάσεις με δασικό χαρακτήρα, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας, υποχρεούται στην Κρήτη επί ίσοις όροις με το φυσικό ή νομικό πρόσωπο με το οποίο έρχεται σε αντιδικία ιδιοκτησιακής αμφισβήτησης να αποδείξει την κυριότητά του.
3. Πέραν των δικαστηρίων κανείς άλλος δεν μπορεί να επιλύσει διαφορές μεταξύ του δημοσίου και ιδιωτών ως προς την ιδιοκτησία μιας χορτολιβαδικής έκτασης που χρησιμοποιείται ως βοσκότοπος.
4. Οι Φορείς της Κρήτης σε συνεργασία με τους Δήμους και τις Κοινότητες του νησιού έχουν, κατά τα προηγούμενα έτη, οριοθετήσει τις περιοχές που οι Δήμοι χαρακτηρίζουν ως κοινοτικά-δημόσια βοσκοτόπια.
5. Η κτηνοτροφία της Κρήτης, όπως και της υπόλοιπης Ελλάδας, δοκιμάζεται τα τελευταία χρόνια με συνεχή μείωση της παραγωγής και του εισοδήματος των κτηνοτρόφων.
Παρακαλούμε να μας απαντήσετε εγγράφως εάν οι ενέργειές σας αυτές έχουν ως σκοπό, με την πρόφαση της έγκαιρης κατανομής των νέων δικαιωμάτων, να  υφαρπάξετε περιουσίες ατόμων για τις οποίες τους επιβάλλετε ακόμη και σήμερα φόρο σύμφωνα με τις δηλωμένες στο έντυπο Ε9 εκτάσεις.
Η λύση στο πρόβλημα της δήλωσης των ιδιωτικών βοσκοτόπων στην Κρήτη μπορεί να δοθεί πολύ ευκολότερα ακολουθώντας συγκεκριμένα βήματα:
• Αποστολή από τους Φορείς στον αρμόδιο για την κατανομή των δημοσίων εκτάσεων φορέα, των ενοτήτων που περικλείονται στις μετρήσεις που έχουν πραγματοποιήσει οι Δήμοι όσον αφορά τα κοινοτικά βοσκοτόπια.
• Αποστολή από τα δασαρχεία των περιοχών όπου απαγορεύεται ρητώς η βόσκηση (Αναδασωτέες περιοχές-Δρυμοί).
• Βεβαίωση από τα Δασαρχεία ότι σε όλες τις υπόλοιπες περιοχές επιτρέπεται η χρήση τους ως βοσκότοπου χωρίς το συγκεκριμένο έγγραφο να υπεισέρχεται σε θέματα ιδιοκτησίας που διαφεύγουν άλλωστε της αρμοδιότητας των δασαρχείων.
• Φόρτωση άμεσα των αγροτεμαχίων του 2014 με τα δηλωμένα ιδιωτικά βοσκοτόπια στο ΟΣΔΕ του 2015 ώστε να προχωρήσει η επεξεργασία τους (λήξεις ενοικιαστηρίων-νέες μισθώσεις κ.λ.π).
Με τις παραπάνω προτάσεις, που σας αναφέρουμε, θεωρούμε ότι πλέον κρίνεται μη απαραίτητη η προσκόμιση τοπογραφικών, η οποία θα πρόσθετε ένα επιπλέον δυσβάστακτο κόστος στις πλάτες των κτηνοτρόφων σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία.
Περιμένουμε μέχρι την Τρίτη στις 7 Απριλίου 2015 να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες για την αποδοχή των προτάσεων, που σας επισημαίνουμε με το παρόν υπόμνημα, καθώς και τον καθορισμό άμεσα ημερομηνίας συνάντησης με τον αρμόδιο υπουργό. Σε διαφορετική περίπτωση θα προβούμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις»

πηγη:www.agronews.gr