Η δυνατότητα εξαγωγών ελληνικών
αγροτικών προϊόντων στη Ρωσική αγορά μέσω της ίδρυσης κοινών
Ελληνορωσικών εταιριών εξετάστηκε, μεταξύ άλλων, κατά την διάρκεια της
συνάντησης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Ρωσίας,
Βλαντιμίρ Πούτιν, την Μ. Τετάρτη 8 Απριλίου, στην Μόσχα.
Συγκεκριμένα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων ο Βλαντιμίρ
Πούτιν ανέφερε: «Θα ήθελα να πω δύο λόγια για τη συνεργασία μας στον
αγροτικό τομέα. Με την Ελλάδα είχαμε και έχουμε καλές σχέσεις. Δεν θα
υπεισέλθω σε λεπτομέρειες για αυτή τη συνεργασία. Αλλά -να το πιστέψετε-
καταλαβαίνουμε ότι η Ελλάδα αναγκάστηκε να υπερψηφίσει τις κυρώσεις
ενάντια στη Ρωσία. Εθίγη και η Ελλάδα, αλλά δεν φταίμε εμείς. Το 90% των
εξαγωγών της Ελλάδας στη Ρωσία είναι αγροτικά προϊόντα, αλλά δεν
μπορούμε να κάνουμε αλλιώς, γιατί δεν μπορούν να υπάρχουν εξαιρέσεις για
μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σήμερα, όμως, συζητήσαμε τη δυνατότητα
διεύρυνσης της συνεργασίας σε αυτόν τον τομέα. Για παράδειγμα, τη
δημιουργία κοινών επιχειρήσεων, αν θα ακολουθήσουμε αυτή τη πορεία δεν
θα υπάρχουν προβλήματα για τους Ρώσους παραγωγούς. Θα κερδίσουν απ’
αυτό. Αλλά, ο μοναδικός τρόπος να λύσουμε αυτά τα προβλήματα είναι να
τελειώσουμε με τον οικονομικό πόλεμο και να αποκαταστήσουμε τις σχέσεις
μας».Επί του θέματος ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε: «Όσον αφορά στο ερώτημα σας για τα αγροτικά προϊόντα, θέλω να σας πω, ότι η πληγή που υπήρξε στην ελληνική οικονομία, εξαιτίας των αντίμετρων που αφορούν και ελληνικά προϊόντα, ήταν σημαντική. Κατανοούμε απολύτως, ότι τα αντίμετρα ήρθαν να απαντήσουν σε κάποιες κυρώσεις, με των οποίων τη λογική διαφωνούμε. Και αυτή τη διαφωνία, την έχουμε εκθέσει δημόσια και σε επίπεδο Συνόδου Κορυφής. Είναι μια άποψη την οποία τη λέμε στους εταίρους μας, διότι δεν πιστεύουμε ότι μπορεί να είναι αποτελεσματική λύση με προοπτική, η λύση ενός οικονομικού πολέμου, που μπορεί να οδηγήσει ξανά σε ψυχροπολεμικές σχέσεις τη Δύση με τη Ρωσία. Γι’ αυτό εργαζόμαστε στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με όσες δυνάμεις έχουμε, προκειμένου να προωθηθούν επιλογές διαλόγου, διπλωματίας, συνεννόησης. Γι’ αυτό και στηρίζουμε την Συμφωνία του Μινσκ. Σε αυτή την κατεύθυνση, βεβαίως, συζητήσαμε τρόπους βάσει των οποίων θα μπορούσαμε, να βρούμε τη δυνατότητα, να ξεπεράσουμε τις σημερινές δυσκολίες. Διότι, στόχος και των δύο πλευρών, Ελλάδας και Ρωσίας, είναι να υπάρξει μια ουσιαστική ανάπτυξη της συνεργασίας στον αγροτικό τομέα και να καλύψουμε το χάσμα που υπήρξε τα τελευταία χρόνια στις εξαγωγές ελληνικών αγροτικών προϊόντων στη Ρωσική Ομοσπονδία. Πιστεύω ότι όταν υπάρχει πολιτική βούληση μπορεί κανείς να βρει τρόπους».
Ιστορικής σημασίας συνάντηση
«Ιστορικής σημασίας» χαρακτήρισαν κυβερνητικοί κύκλοι τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, τονίζοντας ότι αυτή σηματοδοτεί την επαναθεμελίωση και την επανεκκίνηση των ελληνορωσικών σχέσεων. Οι επαφές έγιναν σε εξαιρετικό και εποικοδομητικό κλίμα σε όλα τα επίπεδα κάτι που αποτυπώθηκε τόσο στις συμφωνίες όσο και στις δηλώσεις που έγιναν, σημειώνουν οι ίδιοι κύκλοι.
Προσθέτοντας πιο συγκεκριμένα, ότι εκδηλώθηκε εκτεταμένο ενδιαφέρον από την ρωσική πλευρά για επενδύσεις σε διάφορους τομείς της οικονομίας, ενώ ταυτόχρονα άνοιξε ο δρόμος για την κατασκευή ελληνικού αγωγού φυσικού αερίου που θα ξεκινά από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, θα διασχίζει την ελληνική επικράτεια και θα κατευθύνεται προς την Ευρώπη.
Η χρηματοδότηση θα γίνει στη βάση ιδιωτικών κεφαλαίων και ο τρόπος θα είναι συμβατός με το ευρωπαϊκό δίκαιο και τους κανονισμούς της ΕΕ, αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι, τονίζοντας ότι θα δημιουργηθούν μεγάλα οφέλη από την κατασκευή του αγωγού που θα αφορούν χαμηλότερες τιμές φυσικού αερίου και εμπορική εκμετάλλευση του που υπολογίζεται σε αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ετησίως.
Σημειώνοντας επιπροσθέτως, ότι σύμφωνα με τον Ρώσο Πρόεδρο διερευνάται η δυνατότητα άμεσης προκαταβολής των μελλοντικών κερδών για αρκετά χρόνια και αποπληρωμή από την έναρξη λειτουργίας του αγωγού και έπειτα.
Τέλος, ο Ρώσος Πρόεδρος δώρισε στον Έλληνα πρωθυπουργό την εικόνα του Αγίου Νικολάου και του Αγίου Σπυρίδωνος η οποία είχε κλαπεί στα χρόνια της κατοχής από τον αξιωματικό των Ναζί, Μίλερ, από μοναστήρι της Σπάρτης Ο Μίλερ έμεινε γνωστός στην ιστορία ως χασάπης της Κρήτης επειδή διέταξε την σφαγή στην Βιάννο. Είχε συλληφθεί από τους Ρώσους που τον παρέδωσαν στις τοπικές αρχές και εκτελέστηκε στην Κρήτη το 1947. Η Ρώσικη κυβέρνηση αγόρασε την εικόνα από τους συγγενείς τους με σκοπό να τη δωρίσει στο ελληνικό κράτος.
πηγη:www.paseges.gr