Κ. Σκιαδάς: Άδικος ο φόρος ιδιόχρησης αγροτεμαχίων

13.05.2015 

Κ. Σκιαδάς: Άδικος ο φόρος ιδιόχρησης αγροτεμαχίων
Την υιοθέτηση μία προσωρινής λύσης τεκμαρτού προσδιορισμού του εισοδήματος ανά στρέμμα γης με βάση τη δήλωση ενιαίας ενίσχυσης και της στρεμματικής έκτασης στη βάση δεδομένων του ΟΠΕΚΕΠΕ για κάθε υπόχρεο αγρότη, σχετικά με τον φετινό προσδιορισμό του εισοδήματος αγροτών από ιδιόχρηση αγροτεμαχίων, ζητά ο Α΄ Αντιπρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ και μέλος της Ομάδας Διαβούλευσης για την Πρόληψη & Αντιμετώπιση Προβλημάτων σε Φορολογικά και Τελωνειακά Θέματα, κ. Κωνσταντίνος Σκιαδάς, από την Γενική Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, κα Κατερίνα Σαββαΐδου.
Αναλυτικότερα, όπως αναφέρει σε σχετική επιστολή του ο κ. Σκιαδάς, σχετικά με τα θέματα του εισοδήματος αγροτών από ιδιόχρηση, της συμπλήρωσης εντύπων ΑΑ-ΓΗΣ (προσδιορισμός αξίας γης), την αναγραφή ανά αγροτεμάχιο στο έντυπο Ε2 τεκμαρτού εσόδου από ιδιόχρηση αγροτεμαχίων και σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.4172/2013 άρθρο 39 παρ. 1 και 2 και άρθρο 22, με την ΠΟΛ 1069/23.3.2015 άρθρο 39 και το ν.1249/1982 άρθρο 41 α, προβλέπονται συγκεκριμένες διαδικασίες πολύ χρονοβόρες και δύσκολες, δεδομένου ότι δεν είναι εύκολη υπόθεση η συμπλήρωση των προβλεπομένων εντύπων για τον προσδιορισμό του εισοδήματος αγροτών από ιδιόχρηση αγροτεμαχίων.

Επιπλέον, το μέτρο αυτό αφ’ ενός επιτείνει σε μεγάλο βαθμό τα ήδη δραματικά προβλήματα των αγροτών και γενικότερα του αγροτικού τομέα στη χώρα μας, αφ’ ετέρου δημιουργεί σημαντικές επιβαρύνσεις και μεγάλες αδικίες για καλλιεργούμενα αγροτεμάχια (π.χ. παραθαλάσσια) με μεγάλες αντικειμενικές αξίες που έχουν την ίδια όμως ακαθάριστη πρόσοδο με άλλα σημαντικά μικρότερης αντικειμενικής αξίας.

Όπως τονίζει ο κ. Σκιαδάς στην επιστολή του, η προαναφερθείσα πρόταση ζητείται μέχρι να οριστικοποιηθεί ο τελικός χειρισμός επί του θέματος, πού είναι η ακύρωση της σχετικής πρόβλεψης.

Το πλήρες περιεχόμενο της επιστολής έχει ως εξής:

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΚΙΑΔΑΣ

Μέλος Ομάδας Διαβούλευσης για την Πρόληψη
& Αντιμετώπιση Προβλημάτων σε Φορολογικά
Καί Τελωνειακά Θέματα
Εκπρόσωπος ΠΑΣΕΓΕΣ

Προς
Κυρία Κατερίνα Σαββαῒδου
Γενική Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων
Καρ. Σερβίας 10,
10184 Αθήνα
Email : ggde@mofadm.gr                                12-5-2015

Κυρία Γενικέ,

Σχετικά με τα κατωτέρω θέματα :

1. εισόδημα αγροτών από ιδιόχρηση
2 συμπλήρωση εντύπων ΑΑ-ΓΗΣ(προσδιορισμός αξίας γης)
3.αναγραφή ανά αγροτεμάχιο στο έντυπο Ε2 τεκμαρτού εσόδου από ιδιόχρηση
Αγροτεμαχίων και σύμφωνα
α) με τις διατάξεις του ν.4172/2013 άρθρο 39 παρ. 1 και 2 και άρθρο 22
β) με την ΠΟΛ 1069/23.3.2015 άρθρο 39
και γ) το ν.1249/1982 άρθρο 41 α
προβλέπονται συγκεκριμένες διαδικασίες πολύ χρονοβόρες και δύσκολες, δεδομένου ότι δεν είναι εύκολη υπόθεση η συμπλήρωση των προβλεπομένων εντύπων για τον προσδιορισμό του εισοδήματος αγροτών από ιδιόχρηση αγροτεμαχίων.

Επιπλέον το μέτρο αυτό αφ’ ενός επιτείνει σε μεγάλο βαθμό τα ήδη δραματικά προβλήματα των αγροτών και γενικότερα του Αγροτικού Τομέα στη χώρα μας, αφ’ ετέρου δημιουργεί σημαντικές επιβαρύνσεις και μεγάλες αδικίες για καλλιεργούμενα αγροτεμάχια (π.χ. παραθαλάσσια) με μεγάλες αντικειμενικές αξίες που έχουν την ίδια όμως ακαθάριστη πρόσοδο με άλλα σημαντικά μικρότερης αντικειμενικής αξίας.

Η πρότασή μας είναι μέχρι να οριστικοποιηθεί ο τελικός χειρισμός επί του θέματος, πού είναι η ακύρωση της σχετικής πρόβλεψης ,τουλάχιστον για εφέτος να υιοθετηθεί μία λύση τεκμαρτού προσδιορισμού του εισοδήματος ανά στρέμμα γης με βάση τη δήλωση ενιαίας ενίσχυσης και της στρεμματικής έκτασης στη βάση δεδομένων του ΟΠΕΚΕΠΕ για κάθε υπόχρεο αγρότη.

                                                          Μετά τιμής


                                            ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΚΙΑΔΑΣ
                                      Α. ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ. ΠΑΣΕΓΕΣ

πηγη:www.paseges.gr