Τέλος καλοκαιριού ξεκινά το ταμείο για αγροτικές επενδύσεις στην ΕΕ

04/06/2015

Γιαννακοπούλου Φανή
Έναν ενεργό ρόλο μπορεί να διαδραματίσει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ) ώστε οι ευρωπαίοι αγρότες και οι γεωργικοί συνεταιρισμοί να έχουν περισσότερες ευκαιρίες χρηματοδότησης για πολλά υποσχόμενα έργα
στο πλαίσιο του Επενδυτικού Σχεδίου Γιούνκερ τόνισε, μεταξύ άλλων ο Γενικός Γραμματέας των κεντρικών αγροτοσυνεταιριστικών οργανώσεων Copa - Cogeca Πέκα Πεσόνεν, χαιρετίζοντας τη συμφωνία των θεσμικών οργάνων της ΕΕ σχετικά με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (EFSI) στις 29 Μαΐου.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση των δύο οργανώσεων, το εν λόγω αναμένεται να συμβάλλει στην τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης στις αγροτικές περιοχές της Ευρώπης. Με βάση τη συμφωνία το Ταμείο θα τεθεί σε λειτουργία και θα αρχίσει τη χρηματοδότηση έργων στο τέλος του καλοκαιριού.
Ειδικότερα, ο κ. Πέσονεν σημειώνει ότι, μόλις ολοκληρωθεί η νομοθετική διαδικασία, η οποία αναμένεται να γίνει σε ένα μήνα, το EFSI θα παράσχει επενδυτική στήριξη περίπου315 δισ. ευρώ, σε έργα αξίας άνω των 1,3 τρισ. ευρώ. Και πρόσθεσε ότι: «Οι επενδύσεις του ευρωπαϊκού γεωργικού επιχειρηματικού τομέα έχουν μείνει πίσω, και για το λόγο αυτό η Copa – Cogeca θα πιέσει προκειμένου να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση όσο το δυνατόν περισσότερων γεωργο-επιχειρηματικών σχεδίων μεταξύ των επενδύσεων που θα υποστηριχθούν από το EFSI».

Ανάγκη για πρόσθετους πόρους λόγω ρωσικού εμπάργκο
Και συνεχίζοντας επεσήμανε ότι «η Copa-Cogeca, ωστόσο, ανησυχεί για τις δημοσιονομικές πτυχές της συμφωνίας, για την οποία θα διατεθούν επιπλέον 1 δισ. ευρώ από αχρησιμοποίητα κονδύλια του προϋπολογισμού της ΕΕ. Οι ευρωπαίοι αγρότες και οι γεωργικοί συνεταιρισμοί σήμερα έχουν να αντιμετωπίσουν τις δύσκολες συνθήκες της αγοράς, με την ακραία αστάθεια των αγροτικών αγορών και την αυξανόμενη συμπίεση του κόστους των τιμών στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων. Η ρωσική απαγόρευση στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων της ΕΕ επιβαρύνει ακόμα σε μεγάλο βαθμό τον τομέα. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να είναι διαθέσιμοι επαρκείς δημοσιονομικοί πόροι ώστε να αντισταθμίσουν τις επιπτώσεις της κρίσης λόγω της ρωσικής κρίσης και το 2016, αν χρειαστεί».

πηγη:www.agronews.gr