Σταθεροποίηση αλλά με τάσεις διόρθωσης στο σκληρό σιτάρι

 13/08/2015

Παπαδογιάννης Γιάννης
Aυξάνει ο ρυθµός κλεισίµατος τιµών στην ελληνική αγορά για το σκληρό σιτάρι κάθε εβδοµάδα, µια που αρκετοί παραγωγοί δεν επιθυµούν να ρισκάρουν άλλο, ειδικά µε το που αντιλήφθηκαν πως οι τιµές για την ώρα µάλλον έφτασαν το υψηλότερο σηµείο τους και πλέον πιέζονται.

Η εξαγωγή τον Αύγουστο παραδοσιακά είναι υποτονική, φορτώνονται µόνο κάποιες υποχρεώσεις για δεύτερα στάρια στα επίπεδα των 300-310 ευρώ/τόνο FOB Ελληνικό λιµάνι. Στην εσωτερική αγορά οι µύλοι βλέποντας την στασιµότητα / πίεση στους δείκτες δεν βιάζονται και αγοράζουν µόνο όταν η τιµή συµβαδίζει µε την αγορά.

Στη λίστα της Φότζια οι τιµές κράτησαν την διόρθωση της προηγούµενης εβδοµάδας. Οι τιµές για την καλή ποιότητα (ειδικό βάρος 79-80 kg/hl, πρωτεΐνη 12,5%, υαλώδη 75%) κυµαίνονται στα 335-340 ευρώ/τόνο στην αποθήκη του παραγωγού, ενώ η αµέσως επόµενη ποιότητα (ειδικό βάρος 77-78 kg/hl, πρωτεΐνη 11,5%, υαλώδη 60%) στα 330-335 ευρώ/τόνο στην αποθήκη του παραγωγού. Στο Μιλάνο είχαµε την ίδια εικόνα σταθεροποίησης µε τις εξαιρετικές ποιότητες να µένουν στα 327-332 ευρώ/τόνο. Στα Γαλλικά σκληρά η µείωση των τιµών συνεχίστηκε και στην παρούσα εβδοµάδα µε τις τιµές να χάνουν άλλα 10 ευρώ και πλέον να βρίσκονται στα 350 ευρώ/τόνο παραδοτέα σε Γαλλικό λιµάνι.

Στο χρηµατιστήριο του Σικάγο η γενικότερη πτώση στο πετρέλαιο και ενέργεια πίεσε και άλλο τα δηµητριακά. Σε αυτό φυσικά βοήθησε και η ισχυροποίηση του δολαρίου η οποία καθιστά την Αµερικάνικη σοδειά µη ανταγωνιστική.

Παράλληλα βρισκόµαστε σε εποχή συγκοµιδής και η αίσθηση της υπέρ προσφοράς παραδοσιακά πιέζει τις τιµές.  Πιο αναλυτικά για την σόγια και το καλαµπόκι οι καιρικές συνθήκες στις ΗΠΑ είναι ιδανικές και αυτό επηρεάζει γενικότερα τα δηµητριακά. Η Γαλλία δεν µπόρεσε να αντισταθεί στο γενικότερο πτωτικό κλίµα µε αποτέλεσµα οι τιµές συµβολαίων ∆εκεµβρίου 15 να µειωθούν άλλα 8 ευρώ/τόνο φτάνοντας τα 178 ευρώ/τόνο.


πηγη:www.agronews.gr