Στο παρά πέντε της νέας συγκομιδής ρωσική απόφαση πιέζει το σιτάρι

18/05/2015

Ανταγωνισμό στο σιτάρι της Ευρωπαϊκής Ένωσης φέρνει η διακοπή του εξαγωγικού φόρου στα σιτάρια, που αποφάσισε η Ρωσία.Γιαννακοπούλου Φανή
Τέλος στον εξαγωγικό φόρο σιτηρών έβαλε η Ρωσία την Παρασκευή 15 Μαΐου, γεγονός που θα της επιτρέψει να εξάγει επιπλέον 1 εκατ. τόνους σιταριού μέχρι τις 30 Ιουνίου. Οι αναλυτές, σημειώνουν ότι δεν ήταν μια απροσδόκητη κίνηση και αναμένουν περισσότερη πίεση των τιμών για το σιτάρι, ακόμα και για το ρωσικό.
Ανταγωνισμό στο σιτάρι της Ευρωπαϊκής Ένωσης φέρνει η διακοπή του εξαγωγικού φόρου στα σιτάρια, που αποφάσισε η Ρωσία.

Από την πλευρά της, η γαλλική τράπεζα Strategie Grains τονίζει το ενδεχόμενο απειλής από τις αναδυόμενες ρωσικές εξαγωγές σιταριού εις βάρος του ευρωπαϊκού, τονίζοντας ότι θα υπάρξει απότομη πτώση των εξαγωγών μαλακού σιταριού της ΕΕ την επόμενη σεζόν κατά 2,6 εκατ. τόνους στους 28,6 εκατ. τόνους.
Η μείωση στις προβλέψεις εξαγωγής για την επόμενη σεζόν αντανακλούν, σύμφωνα με τους αναλυτές, την απόφαση της Ρωσίας να εγκαταλείψει το φόρο για τις εξαγωγές σιταριού που είχε επιβάλει από το φετινό Φεβρουάριο σε μια προσπάθεια να ισορροπήσει την αγορά, όπου οι τιμές είχαν απογειωθεί τόσο για τις ρωσικές βιομηχανίες τροφίμων όσο και γι’ αυτές των ζωοτροφών.
Αν και υπάρχει η πιθανότητα η Ρωσία να επιβάλλει ξανά το φόρο από τη νέα σεζόν, αναμένεται ότι θα τον επιβάλλει σε χαμηλότερα επίπεδα και σε χαμηλές τιμές που για την ώρα όπως σημειώνουν οι αναλυτές είναι μεγάλη η πιθανότητα να σημειωθούν.
Επίσης, η Strategie Grains αναθεώρησε προς τα πάνω και τα αποθέματα μαλακού σιταριού της ΕΕ στα τέλη του 2105/16 κατά 1,6 εκατ. τόνους στους 17,5 εκατ. τόνους.
Την ίδια ώρα, σημάδια ξηρασίας στη Ρωσία εξαιτίας του Ελ Νίνιο κρατούν τους αγρότες σε επιφυλακή για το αποτέλεσμα της παραγωγής σιτηρών τη νέα σεζόν 2015/16.

πηγη:www.agronews.gr