Τον Οκτώβριο νέες εξειδικευμένες ρυθμίσεις για τους κατ΄ επάγγελμα αγρότες

13.08.2015 

Τον Οκτώβριο νέες εξειδικευμένες ρυθμίσεις για τους κατ΄ επάγγελμα αγρότες
Τον Οκτώβριο θα κληθούν τα συναρμόδια υπουργεία να αντιμετωπίσουν περισσότερο εξειδικευμένα πράγματα για τον αγροτικό χώρο, πατώντας πάνω στον αυστηρότερο προσδιορισμό του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη που περιέχεται στις ρυθμίσεις της νέας δανειακής σύμβασης, η συζήτηση της οποίας ξεκινά σήμερα το πρωί στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής.
Τα παραπάνω ανέφερε, μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιος για την αγροτική ανάπτυξη, κ. Βαγγέλης Αποστόλου, το πρωί της Τετάρτης 13 Αυγούστου μιλώντας στην εκπομπή «Πρώτη Γραμμή» του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ.

Όπως εξήγησε η πλευρά των δανειστών ζητά αυστηρότερους όρους καθορισμού των κατ΄ επάγγελμα αγροτών (όπως π.χ. από το 30% του ποσοστού του συνολικού εισοδήματος να προέρχεται από αγροτικές δραστηριότητες, το εν λόγω ποσοστό να ανέβει στο 50%) και εξέφρασε την ελπίδα πως για αυτό τον λόγο θα επιτραπεί να υπάρξουν ευνοϊκότερες φορολογικές ρυθμίσεις.

Όσον αφορά την συνέχεια του κυβερνητικού έργου σύμφωνα με τον υπουργό, «δεν μπορεί να υπάρξει ούτε κυβέρνηση εθνικού σκοπού ούτε κυβέρνηση εθνικής ενότητας.»

Για το ενδεχόμενο εκλογών ο κ. Αποστόλου σημείωσε ότι «δεν είναι δυνατόν μια κυβέρνηση να συνεχίσει να πορεύεται ως κυβέρνηση μειοψηφίας, έχει πρόβλημα δημοκρατικής νομιμοποίησης. εκ των πραγμάτων θα βρεθούμε μπροστά στην ανάγκην να προσφύγουμε σε εκλογές.»

Για περισσότερα είτε εδώ το σχετικό βίντεο της εκπομπής:

Μέτρα σοκ στο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα

Πάντως, σημαντικές παρεμβάσεις στη φορολογία που θα επιφέρουν μεγάλες επιβαρύνσεις σε εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες φέρνει το νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας κυβέρνησης δανειστών, ενώ ταυτόχρονα καταργείται η επιδότηση στο αγροτικό πετρέλαιο αυξάνοντας κατακόρυφα το κόστος παραγωγής σε όλο τον πρωτογενή τομέα

Ειδικότερα, για τους περίπου 620.000 αγρότες επανέρχεται στο 55%, αναδρομικά για τα εισοδήματα του 2014, ο συντελεστής προκαταβολής φόρου, o οποίος είχε μειωθεί στο 27,5% βάσει των ρυθμίσεων Βαλαβάνη που είχαν ψηφιστεί τον περασμένο Μάιο από τη Βουλή.

Όσοι αγρότες έχουν ήδη υποβάλει τις φετινές φορολογικές δηλώσεις κι έχουν λάβει τα εκκαθαριστικά του φόρου εισοδήματος πρόκειται να παραλάβουν νέα τροποποιημένα εκκαθαριστικά με τα οποία θα καλούνται να πληρώσουν επιπλέον προκαταβολή φόρου εισοδήματος έναντι του επόμενου έτους.

Όσοι δεν έχουν υποβάλει ακόμη τις φορολογικές τους δηλώσεις θα λάβουν άπαξ τα εκκαθαριστικά σημειώματα με προκαταβολή φόρου 55% αντί 27,5%.

Όσον αφορά τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο τριπλασιάζεται από την 1η Οκτωβρίου 2015.

Ένα χρόνο μετά την 1η Οκτωβρίου 2016 ο φόρος προβλέπεται να αυξηθεί περαιτέρω ώστε να εξομοιωθεί πλήρως με το φόρο στο πετρέλαιο κίνησης.

Συγκεκριμένα, αύξηση στα 200 ευρώ το χιλιόλιτρο του ΕΦΚ στο πετρέλαιο που χρησιμοποιούν οι αγρότες από 1η Οκτωβρίου2015 και πλήρη εξίσωσή του από 1ης Οκτωβρίου του 2016 με το πετρέλαιο κίνησης που χρησιμοποιούν όλοι οι υπόλοιποι ιδιώτες. Έτσι, με την πλήρη εξομοίωση καταργείται πλήρως η επιδότηση του αγροτικού πετρελαίου

Για περισσότερα δείτε εδώ το σχέδιο νόμου όπως έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της βουλής:

Στέφανος Παπαπολυμέρου
papapolimerou@paseges.gr
πηγη: www.paseges.gr