Σε αύξηση η παραγωγή πρωτεϊνούχων στην Ε.Ε. – απότομη πτώση στους ελαιούχους σπόρους

13.07.2015 

Σε αύξηση η παραγωγή πρωτεϊνούχων στην Ε.Ε. – απότομη πτώση στους ελαιούχους σπόρους
Σε πτώση της τάξης του 8,5% σε σχέση με τα επίπεδα του προηγούμενου χρόνου αναμένεται να είναι η παραγωγή ελαιούχων σπόρων στην ΕΕ. Αντίθετα, η φετινή παραγωγή πρωτεϊνούχων καλλιεργειών είναι σε άνοδο, κυρίως λόγω της αυξανόμενης ζήτησης.
Το φαινόμενο ενισχύεται λόγω της σύσφιξης των περιθωρίων κέρδους μεταξύ των διαφόρων καλλιεργειών, καθώς και των νέων μέτρων στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής τα οποία επιτρέπουν πρωτεϊνούχες καλλιέργειες σε περιοχές οικολογικής εστίασης, λόγω των ευεργετικών επιπτώσεών τους στην βιοποικιλότητα.
 
Τα παραπάνω στοιχεία προέκυψαν κατά την διάρκεια συνεδρίασης της ομάδας εργασίας για τις ελαιούχες και πρωτεϊνούχες καλλιέργειες των κεντρικών αγροτοσυνεταιριστικών οργνώσεων Copa και Cogeca, στις 9 Ιουλίου.
 
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ομάδας, κ. Arnaud Rousseau, η αύξηση των πρωτεϊνούχων καλλιεργειών ευπρόσδεκτη, αλλά δεν θα είναι αρκετή για να αντισταθμίσει τις πιθανές απώλειες ζωοτροφών για τους κτηνοτρόφους λόγω της μείωσης της ελαιοκράμβης και απαιτούνται άμεσα μέτρα.
 
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οι απώλειες των καλλιεργειών ελαιοκράμβης ωφείλονται κυρίως στην απαγόρευση της επεξεργασίας σπόρων με νεονικοτινοειδή, στις κακές καιρικές συνθήκες και στην έλλειψη φυτοπροστατευτικών προϊόντων.
 
Για περισσότερα:
 
 
 
Στέφανος Παπαπολυμέρου
papapolimerou@paseges.gr
πηγη: www.paseges.gr