Μαζικά στους δρόμους και οι Βέλγοι αγρότες

31/07/2015

Μετά τους Γάλλους παραγωγούς που μαζικά έχουν κλείσει κεντρικούς αυτοκινητόδρομους και τα σύνορα απαγορεύοντας τις εισαγωγές από Ισπανία και Γερμανία και οι Βέλγοι μπαίνουν δυναμικά στο χορό των κινητοποιήσεων διαμαρτυρόμενοι για τις πολύ χαμηλές τιμές στο γάλα, το χοιρινό κρέας και άλλα αγροτικά προϊόντα.

Οι εικόνες που φθάνουν από το Βέλγιο δεν είναι συνηθισμένες για την χώρα και θυμίζουν πάρα πολύ αντίστοιχες ελληνικές διαμαρτυρίες.

Παρόμοια με τους Γάλλους συναδέλφους τους, οι Βέλγοι διαμαρτύρονται και αυτοί ενάντια στις χαμηλές τιμές του γάλατος, του χοιρινού κρέατος και πολλών άλλων προϊόντων. Οι διαμαρτυρόμενοι αγρότες έκλεισαν δρόμους και μεγάλες αλυσσίδες σούπερ μάρκετ, φθάνοντας μάλιστα κάποιες φορές και πέρα από τα ευρωπαϊκά ειωθότα, χρησιμοποιώντας μέσα όπως τα τρακτέρ για μπλόκα ή το κάψιμο των ελαστικών εμπρός από εργοστάσια επεξεργασίας τροφίμων.

Οι Βέλγοι αγρότες δηλώνουν δια των εκπροσώπων τους ότι παντού στην Ευρώπη οι τιμές είναι πολύ χαμηλές και αυτό πρέπει να σταματήσει. Αναφέρουν δε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι το γάλα πληρώνεται μόλις 26 λεπτά του ευρώ το λίτρο, όταν η τιμή χωρίς κέρδος για τον αγρότη δεν μπορεί να πέσει κάτω από τα 35 λεπτά.

Την ίδια στιγμή οι αγρότες στην Γαλλία σκοπεύουν να συνεχίσουν τις διαμαρτυρίες τους, και να τις επεκτείνουν σε μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Όσο για την πτώση στις τιμές των τροφίμων αυτό οφείλεται εν μέρει στην υπερπαραγωγή κάποιων εξ αυτών μέσα στις χώρες της Ε.Ε. Φαινόμενο που έγινε ακόμα πιο έντονο όταν έκλεισε η αγορά της Ρωσίας μετά το εμπάργκο για την Ουκρανία, κάτι το οποίο πλημμύρισε την αγορά με αδιάθετα προϊόντα και άρα έριξε τις τιμές τους.

Όπως όλα δείχνουν, αν δεν υπάρξει κάποια χαλάρωση των μέτρων εναντίον της Ρωσίας, το αγροτικό πρόβλημα θα μεγαλώσει στην Ευρώπη. Και σίγουρα θα είναι ένα από τα σημαντικά προβλήματα που θα απασχολήσουν την κεντρική πολιτική σκηνή των Βρυξελλών τους επόμενους μήνες.


πηγη:www.agronews.gr