Έκλεισε στις Βρυξέλλες η συμφωνία για νέο τριετές πρόγραμμα στήριξης

13/07/2015

H Ελλάδα δεσμεύεται να φέρει άμεσα στη Βουλή πακέτο μέτρων στα οποία ίσως συμπεριλαμβάνονται και αλλαγές στη φορολογία αγροτών.Τσατσάκης Γιάννης
Αίσιο τέλος, μετά από ένα ολονύχτιο θρίλερ 17 ωρών στις Βρυξέλλες με την Ελλάδα να καταλήγει σε μια συμφωνία επώδυνη μεν που όμως εξασφαλίζει την παραμονή στο ευρώ και παράλληλα χρηματοδότηση για την επόμενη τριετία.
H Ελλάδα δεσμεύεται να φέρει άμεσα στη Βουλή πακέτο μέτρων στα οποία ίσως συμπεριλαμβάνονται και αλλαγές στη φορολογία αγροτών.

Μετά την εξέλιξη αυτή, η ΕΚΤ στην τηλεδιάσκεψη που θα πραγματοποιήσει μέσα στις επόμενες ώρες ενδέχεται να παράσχει ανάσα ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες, αυξάνοντας καταρχήν το όριο του ELA. Aυτό θα είναι το πρώτο βήμα για να επανέλθει σιγά σιγά η ομαλότητα στο τραπεζικό σύστημα.

Ωστόσο τις τελευταίες ώρες ορισμένοι αναλυτές εκφράζουν την άποψη ότι η ΕΚΤ είναι πιθανόν να μην προχωρήσει σε αύξηση του ELA από τη Δευτέρα αλλά να περιμένει να ψηφιστούν πρώτα την Τετάρτη από την ελληνική Βουλή τα προαπαιτούμενα μέτρα και να προχωρήσει στις κινήσεις της αμέσως μετά την ίδια ημέρα.

Το συνολικό ύψος του προγράμματος για την Ελλάδα φτάνει τα 86 δισ. ευρώ και η διάρκειά του τα 3 έτη ενώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα απαιτηθούν  25 δισ. ευρώ (συμπεριλαμβάνονται στο συνολικό ποσό).

Προβλέπεται προχρηματοδότηση 7 δισ. ευρώ τον Ιούλιο και 5 δισ. ευρώ τον Αύγουστο.
Στο αναπτυξιακό πεδίο υπάρχει αναφορά αύξησης της προχρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ κατά 1 δισ. ευρώ.
Αναφορά για το χρέος υπάρχει αλλά τίθεται ως όρος να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για επιμήκυνση/μείωση επιτοκίων μετά την 1η επιτυχή αξιολόγηση της χώρας βάση του νέου μνημονίου που θα κυρωθεί αφού γίνουν πρώτα πολλά βήματα/προαπαιτούμενα  από την Ελλάδα.
Τη συμφωνία ανακοίνωσε πρώτος μέσω twitter o πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ σημειώνοντας μάλιστα ότι είναι ομόφωνη. Η τελευταία εμπλοκή που αφορούσε το ρόλο του ΔΝΤ και το νέο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων ξεπεράστηκε τις πρώτες πρωινές ώρες.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η διαφωνία για τη λειτουργία του ταμείου που θα στηρίξει το τριετές πρόγραμμα επιλύθηκε με την αποδοχή εκ μέρους των εταίρων, ότι θα εδρεύει στην Αθήνα, θα ελέγχεται πλήρως από την ελληνική κυβέρνηση και τα χρήματα θα αξιοποιούνται κατά το ήμισυ για την αντιμετώπιση του χρέους και κατά το ήμισυ για την ενίσχυση της ανάπτυξης.

Το εν λόγω ταμείο θα έχει "προίκα" 50 δισ. ευρώ, με έδρα στην Ελλάδα και θα βρίσκεται υπό την εποπτεία θεσμών.
Όπως δήλωσε πριν από λίγο ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, οι ιδιωτικοποιήσεις προβλέπεται να πραγματοποιηθούν σε ορίζοντα 30ετίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου της η Άγκελα Μέρκελ, φαίνεται ότι στο κείμενο θα υπάρχει πρόβλεψη για αναδιάρθρωση του χρέους μέσω επιμήκυνσης των λήξεων των δανείων καθώς και για περίοδο χάριτος, με την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα "περάσει" την πρώτη αξιολόγηση. Πιο συγκεκριμένα ανέφερε ότι το Eurogroup είναι έτοιμο, αν χρειαστεί, να χορηγήσει πιο μακρά περίοδο χάριτος και πιο μακρές λήξεις στα δάνεια μετά την πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. 


Το κείμενο της Συμφωνίας
«Η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης τονίζει την επιτακτική ανάγκη να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη προς τις ελληνικές αρχές ως προϋπόθεση για μια πιθανή συμφωνία στο μέλλον για ένα νέο πρόγραμμα ESM. Σε αυτό το πλαίσιο, η κυριότητα από τις ελληνικές αρχές είναι το κλειδί, και την επιτυχή εφαρμογή και θα πρέπει να ακολουθήσουν πολιτικές δεσμεύσεις.

Ενα κράτος μέλος της ευρωζώνης ζητεί χρηματοδοτική συνδρομή από τον ESM αναμένεται να απευθύνει, όταν είναι δυνατό, ένα παρόμοιο αίτημα στο ΔΝΤ. Αυτό αποτελεί προϋπόθεση ώστε Eurogroup να συμφωνήσει για ένα νέο πρόγραμμα ESM. Ως εκ τούτου, η Ελλάδα θα ζητήσει τη συνέχιση της στήριξης του ΔΝΤ (παρακολούθηση και χρηματοδότηση) από τον Μάρτιο του 2016.

Λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη με την Ελλάδα, η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης χαιρετίζει τις δεσμεύσεις της των Ελληνικών αρχών να νομοθετήσουν χωρίς καθυστέρηση μια πρώτη δέσμη μέτρων. Αυτά τα μέτρα, που λαμβάνονται σε πλήρη προηγούμενη συμφωνία με τους Θεσμούς θα περιλαμβάνουν:

Ως τις 15 Ιουλίου:

• Εξορθολογισμός του συστήματος ΦΠΑ και διεύρυνση της φορολογικής βάσης με αύξηση των εσόδων
• Αμεσα μέτρα για τη βελτίωση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του συνταξιοδοτικού συστήματος, ως μέρος ενός ολοκληρωμένου προγράμματος μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος
• Διασφάλιση της πλήρους νομικής ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ
• Πλήρη εφαρμογή των σχετικών διατάξεων της Συνθήκης για τη Σταθερότητα, τον Συντονισμό και τη διακυβέρνηση στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση, ιδίως μέσω του Δημοσιονομικού Συμβουλίου που θα τεθεί σε λειτουργία πριν από την οριστικοποίηση του Μνημονίου Συνεργασίας (MoU) και την εισαγωγή οιονεί αυτόματης περικοπής δαπανών σε περίπτωση απόκλισης από τους φιλόδοξους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος μετά από έγκριση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου και υπό την προηγούμενη έγκριση των Θεσμών.

Μέχρι τις 22 Ιουλίου

-Υιοθέτηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, η οποία είναι μια πολύ σημαντική αναθεώρηση των διαδικασιών και ρυθμίσεων για το σύστημα αστικής δικαιοσύνης και μπορεί να επιταχύνει σημαντικά τη δικαστική διαδικασία και τη μείωση του κόστους.

-Η μεταφορά του BRRD (σσ: εννοεί την κοινοτική οδηγία για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών) με την βοήθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αμέσως, και μόνο μετά τη νομική υλοποίηση των πρώτων τεσσάρων προαναφερθέντων μέτρων και την έγκριση όλων των δεσμεύσεων που περιλαμβάνονται σε αυτό το έγγραφο από την ελληνική Βουλή, και μετά την επαλήθευση από τους Θεσμούς και το Eurogroup, θα μπορέσει να ληφθεί μια απόφαση που θα αναθέτει στους Θεσμούς να διαπραγματευτούν ένα Μνημόνιο Συνεργασίας (MoU). Η απόφαση θα ληφθεί με την προϋπόθεση ότι οι εθνικές διαδικασίες θα έχουν ολοκληρωθεί και εφόσον τηρούνται οι προϋποθέσεις του άρθρου 13 της Συνθήκης για τον ESM και οι προϋποθέσεις, βάσει της αξιολόγησης που αναφέρεται στο άρθρο 13.1.»
 

Διαβάστε ολόκληρο το επίσημο κείμενο με τη Συμφωνία Ελλάδας-δανειστών.pdf

Tσίπρας: «Σκληρή η μάχη, αλλά το Grexit είναι παρελθόν»
Για μια δύσκολη μάχη μετά την ολοκλήρωση της οποίας, όμως, διασφαλίζεται το μέλλον της Ελλάδας στο ευρώ έκανε λόγο στις πρώτες δηλώσεις του ο Αλέξης Τσίπρας μετά τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.
«Τα μέτρα θα δημιουργήσουν υφεσιακές τάσεις αλλά το Grexit αποτελεί παρελθόν», σημείωσε.
«Δώσαμε μια σκληρή μάχη έξι μήνες τώρα και παλέψαμε μέχρι τέλους προκειμένου να διεκδικήσουμε ότι καλύτερο για να σταθεί η χώρα στα πόδια της» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Βρεθήκαμε μπροστά σε δύσκολες αποφάσεις, σκληρά διλήμματα, προκειμένου να αποτρέψουμε την επικράτηση των ακραίων στοιχείων» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
«Πήραμε δύσκολες αποφάσεις για να αποτρέψουμε την υλοποίηση ακραίων επιδιώξεων των πιο συντηρητικών κύκλων στην Ευρώπη. Αποτρέψαμε σχέδιο για μεταφοράς περιουσίας σε ταμείο δημοσίου, αποτρέψαμε σχέδιο για κατάρρευση τραπεζικού συστήματος που είχε σχεδιαστεί στην εντέλεια και είχε αρχίσει να υλοποιείται και καταφέραμε να κερδίσουμε αναδιάρθρωση χρέους και μια βέβαιη χρηματοδότηση» επισήμανε.
 Όπως επισήμανε, η απόφαση κρατάει την Ελλάδα σε συνθήκες δημοσιονομικής ευστάθειας. Η υλοποίηση των μέτρων είναι πολύ δύσκολη παραδέχθηκε πάντως.
«Τα όποια βάρη θα κατανεμηθούν με κοινωνική δικαιοσύνη. Αυτή τη φορά θα φορτωθούν τα βάρη και αυτοί που είχαν ξεφύγει» υποσχέθηκε.
«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να αγωνίζεται, για να ξαναγυρίσουμε στην ανάπτυξη. Το μήνυμα της αξιοπρέπειας το στείλαμε σε όλη την Ευρώπη, είναι σημαντική παρακαταθήκη πίσω μας για αλλαγή σε όλη την Ευρώπη» σημείωσε.
Η Ελλάδα θα συνεχίσει να αγωνίζεται και εμείς θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για να κερδίσουμε τη χαμένη μας εθνική κυριαρχία διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός.



Μέρκελ: «Προαπαιτούμενα μέχρι τις 15 Ιουλίου»
Για συμφωνία με «πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα» έκανε λόγο η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη Σύνοδο Κορυφής, υπογραμμίζοντας την ανάγκη επανοικοδόμησης της εμπιστοσύνης με την Ελλάδα.
«Πρέπει να επανοικοδομηθεί η εμπιστοσύνη και οι Έλληνες φέρουν την ευθύνη να υλοποιήσουν αυτά που αποφασίστηκαν», είπε, τονίζοντας ότι τα προαπαιτούμενα θα πρέπει να νομοθετηθούν μέχρι τις 15 Ιουλίου. Η κ. Μέρκελ χαρακτήρισε τις διαπραγματεύσεις «πολύ σκληρές», αναγνωρίζοντας ότι τέθηκαν δύσκολοι όροι για να πειστούν -όπως είπε- οι ηγέτες ότι το πρόγραμμα μπορεί να εφαρμοστεί και να καρποφορήσει. «Θα χρειαστεί πολύς χρόνος και η πορεία θα είναι επώδυνη», είπε, προσθέτοντας πάντως πως η συμφωνία προβλέπει μία μεγάλη βεντάλια χρηματοδοτικών μέτρων που αν εφαρμοστούν η Ελλάδα θα μπορέσει να επιστρέψει στο δρόμο της ανάπτυξης.
Διευκρίνισε παράλληλα ότι θα προτείνει με «πλήρη πίστη» στο κοινοβούλιο να εξουσιοδοτήσει την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα για μια τρίτη διάσωση μόλις η ελληνική Βουλή εγκρίνει το συνολικό πρόγραμμα και θέσει σε εφαρμογή τους αρχικούς νόμους.
Ερωτηθείσα αν παραμένει στο τραπέζι ένα «σχέδιο Β» για προσωρινή έξοδο από το ευρώ, η κ. Μέρκελ είπε ότι «το σχέδιο Α έχει εγκριθεί και δεν χρειαζόμαστε σχέδιο Β». «Σχέδιο Β θα μπορούσε να τεθεί σε εφαρμογή μόνο αν το είχε ζητήσει η Ελλάδα», σημείωσε για να συμπληρώσει πως «οι Έλληνες διατράνωσαν την επιθυμία να παραμείνουν στην Ευρωζώνη. Όλες οι διαδικασίες, όπως και το δημοψήφισμα στην Ελλάδα, συνέβαλαν στο να καταστεί αυτό σαφές».
Η καγελάριος ξεκαθάρισε πως «ένα ονομαστικό κούρεμα του χρέους είναι εκτός συζήτησης», ενώ σε ό,τι αφορά το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, ύψους 50 δισ., είπε πως θα συσταθεί άμεσα και διευκρίνισε ότι θα είναι υπό ευρωπαϊκή επιτήρηση.
Υποστήριξε ακόμη ότι αυτά που προτείνονται ευθυγραμμίζονται με τα προγράμματα που έχουν εφαρμοστεί και σε άλλες χώρες και δεν γίνεται καμία εξαίρεση για την Ελλάδα «εκτός από το θέμα των τραπεζών, που βρέθηκαν σε δυσχερέστερη θέση σε σχέση με το παρελθόν».
Χαρακτήρισε τέλος «εποικοδομητική» την πολύωρη συζήτηση στη Σύνοδο, προσθέτοντας ότι το απόγευμα θα συγκληθεί το Eurogroup για την περαιτέρω επεξεργασία της συμφωνίας.


Ολάντ: «Γενναία η απόφαση Τσίπρα, συμφωνία που δίνει ελπίδα σε Ελλάδα και Ευρώπη»
Στόχος μας ήταν η διατήρηση της ευρωπαϊκής ακεραιότητας, ενότητας και αλληλεγγύης, υπογράμμισε στη συνέντευξή του ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης.
Είναι μια συμφωνία που δίνει ελπίδα στην Ελλάδα και την Ευρώπη, υπογράμμισε.
Η Γαλλία έχει έναν ιδιαίτερο ρόλο να παίξει στην Ευρώπη, υπογράμμισε. Τόνισα στους ηγέτες ότι δεν υπάρχει σταθερότητα χωρίς ανάπτυξη και ανάπτυξη χωρίς σταθερότητα. Επρεπε να βρεθεί ο ορθός δρόμος. Το διακύβευμα ήταν να γίνουν σεβαστοί οι ευρωπαϊκοί κανόνες για να έχει και η Ελλάδα πρόσβαση στις προβλεπόμενες χρηματοδοτήσεις, για να διασφαλιστεί και η έξοδος της χώρας από την κρίση.
Ο κ. Τσίπρας έκανε μια γενναία επιλογή. Θα υπάρξουν 35 δισ. από το πακέτο Γιούνκερ. Τους επόμενους μήνες και τις επόμενες μέρες η δουλειά μας θα επικεντρωθεί στον δρόμο της Ελλάδας προς την ανάπτυξη. 
Κάποια στιγμή φοβηθήκαμε ότι θα χωριζόταν ένα μέλος. Θα στερούταν η Ευρώπη μια χώρα που βρίσκεται στην καρδιά του πολιτισμού της. Στη Γερμανία, και αλλού, υπήρχαν ισχυρές πιέσεις για Grexit. Και το πρώτο προσχέδιο του Eurogroup αναφερόταν σε προσωρινή έξοδο της χώρας από το ευρώ, υπογράμμισε.
Εάν δεν υπήρχε συμφωνία για την Ελλάδα, η ΕΚΤ δεν θα μπορούσε να συνεχίσει την παροχή ρευστότητας για τις ελληνικές τράπεζες, τόνισε.
Επρεπε να αποδείξουμε ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο για να συζητήσουμε το τρίτο πακέτο διάσωσης, υπογράμμισε ακόμη. Ο επανασχεδιασμός του ελληνικού χρέους θα επιτευχθεί μέσω επέκτασης στην ωρίμανση των δανείων.
Τόνισε ότι η Ελλάδα ήθελε βοήθεια μόνο από τον ESM και όχι από το ΔΝΤ. Ηταν δύσκολο να το δεχτεί ο Τσίπρας γιατί δεν έχει τέτοια εντολή, τόνισε. Ωστόσο, το αποδέχτηκε τελικά καθώς οι άλλες χώρες της ευρωζώνης προτιμούσαν τη διατήρηση της εμπλοκής του Ταμείου.
Σημείωσε ότι την Τετάρτη θα τεθεί στο γαλλικό κοινοβούλιο η συμφωνία για την έναρξη των διαπραγματεύσεων.


Γιούνκερ: Μια...κλασσική ευρωπαϊκή συμφωνία

Στις πρώτες δηλώσεις του, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, υπογράμμισε ότι ήταν μια επίπονη συμφωνία, χρειάστηκε χρόνος αλλά επετεύχθη. Από την αρχή η Κομισιόν επέμενε στο γεγονός ότι δεν υπήρχε περίπτωση να έχουμε Grexit. Ετσι, είμαστε ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα, τόνισε.
Η Κομισιόν πάντα επέμεινε ότι παράλληλα με τις προσπάθειες σε επίπεδο αλληλεγγύης και προσπαθειών από την Ελλάδα, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε την ανάπτυξη. Είμαι ευτυχής που έγινε αποδεκτό το πρόγραμμα των 35 δισ. ευρώ, υπογράμμισε ο κ. Γιούνκερ.
Απαντώντας στο γεγονός ότι πολλοί θεώρησαν τις απαιτήσεις που τέθηκαν ως «πραξικόπημα» ο Γιούνκερ υποστήριξε ότι είχε πει πως μετά το δημοψήφισμα τα πράγματα θα ήταν πιο δύσκολα. Δεν ταπεινώθηκε ο ελληνικός λαός, αλλά ούτε οι ευρωπαϊκοί. Είναι μια κλασσική ευρωπαϊκή συμφωνία, σημείωσε.

Nτάισελμπλουμ:«Το απόγευμα θα μιλήσουμε για χρηματοδότηση-γέφυρα»
Από την πλευρά του ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι "εξετάσαμε όλα τα θέματα με κύριο αυτό της εμπιστοσύνης. Εξετάσαμε όμως τα δημοσιονομικά, το χρέος και τις μεταρρυθμίσεις".
Υπήρξε έξτρα προσπάθεια για να φτάσουμε στο αποτέλεσμα. Θα δείτε ότι στο κείμενο της συμφωνίας έχουν έρθει μπροστά πολλά νομοθετήματα ώστε να επιστρέψει η εμπιστοσύνη, σημείωσε.
Ο ίδιος τόνισε ότι υπάρχει συμφωνία για το πού θα πρέπει να βελτιωθούν οι ελληνικές προτάσεις, όπως η αγορά εργασίας.
Η Ελλάδα, υπογράμμισε ο κ. Ντάισελμπλουμ, θα πρέπει να περάσει από το κοινοβούλιο μέτρα, αύριο και μεθαύριο. Όταν γίνει αυτό, θα υπάρξει νέο Eurogroup Τρίτη, Τετάρτη ή Πέμπτη ανάλογα με την πορεία της νομοθέτησης.
Αμέσως μετά θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς. Υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει, ενώ πρέπει να συνεδριάσουν και τα κοινοβούλια, κατέληξε.
Το θέμα της «χρηματοδότησης γέφυρας» θα συζητηθεί το απόγευμα στο Eurogroup, είπε ο Ντάισελμπλουμ, ενώ ο Γιούνκερ σημείωσε ότι η επιτροπή θα καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις το απόγευμα.

Ρέντσι: «Θα ήταν ταπείνωση το νέο ταμείο να έχει έδρα το Λουξεμβούργο»
«Ζήτησα με έμφαση να μην επιλεγεί ως έδρα του ταμείου επενδύσεων το Λουξεμβούργο, διότι το θεωρούσα ταπείνωση, το είπα με έμφαση», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματτέο Ρέντσι κατά την συνέντευξη τύπου που ακολούθησε την ολοκλήρωση της συνόδου των Βρυξελλών, όπως μεταδίδει το APE.

«Μετά το δημοψήφισμα, αποφασίσθηκε να συνεχισθούν οι συνομιλίες και να επιτευχθεί μια συμφωνία. Όπως και τελικά έγινε, με την συνεισφορά όλων», πρόσθεσε ο Ρέντσι.
«Παραμένει η ανάγκη για να μπορέσουμε να βγούμε από την κρίση, να επενδύσουμε περισσότερο στην ανάπτυξη. Πρέπει να ποτίσουμε το φυτό της Ευρώπης, διαφορετικά θα ξεραθεί», δήλωσε, επίσης ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης.


Tα μέτρα που πρέπει να περάσουν τώρα από τη Βουλή
Η Λίστα με προαπαιτούμενα μέτρα, που η Βουλή των Ελλήνων καλείται να νομοθετήσει έως την Τετάρτη 15 Ιουλίου -δηλαδή εντός τριών ημερών έχει ως εξής:
- Ευθυγράμμιση ΦΠΑ,
- διεύρυνση φορολογικής βάσης για αύξηση εσόδων,
- επίσπευση μέτρων για βιωσιμότητα συνταξιοδοτικού συστήματος,
- εκσυγχρονισμός κώδικα πολιτικής δικονομίας,
- διασφάλιση ανεξαρτησίας ΕΛΣΤΑΤ,
- πλήρης εφαρμογή αυτόματων περικοπών δαπανών σε περίπτωση απώλειας δημοσιονομικών στόχων,
- ενσωμάτωση ευρωπαϊκής οδηγίας για τράπεζες.
Παραλλήλως, το αμέσως επόμενο διάστημα η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε να υλοποιήσει μια σειρά από δύσκολες μεταρρυθμίσεις,:
- Ομαλοποίηση εργασιακών μεθόδων με θεσμούς, συμπεριλαμβανομένης της απαραίτητης δουλειάς που πρέπει να γίνει στην Αθήνα για βελτίωση της εφαρμογής και της παρακολούθησης του προγράμματος. Η κυβέρνηση πρέπει να διαβουλευθεί και να συμφωνήσει με τους θεσμούς όλο το σχέδιο για τη νομοθεσία σε σχετικούς τομείς για επαρκή χρόνο προτού τεθεί σε δημόσια διαβούλευση ή στη Βουλή. Το Eurogroup επισημαίνει ότι το κλειδί είναι η εφαρμογή και σε αυτό το πλαίσιο καλωσορίζει την πρόθεση των ελληνικών αρχών να ζητήσουν υποστήριξη από τους θεσμούς και τα κράτη μέλη για τεχνική βοήθεια.
- Τροποποίηση ή διαγραφή όλης της νομοθεσίας που υιοθετήθηκε κατά τη διάρκεια του 2015, νομοθεσίας που δεν συμφωνήθηκε με τους θεσμούς ή αντίκειται στο περιεχόμενο της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου,
- Ιδιωτικοποίηση ΑΔΜΗΕ,
- Λήψη αποφασιστικών μέτρων για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια,
- Δραστικές αλλαγές για συλλογική διαπραγμάτευση και ομαδικές απολύσεις,
- Εξάλειψη πιθανότητας πολιτικών παρεμβάσεων στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και στις τράπεζες,
- Ενίσχυση της ανεξαρτησίας του Ταμείου για την Αξιοποίηση της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ),
- Μεταφορά κρατικών περιουσιακών στοιχείων ύψους 50 δισ. σε ανεξάρτητο fund (όπως το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Λουξεμβούργου) για να ιδιωτικοποιηθούν συν τω χρόνω ώστε να απομειωθεί το χρέος,
- Αποπολιτικοποίηση δημόσιας διοίκησης με προτάσεις που θα δοθούν μέχρι 20 Ιουλίου,
- Δέσμευση για μείωση κόστους δημοσίου τομέα με χρονοδιάγραμμα που θα συμφωνηθεί με τους θεσμούς,
- Μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και πλήρης εφαρμογή του νόμου του 2012, ρήτρα μηδενικού ελλείμματος ή δημοσιονομικά ισοδύναμα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν μέχρι τον Οκτώβριο του 2015,
- Εργαλειοθήκη ΟΟΣΑ, δηλαδή μεταρρυθμίσεις που θα περιλαμβάνουν εφαρμογή των προβλέψεων για ανοιχτά καταστήματα τις Κυριακές, άνοιγμα φαρμακείων, γάλα, αρτοποιεία, απελευθέρωση των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων, καθορισμός περιόδου εκπτώσεων, άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων.
Οι αντιδράσεις των συντελεστών του χώρου σε σχέση με τη συμφωνία κυβέρνησης - δανειστών
Βαγγέλης Αποστόλου: Δύσκολη η συμφωνία

Κατά την παρέμβασή του στο σημερινό Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Βαγγέλης Αποστόλου αναφέρθηκε στην συμφωνία της χώρας μας με τους εταίρους της, τονίζοντας προς τους ομολόγους του τα εξής:
«Η σημερινή μέρα έχει μια ιδιαίτερη σημασία για την Ευρώπη και τη χώρα μου. Με την υπογραφή της νέας συμφωνίας διασφαλίζεται η ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας, αλλά και υπηρετούνται οι βασικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυτές της αλληλεγγύης και της συνοχής.
Η συμφωνία είναι δύσκολη. Η εφαρμογή της θα έχει και αρνητικές επιπτώσεις για τον ελληνικό λαό. Αποτελεί όμως, εκ των πραγμάτων, μονόδρομο για την παραμονή μας στην Ευρωζώνη. Δεσμευόμαστε ότι θα την υλοποιήσουμε με συνέπεια».
Βάκης Τσιομπανίδης (ΑΚΚΕΛ): Καταστροφή για τον πρωτογενή τομέα
Υπογράφουμε μια μη βιώσιμη συμφωνία σε λίγους μήνες θα οδηγηθούμε στην ίδια θέση με τις ίδιες απειλές, θα μας έχουν πάρει όμως πρώτα την δημόσια περιουσία, τον ορυκτό πλούτο, τα πετρέλαια, τα σπίτια και την γή μας, τότε θα μας πετάξουν από το Ευρώ και την Ευρώπη σαν στημένες λεμονόκουπες. Συμφέρον του Ελληνικού λαού έτσι όπως οδήγησαν τα πράγματα οι Γερμανοί θα ήταν αποχώρηση από την ΟΝΕ με το κεφάλι ψηλά, στροφή στην παραγωγή, καταγγελία του χρέους ως παράνομου και καταχρηστικού στα διεθνείς δικαστήρια, αν μη τι άλλο θα είχαμε γλυτώσει την εθνική μας περηφάνια, τον εθνικό μας πλούτο και την ιδιοκτησία των χρεωμένων Ελλήνων. Σήμερα τα εκχωρήσαμε όλα σε αντάλλαγμα να μας κρατήσουν λίγους μήνες ακόμη σε τεχνική αναπνοή.
Το έχω πει εκατομμύρια φορές η χώρα οδηγήθηκε εδώ επειδή οι εταίροι μας κατάφεραν να σταματήσουν κάθε τι παραγωγικό στην Ελλάδα. Μια χώρα που δεν παράγει είναι καταδικασμένη στην ζητιανιά δόσεων. Τα κατάφεραν καλά οι δανειστές μας με τα εγχώρια γιασουφάκια τους, κατέστρεψαν τον πρωτογενή τομέα, κατά συνέπεια τον δευτερογενή, μας μετέτρεψαν σε ζητιάνους και σήμερα ήρθαν να κουρσέψουν την έρμη χώρα μας και να μοιράσουν τα λάφυρα.
Το ΑΚΚΕΛ δεν είναι Καμένος που ελαφρά την καρδία συνθηκολογεί, ούτε Τσίπρας και Τσακαλώτος που βάφτισαν το ΟΧΙ ΝΑΙ, ούτε φυσικά ΠΟΤΑΜΙ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ που κράζουν λυσσαλέα, φιλογερμανικά συμφωνία με κάθε τίμημα. Το ΑΚΚΕΛ πάνω από όλα είναι κόμμα πατριωτικό με κατεύθυνση την ανασυγκρότηση της χώρας μέσα από την παραγωγή, το μόνο κόμμα με ρεαλιστικές προτάσεις. Οι δικοί μας άνθρωποι του μόχθου και της παραγωγής, οι άνθρωποι της υπαίθρου και του πρωτογενούς τομέα, έχουμε την τεχνογνωσία, τα μέσα και την θέληση να παράξουμε πλούτο για την χώρα. Το μόνο που χρειαζόταν ήταν πολιτική βούληση που δυστυχώς δεν υπήρχε. Το υπουργείο γεωργίας σήμερα έπρεπε να είναι το Α και το Ω της χώρας, στελεχωμένο από ανθρώπους που σέβονται αγαπάνε και πονάνε τον πρωτογενή τομέα.

πηγη:www.agronews.gr