08/06/2015
Εύκολη υπόθεση τα 25 λεπτά σαν αφετηρία για το σκληρό σιτάρι, µε βάση τα µέχρι στιγµής δεδοµένα στο θεσσαλικό κάµπο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda. Αντίθετα, δύσκολη δείχνει η κατάσταση για το κριθάρι το οποίο ξεκινάει για µια ακόµη χρονιά από χαµηλά, καθώς ακούγονται τιµές, λίγων βέβαια πράξεων, στα 14 και 15 λεπτά το κιλό,με χαρακτηριστική την ανακοίνωση της ΕΑΣ Βόλου για παραλαβή στα σιλό του Αγίου Δημητρίου του Δήμου Ρήγα Φεραίου κριθαριών στα 15 λεπτά. Εδώ προκρίνεται η επιλογή της αποθήκευσης.
Ούτε συζήτηση κάτω από τα 25 λεπτά για τους παραγωγούς καλού σκληρού
Σπεύδουν στον κάμπο να εξασφαλίσουν τις απαραίτητες ποσότητες οι εταιρείες ζυμαρικώνΠηγές της Agrenda αναφέρουν ότι η κάθοδος, για παράδειγµα, της εταιρείας ∆ηµητριακή (∆ελατόλας) από τη Μακεδονία στην Κεντρική Ελλάδα, έχει προκαλέσει αγωνία µεταξύ των ενδιαφεροµένων που εµπορεύονται σταθερά τα τελευταία χρόνια την παραγωγή του κάµπου.
Εκτός όµως από τους ντόπιους και ιταλούς εµπόρους, αυτοί που προβληµατίζονται ιδιαίτερα και θα κάνουν ότι µπορούν για να «δεσµεύσουν» έγκαιρα ποσότητες, είναι οι µεγάλες εταιρείες ζυµαρικών (Barilla και Μέλισσα – Κίκιζας). Οι πληροφορίες τις θέλουν διατεθειµένες να βγουν άµεσα µε καλή τιµή, δηλαδή 24 µε 25 λεπτά το κιλό, προκειµένου να προσελκύσουν όσο είναι νωρίς τις απαραίτητες ποσότητες πρώτης ύλης υψηλής ποιότητας, που χρειάζονται για να µπορούν να αναπτύξουν τη µεταποιητική τους δραστηριότητα, στη διάρκεια της χρονιάς. Άλλωστε, οι εξελίξεις των τελευταίων δείχνουν ότι µε τιµή µικρότερη από τα 24-25 λεπτά το κιλό, κανένας συγκροτηµένος παραγωγός δεν δείχνει διατεθειµένος να παραδώσει ή να κλείσει (από πλευράς τιµής) τη σοδειά του, αφού όλοι είδαν δύο φορές τουλάχιστον, την τιµή που προσφέρονταν στα αλώνια να αυξάνεται σηµαντικά στη διάρκεια της χρονιάς και ειδικά την περασµένη σεζόν να διπλασιάζεται.
πηγη: www.agronews.gr