Στόχος για φέτος να λειτουργήσουν 2 εργοστάσια της ΕΒΖ

 13/05/2015

Λιάμης Λεωνίδας
Μονόδρομο για την κάλυψη των τρεχουσών πιεστικών υποχρεώσεών της, χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης την έκτακτη χρηματοδότηση της ΕΒΖ ΑΕ με 30 εκατ. ευρώ, μέσω Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και προανάγγειλε κυβερνητική πρόθεση λειτουργίας, φέτος, και της μονάδας στην Ορεστιάδα, εκτός εκείνης στο Πλατύ.


«Θα κάνουμε αυτό που πρέπει για να λύσουμε το πρόβλημα της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης. Για την κυβέρνησή μας προέχει να εξασφαλίσουμε τη βιωσιμότητά της και να λειτουργήσουν τουλάχιστο τα δύο εργοστάσια στο Πλατύ και στην Ορεστιάδα», δήλωσε αργά το βράδυ της Τρίτης 12 Μαΐου ο κ. Βαγγέλης Αποστόλου από το Βήμα της Βουλής, όπου και διατυπώθηκαν αντιδράσεις από την αντιπολίτευση.
Επίσης κατηγόρησε τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ότι έχουν βαριές ευθύνες στην πορεία που έφερε την ΕΒΖ στην απαξίωση και κάλεσε την Τράπεζα Πειραιώς «να συμβάλει από την πλευρά της ουσιαστικά στην βιωσιμότητα της εταιρίας, απαλύνοντάς την από τα βάρη της» για να γίνει έτσι, όπως είπε, το μεγάλο νέο ξεκίνημα της ζαχαροβιομηχανίας.
Ο επικεφαλής του μεγάρου της πλατείας Βάθη, πάντως, παραδέχθηκε πως η έκτακτη αυτή χρηματοδότηση λύνει απλώς το άμεσο πρόβλημα ρευστότητας της επιχείρησης, όχι όμως και τη βιωσιμότητά της. «Πιθανώς να έχει πάλι πρόβλημα ρευστότητας, θα δούμε όμως τι θα κάνουμε μετά», είπε ο κ. Αποστόλου σε μια αποστροφή του λόγου του που προκάλεσε αντιδράσεις και συμπλήρωσε πως «θέλουμε να παραχθεί όσο το δυνατό μεγαλύτερη ποσότητα ζάχαρης για να μειωθούν οι εισαγωγές και να μειωθεί και το κόστος παραγωγής […]. Υπάρχει δυνατότητα να μπει σε μόνιμο καθεστώς ενίσχυσης η τευτλοκαλλιέργεια».
Αν και τα περισσότερα «πυρά» εκ μέρους της αντιπολίτευσης εκτοξεύτηκαν κυρίως για τις ευνοϊκές ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών, οι οποίες διευθετούνται με την ίδια πράξη νομοθετικού περιεχομένου, υπήρξαν βολές και για την έκτακτη χρηματοδότηση της ΕΒΖ, με κύριο εκφραστή τον εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας.
«Με αυτή την «καλή» ΠΝΠ, κάθε άλλο παρά λύνεται το πρόβλημα της ΕΒΖ ΑΕ που είναι μια βαθιά προβληματική επιχείρηση», υποστήριξε ο κ. Κωστής Χατζηδάκης, ενώ από το Ποτάμι ο κ. Αλέξανδρος Χατζηδημητρίου τόνισε ότι το κόμμα του θα υπερψήφιζε την ρύθμιση για την ΕΒΖ αν ήταν μόνη της. Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, δήλωσε ότι ψηφίζει παρών για την ΕΒΖ, ενώ τη διαφωνία του επί της ΠΝΠ εξέφρασε ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής Νίκος Μίχος, τονίζοντας ότι το κόμμα του την καταψηφίζει. Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Αρβανιτίδης, τέλος, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ νομοθετεί με επιδερμικό τρόπο, δεν έχει ένα οργανωμένο σχέδιο και «πρέπει επιτέλους να μπει τέλος στο επικοινωνιακό της παιχνίδι».
Η συζήτηση του νομοσχεδίου ολοκληρώθηκε με ομιλίες μόνο των εισηγητών των κομμάτων και αναμένεται να ολοκληρωθεί το απόγευμα της Τετάρτης 13 Μαΐου με την ψήφιση του. Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, ενώ αντίθετα τα κόμματα της αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι καταψηφίζουν.

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την Ομιλία Αποστόλου στη συζήτηση για το ΠΔ της ΕΒΖ.doc

πηγη:www.agronews.gr