25/6/2015
Σε επικοινωνία που είχε ο ΑγροΤύπος με την ελληνική πρεσβεία στη Μόσχα μας ανέφεραν ότι «η ρωσική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι σύντομα θα είναι έτοιμος ο νέος κατάλογος προϊόντων που θα συμπεριληφθούν στο εμπάργκο. Εκτιμούμε ότι αυτή την στιγμή γίνεται επεξεργασία από τη ρωσική κυβέρνηση των επιπτώσεων που υπήρξαν από το ρώσικο εμπάργκο στη ρωσική αγορά αλλά και στα «τιμωρούμενα» κράτη».
Και πρόσθεσε: «Ελπίζουμε να εξαιρεθούν κάποια προϊόντα που ενδιαφέρουν τη χώρα μας. Η Ρωσία επιβάλλοντας αυτές τις «κυρώσεις» έχει σαν πρωταρχικό στόχο την «τόνωση» της εγχώριας παραγωγής. Για τα προϊόντα που δεν μπορούν να παράγουν δεν θα ήθελαν να δουν υπερβολικές αυξήσεις των τιμών στη ρώσικη αγορά».
Από την πλευρά του το ρωσικό Υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε ότι ετοιμάζει τη νέα λίστα των προϊόντων, η οποία σύντομα θα κατατεθεί στην κυβέρνηση για έγκριση. Όπως δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας κ. Αλεξάντερ Τκάτσεφ, «συζητούμε την πρόταση απαγόρευσης εισαγωγών λουλουδιών αλλά και ειδών ζαχαροπλαστικής, καθώς και άλλων ειδών τροφίμων».
Πάντως την Τετάρτη (24/6) η πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου (Άνω Βουλή) κ. Βαλεντίνα Ματβιένκο, ανακοίνωσε ότι η Μόσχα θα πρέπει να λάβει υπ’ όψιν τη θέση της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ουγγαρίας, χώρες που αντιτάχθηκαν σθεναρά στην απόφαση της ΕΕ. «Η Ρωσία θα λάβει τα κατάλληλα σταθμισμένα αντίμετρα. Ωστόσο, πρέπει να λάβει υπ’ όψιν τη θέση της Ελλάδας, της Ουγγαρίας και της Κύπρου, που αντιτάχθηκαν στις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε και πρόσθεσε ότι με αυτές τις χώρες η Ρωσία έχει οικοδομήσει πολύ καλές πολιτικές και οικονομικές σχέσεις. «Κατά τη διαμόρφωση της πολιτικής των «αντίμετρων», πρέπει να λάβουμε υπόψη τη θέση των χωρών με τις οποίες έχουμε δημιουργήσει καλές εμπορικές, οικονομικές και πολιτικές σχέσεις». Η κ. Ματβιένκο τόνισε επίσης την ανάγκη «να ενισχυθεί και να σκληρύνει» η παρακολούθηση της εφαρμογής του εμπάργκο που έχει ήδη επιβάλει η Ρωσία.
Στο μεταξύ την συνέχιση των έκτακτων μέτρων ενίσχυσης από την ΕΕ ζητάνε οι Έλληνες εξαγωγείς. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύνδεσμο Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διαχείρισης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT-HELLAS, αναφέρει τα εξής:
«H EUCOFEL, η Ευρωπαϊκή Ένωση Εμπορίου Φρούτων και Λαχανικών, της οποίας μέλος είναι ο Σύνδεσμος μας, απηύθυνε σήμερα έγγραφο στον Επίτροπο Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Hogan, στο οποίο αναφέρει ότι η Ένωση, που εκπροσωπεί το εμπόριο και το χονδρέμποριο της ΕΕ αλλά και των οργανώσεων παραγωγών, καθώς και τους παραγωγούς και εξαγωγείς (εντός και εκτός της Κοινότητας), εκφράζει τη λύπη της και καταδικάζει την ανακοίνωση της επέκτασης της ρωσικής απαγόρευσης των εισαγωγών γεωργικών προϊόντων και τροφίμων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η ρωσική απαγόρευση εισαγωγών έχει στερήσει από τα μέλη μας μια σημαντική εξαγωγική αγορά και η επέκτασή της θα συνεχίσει να έχει, αναμφίβολα, σοβαρές συνέπειες για τον ευρωπαϊκό τομέα των φρούτων και λαχανικών.
Λαμβάνοντας υπόψη την παρούσα κατάσταση και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα μέλη μας, η EUCOFEL καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διατηρήσει τα έκτακτα μέτρα στήριξης για τον τομέα των οπωροκηπευτικών, που έχουν εγκριθεί μέχρι να αρθεί το εμπάργκο. Τα μέτρα στήριξης έχουν αποδειχθεί ευεργετικά για την εξασφάλιση επαρκών επιπέδων τιμών στην αγορά και είναι ζωτικής σημασίας να αποκατασταθεί η ισορροπία της αγοράς και να διορθώσουν τις σοβαρές διαταραχές που ήδη λαμβάνουν χώρα».
Από την πλευρά του ο κ. Γ. Πολυχρονάκης, ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT – HELLAS, δήλωσε:
«Μετά από την υπογραφή του ρωσικού διατάγματος, στις 24 Ιουνίου 2015, για την επέκταση του ρωσικού εμπάργκο στα ευρωπαϊκά φρούτα και τα λαχανικά για ένα ακόμη έτος, δεν επιβεβαιώνονται δυστυχώς οι προσδοκίες παραγωγών και εξαγωγέων οπωροκηπευτικών για χαλάρωση του ρωσικού εμπάργκο.
Μετά τις εξελίξεις αυτές καθίσταται σαφές ότι η Ρωσία δεν είναι πλέον ένας στρατηγικός εταίρος για την ΕΕ, και οδηγούν την χώρα μας οριστικά εκτός της ρωσικής αγοράς και πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά. Υπάρχουν ευκαιρίες για ανάπτυξη και χωρίς τη Ρωσία. Για αυτό ψάχνουμε για αγορές σε όλο τον κόσμο για τα ελληνικά προϊόντα. Ενισχύουμε το παραπάνω αίτημα της EUCOFEL για λήψη μέτρων από την Ε.Ε. σε πολιτικό επίπεδο.
Η πορεία που ακολούθησαν μέχρι σήμερα οι εξαγωγές μας επιβεβαίωσαν την τοποθέτησή μας ότι η κατάσταση αυτή - του ρωσικού εμπάργκο - μπορεί να έχει και μια «θετική πλευρά», δηλαδή να ενεργοποιήσει την χώρα μας και την ΕΕ προς την κατεύθυνση της αναθεώρησης - διόρθωσης των πολιτικών και προσανατολισμού των εξαγωγών μας.
Ήδη έδωσε την ευκαιρία στην χώρα μας να στραφεί τόσο στις παραδοσιακές αγορές αλλά και σε νέες προκειμένου να υπάρξουν θετικές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις.
Χρειάζεται η Ε.Ε. να επανεξετάσει την πολιτική της στον αγροτικό τομέα, με σκοπό να την στρέψει στις αρχικές της αρχές της προτίμησης των κοινοτικών προϊόντων - οπωροκηπευτικών, για να καταστεί δυνατόν να αντιμετωπισθούν σωστά καταστάσεις σαν τη σημερινή».
Σταύρος Παϊσιάδης
info@agrotypos.gr
πηγη:www.agrotypos.gr