26/6/2015
υπό την εποπτεία της κ. Anthea McIntyre, Ευρωβουλευτού της Βρετανίας και μέλος της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Όλοι οι φορείς που συμμετείχαν ανέφεραν τις ανησυχίες τους σχετικά με την ευρωπαϊκή πολιτική της ΕΕ στον τομέα της φυτοπροστασίας και τις αρνητικές επιπτώσεις που υπάρχουν στην αλυσίδα των αγροδιατροφικών προϊόντων.
Τα κυριότερα προβλήματα επικεντρώνονται στα φρούτα, τα λαχανικά του ξηρούς καρπούς κ.α. Το συμπέρασμα της συνάντησης ήταν ότι χρειάζονται λύσεις «επειγόντως» για να διασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητα ολόκληρης της αλυσίδας των αγροτικών προϊόντων διατροφής και η προσφορά προϊόντων υψηλής ποιότητας για τους Ευρωπαίους καταναλωτές. Το «κλειδί» για τη διασφάλιση κατάλληλων προϊόντων φυτοπροστασίας είναι ένα νέο κανονιστικό πλαίσιο στην ΕΕ που να ενισχύει την καινοτομία.
Κατά τη συζήτηση αναδείχτηκαν τα ακόλουθα προβλήματα:
1) Έλλειψη διαθέσιμων φυτοπροστατετυικών προϊόντων λόγω προβλημάτων στο σύστημα της αμοιβαίας αναγνώρισης μεταξύ χωρών μελών. Ο διαφορετικός ρυθμός υλοποίησης της αμοιβαίας αναγνώρισης μεταξύ των χωρών της ΕΕ δημιουργεί στρεβλώσεις στην αγορά. Η έλλειψη κατάλληλων λύσεων φυτοπροστασίας μπορεί να οδηγήσει σε ανθεκτικότητα και προβλήματα στην αντιμετώπιση νέων παρασίτων και ασθενειών (όπως είναι η Xylella fastidiosa) ή δημιουργία νέων προκλήσεων που οφείλονται στις κλιματικές αλλαγές (όπως οι μυκοτοξίνες)
2) Υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις και χρειάζονται αυξημένες δαπάνες για την έγκριση νέων ουσιών για χρήση από τους παραγωγούς της ΕΕ. Η διαδικασία έγκρισης ενός προϊόντος διαρκεί 4 – 6 χρόνια (δύο χρόνια παραπάνω από τη διάρκεια που υπήρχε με την προηγούμενη νομοθεσία).
3) Η έλλειψη προϊόντων φυτοπροστασίας σε κάποιες συγκεκριμένες καλλιέργειες θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση της παραγωγής στην ΕΕ. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι ο ακρογωνιαίος λίθος μιας υγιεινής διατροφής, αλλά σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι διαθέσιμα φυτοπροστατευτικά προϊόντα για την προστασία αυτών των καλλιεργειών. Το σύστημα για χρήση «ήσσονος σημασίας» πρέπει να καταστεί πιο λειτουργικό και αποδοτικό όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Υπάρχει ανάγκη για τη δημιουργία μιας «ενιαίας» ευρωπαϊκής ζώνης για τις χρήσεις ήσσονος σημασίας και βελτίωση του σχετικού Κανονισμού (ΕΚ/1107/2009) για την εναρμόνιση, την αμοιβαία αναγνώριση και την επέκταση των χρήσεων. Αυτά τα «εργαλεία» θα πρέπει να εφαρμοστούν σωστά σε όλη την ΕΕ και χωρίς εθνικούς περιορισμούς από τα κράτη μέλη. Παράλληλα οι διαφορετικές νομοθεσίες που ισχύουν στην ΕΕ και στις τρίτες χώρες επηρεάζουν αρνητικά το εμπόριο και τις εισαγωγές.
4) Η ισχύουσα κοινοτική νομοθεσία δεν προβλέπει κανόνες εφαρμογής για τα μεταποιημένα προϊόντα (ακατέργαστα φυτικά έλαια, ξηροί καρποί, αιθέρια έλαια λεμονιού κ.α.). Αυτό δημιουργεί προβλήματα στις επιχειρήσεις που παράγουν αυτά τα προϊόντα στην ΕΕ.
Οι φορείς, που συμμετείχαν στη συνάντηση, προτρέπουν τις ευρωπαϊκές αρχές και τα κράτη μέλη να εξασφαλίσουν ότι οι πολιτικές φυτοπροστασίας θα πρέπει να εφαρμόζονται με συνεκτικό τρόπο σε όλη την ΕΕ. Όσον αφορά τις τρίτες χώρες, να εκδοθεί μια σειρά από «συστάσεις» που θα είναι αντίστοιχες με αυτές που έχουν οι Ευρωπαίοι παραγωγοί και θα καλύπτουν τις ανάγκες των καταναλωτών.
πηγη:www.agrotypos.gr