Πιστωμένα τα ποιοτικά πριμ για βοοειδή, ελιά και σιτάρι

 08/04/2015

Γιουρουκέλη Μαρία 
Έκλεισαν µέσα στη Μεγάλη Εβδοµάδα εκκρεµότητες πληρωµών, που έδωσαν την πολυπόθητη «ανάσα» σε µια σηµαντική µερίδα αγροτών.

Σους λογαριασµούς τους βρήκαν οι δικαιούχοι ποσά που αναλογούν στα ποιοτικά πριµ για το ελαιόλαδο, το σκληρό σιτάρι και τα βοοειδή, την πρόωρη σύνταξη του Φεβρουαρίου, υπόλοιπα ενιαίας ενίσχυσης του 2014 και της συνδεδεµένης βάµβακος, τον περονόσπορο του 2011, αποζηµιώσεις ΕΛΓΑ για φυτικό και ζωικό κεφάλαιο και τις ενισχύσεις για τα προϊόντα των µικρών νησιών του Αιγαίου. Σηµειώνεται ότι η διαδικασία «ξεκόλλησε» µετά την απαραίτητη έγκριση που έδωσε η Τράπεζα της Ελλάδας στην Τράπεζα Πειραιώς για να προχωρήσουν οι πληρωµές.  
Πιο συγκεκριµένα, τώρα, οι πληρωµές ξεκίνησαν τη Μεγάλη Τρίτη µε αποζηµιώσεις από τον ΕΛΓΑ, ύψους 30 εκατ. ευρώ, σε 11.710 δικαιούχους παραγωγούς σχετικά µε εκκαθαρίσεις ζηµιών στη φυτική παραγωγή και ειδικότερα σε ελιές, οπωροφόρα δέντρα, σανοδοτικά φυτά, εσπεριδοειδή, ακτινίδια, χειµερινά κηπευτικά, βαµβάκια και καπνά και στο ζωικό κεφάλαιο από διάφορα ζηµιογόνα αίτια για τα έτη 2014 και 2015.

Άλλο ένα µήνα χρωστά η πρόωρη
Ακολούθως, τη Μεγάλη Τετάρτη πιστώθηκαν οι λογαριασµοί 33.512 αγροτών, µε τα χρήµατα που τους οφείλονται για την πρόωρη σύνταξη του µήνα Φεβρουαρίου 2015. Πρόκειται για µια εκκρεµότητα, που ταλαιπώρησε για αρκετούς µήνες τους δικαιούχους, οι οποίοι έµειναν απλήρωτοι για περισσότερο από 3 µήνες. Μάλιστα, σε σχετικό έγγραφο του αναπληρωτή υπουργού Βαγγέλη Αποστόλου, που διαβιβάστηκε στη Βουλή, σηµειώνεται ότι έχει προγραµµατιστεί µια ακόµα πληρωµή περί τα τέλη Απριλίου, που θα αφορά την πρόωρη σύνταξη του µηνός Μαρτίου, ενώ από τον Μάιο οι σχετικές πληρωµές θα ξαναρχίσουν να γίνονται µηνιαίως.
Υπογραµµίζεται ότι «η καθυστέρηση στην έκδοση της συγκεκριµένης ΚΥΑ οφείλεται σε τεχνικά ζητήµατα του προϋπολογισµού και συγκεκριµένα στη µεταφορά πιστώσεων έτους 2015 του προγράµµατος σε κωδικό προϋπολογισµού εθνικών προγραµµάτων, δεδοµένου ότι πλέον, η πρόωρη συνταξιοδότηση χρηµατοδοτείται από εθνικούς πόρους», εξηγεί σχετικά ο αναπληρωτής Βαγγέλης Αποστόλου.
Επίσης, τη Μεγάλη Τετάρτη πιστώθηκαν και οι λογαριασµοί των δικαιούχων για τα καθεστώτα ενίσχυσης στα µικρά νησιά του Αιγαίου, µε το συνολικό οφειλόµενο ποσό για το 2014 να ανέρχεται στα 18,857 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, σηµειώνεται ότι η πληρωµή ενδέχεται να µην ολοκληρωθεί σε µία δόση. Μαζί µε αυτά έγινε και η πληρωµή ορισµένων παραγωγών µε ποσά από υπόλοιπα της ενιαίας ενίσχυσης του 2014 και της συνδεδεµένης βάµβακος.

Στο ταµείο για το Άρθρο 68
Μέχρι τη Μεγάλη Πέµπτη ολοκληρώθηκε και η πληρωµή για τα ποιοτικά πριµ του Άρθρου 68 για το 2014 – τελευταία χρονιά που χορηγούνται µε αυτή τη µορφή- µετά την υπογραφή των σχετικών αποφάσεων, που άνοιξαν το δρόµο προς το γκισέ. Για το σκληρό σιτάρι η ενίσχυση ανέρχεται στα 10 ευρώ το στρέµµα κατάτι αυξηµένη από πέρυσι που κυµάνθηκε στα 9,5 ευρώ το στρέµµα και για το ελαιόλαδο στα 11 ευρώ το στρέµµα, µισό ευρώ λιγότερα από τα περσινά.
 Αντίστοιχα, µε µικρή καθυστέρηση στην παράδοση της σχετικής δισκέτας των δικαιούχων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στην Τράπεζα Πειραιώς ολοκληρώθηκε και η πίστωση των λογαριασµών των βοοτρόφων των ορεινών και µειονεκτικών περιοχών µε το συνολικό ποσό των 13,6 εκατ. ευρώ. Βάσει απόφασης, η πρόσθετη ενίσχυση ανά επιλέξιµη µοσχίδα αναπαραγωγής κρεοπαραγωγικής κατεύθυνσης (Μέτρο 3) ανέρχεται στα 190 ευρώ από 195 ευρώ πέρυσι και η συµπληρωµατική στα 90 ευρώ, στα ίδια µε πέρυσι. Αντίστοιχα, στα 60 ευρώ –από 62 ευρώ πέρυσι- καθορίζεται η πρόσθετη ενίσχυση ανά επιλέξιµη θηλάζουσα αγελάδα και στα 37 ευρώ –από 39 ευρώ πέρυσι - η συµπληρωµατική ενίσχυση ανά επιλέξιµη θηλάζουσα αγελάδα.
Σηµειώνεται ότι στις παραπάνω ενισχύσεις δεν περιλαµβάνεται το ποιοτικό πριµ για το αιγοπρόβειο κρέας, για το οποίο –µέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραµµές- δεν υπήρχε σχετική απόφαση ούτε κάποια επίσηµη ανακοίνωση για σχετική πληρωµή.

πηγη: www.agronews.gr