«Εμπάργκο» στην Γερμανία κάνουν οι Γάλλοι αγρότες (ΦΩΤΟ)

28-07-2015


0,,18603245_303,00
Με τα γεωργικά τους μηχανήματα και σωρούς από λάστιχα, οι αγρότες έκλεισαν από χθες έξι δρόμους προς τα σύνορα με τη Γερμανία και έναν αυτοκινητόδρομο που οδηγεί στην Ισπανία.


Με αυτό τις τελευταίες κινήσεις οι Γάλλοι αγρότες ενέτειναν τις πιέσεις προς την κυβέρνηση , προκειμένου να κάνει περισσότερα για να τους σώσει από τη χρεοκοπία.
Το κλείσιμο των δρόμων, που σε αυτή τη φάση θα διαρκέσει μέχρι απόψε το βράδυ, είναι συμβολική κίνηση κατά της εισαγωγής προϊόντων άλλων χωρών, την ώρα που οι τιμές πέφτουν και οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι βρίσκονται στο χείλος της καταστροφής.
afp-44750d3a58f3b99137fba6a101a8ccbde98549ca
Στη βορειοδυτική Αλσατία οι αγρότες εμποδίζουν τη διέλευση των φορτηγών που έρχονται από τη Γερμανία, αναγκάζοντας δεκάδες οδηγούς να γυρίσουν πίσω. Το ίδιο γίνεται και στον αυτοκινητόδρομο A645, πολύ κοντά στα ισπανικά σύνορα, όπου χθες δημιουργήθηκε κυκλοφοριακό χάος και ουρές αυτοκινήτων έως 4 χιλιόμετρα.
Οι κινητοποιήσεις αυτές έγιναν μία εβδομάδα μετά το κλείσιμο δρόμων κοντά σε τουριστικούς προορισμούς και τις διαδηλώσεις έξω από μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ, με τα συνδικάτα των αγροτών να κατηγορούν τις επιχειρήσεις τροφίμων και τους μεσάζοντες για την πτώση των τιμών, που δεν καλύπτουν πλέον το κόστος παραγωγής.
gallia-agrotes-mploka2-630
Μπροστά στον φόβο της κλιμάκωσης, η κυβέρνηση την Τετάρτη ανακοίνωσε ένα έκτακτο πακέτο βοήθειας συνολικού ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ, που περιλαμβάνει εγγυήσεις για δάνεια και διακανονισμούς με οφειλόμενα και φόρους, αλλά και υποσχέσεις για αύξηση των εξαγωγών σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Τουρκία. Αλλά αυτή η κίνηση δεν καθησύχασε τους αγρότες.
gallia-agrotes-mploka-630
«Κανένα από τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει τη στρέβλωση του ανταγωνισμού» με τους αγρότες άλλων χωρών, απάντησαν οι αγρότες, υποστηρίζοντας ότι αυτοί έχουν να διαχειριστούν υψηλότερο εργατικό κόστος και πιο αυστηρές προδιαγραφές από τους ανταγωνιστές τους.
french-farmers-vow-to-step-up-protests-over-prices
Ένας συνδυασμός παραγόντων, όπως η μικρότερη ζήτηση από την Κίνα και το ρωσικό εμπάργκο στα ευρωπαϊκά προϊόντα, έχουν οδηγήσει προς τα κάτω τιμές σε βασικά αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, όπως μοσχάρι, χοιρινό και γάλα. Η κυβέρνηση του Μανουέλ Βαλς εκτιμά ότι το 10% των αγροτικών μονάδων στη Γαλλία -περίπου 22.000 στον αριθμό- βρίσκονται στο χείλος της χρεοκοπίας και συνολικά χρέη 1 δισ. ευρώ.
 
Πηγή:efsyn.gr