Κυβερνητικά σενάρια για μείωση αφορολόγητου ορίου και αύξηση συντελεστών του συμπληρωματικού φόρου ακινήτων προβληματίζουν τους κτηνοτρόφους

31/7/2015

Κυβερνητικά σενάρια για μείωση αφορολόγητου ορίου και αύξηση συντελεστών του συμπληρωματικού φόρου ακινήτων προβληματίζουν τους κτηνοτρόφους Σε πέντε μηνιαίες δόσεις, από τον Οκτώβριο ως και το Φεβρουάριο, θα καταβληθεί φέτος ο ΕΝΦΙΑ που θα αποφέρει στα δημόσια ταμεία 2,65 δισ. ευρώ, ενώ ταυτόχρονα το υπουργείο οικονομικών εξετάζει αλλαγές που φέρνουν τεράστιες επιβαρύνσεις μέχρι και τριπλασιασμό του συμπληρωματικού φόρου. Ο ΕΝΦΙΑ θα προσδιοριστεί με τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση μελετά να υπάρξει αύξηση των εσόδων από τον συμπληρωματικό φόρο ακινήτων, που υπολογίζεται με βάση την αξία της ακίνητης περιουσίας. Θυμίζουμε ότι πέρσι για τους αγρότες υπήρξε απαλλαγή των αγροτικών και κτηνοτροφικών κτισμάτων από τον ΕΝΦΙΑ αλλά τελικά τους επιβλήθηκε ο συμπληρωματικός φόρος που επιβάλλεται σε όσους έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία.
Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), κ. Παναγιώτης Πεβερέτος «ο στάβλος μου είναι 2.500 τετραγωνικά μέτρα και τον εκτιμούν σε αξία περίπου 500.000 ευρώ. Έρχεται λοιπόν το Υπουργείο Οικονομικών και ενώ σύμφωνα με το νόμο δεν πληρώνω ΕΝΦΙΑ μου επιβάλει τον συμπληρωματικό φόρο, δηλαδή ένα χαράτσι ύψους 1.800 ευρώ. Οι αγελαδοτρόφοι που κατέχουν μεγαλύτερες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις έχουν πληγεί πολύ περισσότερο».

Για παράδειγμα ένας κτηνοτρόφος διαθέτει ένα διαμέρισμα και ένα οικόπεδο συνολικής αντικειμενικής αξίας 300.000 ευρώ. Διαθέτει επίσης και μια κτηνοτροφική μονάδα και γεωργικά κτίσματα συνολικής επιφάνειας 2.000 τετραγωνικών αντικειμενικής αξίας 90.000 ευρώ. Επειδή η συνολική αξία των ακινήτων, μαζί με τα αγροτικά και κτηνοτροφικά κτίσματα ξεπερνά τις 300.000 ευρώ, ο αγρότης πιάνεται στην τσιμπίδα του συμπληρωματικού φόρου. Συνήθως κτηνοτρόφοι που διαθέτουν μεγάλες σταυλικές εγκαταστάσεις αναγκάζονται να πληρώσουν αυτόν τον φόρο.

Όπως δήλωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Τρύφων Αλεξιάδης ο φόρος επί των ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) θα προσδιοριστεί με τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες αλλά με αλλαγές στους συντελεστές. Σύμφωνα όμως με δημοσιογραφικές πληροφορίες, οι αλλαγές που μελετά η κυβέρνηση θα προβλέπουν αύξηση εσόδων από τον συμπληρωματικό φόρο ακινήτων (που υπολογίζεται με βάση την αξία της ακίνητης περιουσίας), έναντι των εσόδων από τον κύριο φόρο του ΕΝΦΙΑ (που επιβάλλεται ανά τετραγωνικό μέτρο). Συγκεκριμένα στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν ως επικρατέστερο σενάριο τη μείωση του αφορολόγητου ορίου του συμπληρωματικού φόρου με ταυτόχρονη αύξηση των συντελεστών του.

Μέχρι σήμερα συμπληρωτικός φόρος επιβάλλεται σε ακίνητα με συνολική αξία περιουσίας άνω των 300.000 ευρώ, και οι συντελεστές του κυμαίνονται από 0,1% έως 1%. Μία από τις προτάσεις που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο προβλέπει τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 200.000 ευρώ ή στα 250.000 ευρώ, με τους συντελεστές να ξεκινούν από το 0,3% και να υπερβαίνουν το 1,5%. Αυτό σημαίνει τεράστια αύξηση του συμπληρωματικού φόρου (μέχρι και τριπλασιασμός του σε κάποιες περιπτώσεις).
Σταύρος Παϊσιάδης
info@agrotypos.gr
πηγη:www.agrotypos.gr