Στα «όπλα» οι αγρότες σε Πελοπόννησο, Ήπειρο

 19/08/2015 

Διευρύνεται και σε άλλες περιοχές της χώρας το «μέτωπο» των αντιδράσεων εκ μέρους του αγροτικού κόσμου ενόψει ψήφισης στη βουλή, το ερχόμενο Φθινόπωρο, των φορολογικών μέτρων που πλήττουν την αγροτική οικονομία και τους επαγγελματίες του χώρου.

Ειδικότερα:
Συζήτηση και στην Ήπειρο
Στην Άρτα και συγκεκριμένα στην περιοχή γέφυρα Καλογήρου πραγματοποιήθηκε συνάντηση αγροτών και κτηνοτροφών από όλη την Ήπειρο, με θέμα τον συντονισμό του αγώνα ενάντια στα νέα μέτρα που έρχονται με το τρίτο μνημόνιο για τον αγροτικό κόσμο.
Στη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν το νέο φορολογικό, η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών καθώς και η αύξηση της διάρκειας της ζωής του φρέσκου γάλακτος.
Τα συμπεράσματα που βγήκαν μετά από έντονο αλλά και εποικοδομητικό διάλογο ήταν ότι:
Η ελληνική αγροτική παραγωγή μπορεί να καλύψει άνετα τις διατροφικές ανάγκες όλης της χώρας χωρίς να χρειάζονται οι εισαγωγές αμφιβόλου ποιότητας αγροτικών προϊόντων, καθώς επίσης για τους βουλευτές οι οποίοι ψήφισαν τα απάνθρωπα μέτρα του τρίτου μνημονίου ότι είναι ανεπιθύμητοι στην Ήπειρο.
Έγινε σύσταση της συντονιστικής επιτροπής αγώνα και αποφασίστηκε να έρθουν σε συνεννόηση με αγρότες όλης της Ελλάδας για την οργάνωση των επόμενων δράσεων και την συνέχιση του αγώνα κατά των μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση και οι θεσμοί.
Στη μάχη και η Πελοπόννησος
Εξάλλου τις προτάσεις για τα ζητήματα που αφορούν τον αγροτικό κόσμο καταθέτουν τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής των Ανεξάρτητων Μπλόκων Πελοποννήσου και εκπρόσωποι αγροτικών συλλόγων και φορέων, σημειώνοντας παράλληλα πως δηλώνουν παρόντες και ετοιμάζονται για κάθε μορφής αγώνα, αφού νιώθουν προδομένοι και εξαπατημένοι.
Πιο συγκεκριμένα σε συνεδρίαση που είχαν την προπερασμένη Τρίτη  στην Τρίπολη, με σκοπό να εξετάσουν την νέα κατάσταση που διαμορφώνεται στον αγροτικό τομέα, «μετά από πολύωρη συζήτηση και λαμβάνοντας υπόψη όλες τις εξαγγελίες της κυβέρνησης και των θεσμών για όλα τα θέματα που απασχολούν τον αγροτοκτηνοτροφικό κόσμο καταλήξαμε στις παρακάτω θέσεις-προτάσεις» όπως αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωση.
Αυτές είναι: «Φορολογία: Φορολογία από 7% (όσο ο μέσος όρος της Ε.Ε.) από το πρώτο ευρώ για εισόδημα έως 15.000 ευρώ, εξαιρώντας τα οικογενειακά μεροκάματα και τις εκροές προς δάνεια των αγροτικών επιχειρήσεων. Διαμόρφωση του συντελεστή προς τα πάνω για μεγαλύτερα εισοδήματα. Οχι στη φορολόγηση των επιδοτήσεων έως 12.000 ευρώ.
Ασφαλιστικό: Βασική εισφορά στα σημερινά δεδομένα ανά κατηγορία και κλιμακωτή επιβάρυνση  πάνω από τις 12.000 ευρώ  καθαρό εισόδημα.
Κόστος παραγωγής – Ηλεκτρικό ρεύμα: Μείωση του κόστους παραγωγής και μείωση του ηλεκτρικού ρεύματος με βάσει τις εξαγγελίες του κυβερνητικού προγράμματος.
 Ο.Σ.Δ.Ε: Ανοιχτό σύστημα προς όλους τους αγρότες και δικαίωμα στους αγροτικούς συνεταιρισμούς και σε ιδιώτες για την εφαρμογή του προγράμματος Ο.Σ.Δ.Ε.
Χρήση γης: Φορολογικά κίνητρα για την αγορά γης από τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες με ανάλογες ελαφρύνσεις και για τους πωλητές.  
Μητρώο εμπόρων: Εξόφληση των τιμολογίων εντός δυο μηνών (ακολουθώντας την ευρωπαϊκή οδηγία)».
Και καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους: «Οι αγρότες τις Πελοποννήσου νιώθουμε για άλλη μια φορά προδομένοι και εξαπατημένοι και βλέποντας την ολοκληρωτική καταστροφή του επαγγέλματός μας, δηλώνουμε δυναμικό "παρών" και ετοιμαζόμαστε για κάθε μορφής αγώνα».
Αναβρασμός στην Κρήτη
Τις αντιδράσεις τους στη «φοροεπιδρομή» εναντίον του αγροτικού εισοδήματος, διοργανώνουν οι αγρότες του νομού Λασιθίου, με πρωτοβουλία του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας, ενώ το απόγευμα της Δευτέρας έγινε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Αίγιο.
Ειδικότερα σε επίπεδο Κρήτης, ηδη η αγροτική οργάνωση βρίσκεται σε συντονισμό με τους αγροτικούς συλλόγους Σητείας, Κριτσάς και Οροπεδίου Λασιθίου, για την προετοιμασία κινητοποιήσεων στο νομό.
Στη συνέχεια, σύμφωνα με στελέχη του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας, θα επιδιωχθεί συνεργασία και με άλλες αγροτικές οργανώσεις για τη διοργάνωση δυναμικών κινητοποιήσεων.
Σύμφωνα με το προεδρείο του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας τα νέα φορολογικά μέτρα που ψηφίστηκαν τα ξημερώματα της 14ης Αυγούστου αποδεκατίζουν το αγροτικό εισόδημα, είναι αντιαναπτυξιακά και εξαναγκάζουν τους αγρότες να μην παράγουν, καθώς το κόστος παραγωγής θα αυξηθεί υπέρμετρα, ενώ θα πολλαπλασιαστούν οι φόροι και οι εισφορές στον ΟΓΑ.
Στο μεταξύ, ο περιφερειακός σύμβουλος και πρόεδρος της ΕΑΣ Ιεράπετρας Νίκος Δασκαλάκης καλεί τους αγρότες να δημιουργήσουν συντονιστική επιτροπή σε επίπεδο νομού Λασιθίου για να υποστηρίξουν τα συμφέροντά τους. Στη σχετική γραπτή δήλωσή του ο κ. Δασκαλάκης αναφέρει:
«Η ανάγκη αντιμετώπισης των δύσκολων προβλημάτων που θα βρει μπροστά του ο αγροτικός κλάδος ενόψει των επικείμενων σκληρών φορολογικών, ασφαλιστικών και άλλων μέτρων που θα υποχρεωθεί να πάρει η Κυβέρνηση μετά την υπογραφή της νέας συμφωνίας καθώς και την ανάγκη διαμόρφωσης στρατηγικής και εθνικού σχεδίου για τον πρωτογενή τομέα επιβάλλουν την ίδρυση Εθνικής Συνδικαλιστικής Επιτροπής έκφρασης Ελλήνων Αγροτών. Καλώ τους αγροτικούς συνδικαλιστικούς φορείς, ομάδες παραγωγών, συλλόγους αγροτών, κτηνοτρόφων, αλιέων καθώς και παραγωγούς αγρότες της περιοχής μας και όλους τους φορείς της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου να στηρίξουν άμεσα τη δημιουργία νομαρχιακής συντονιστικής επιτροπής να πλαισιώσουν και να στηρίξουν την κίνησή για την επίτευξη του στόχου της και την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των Ελλήνων αγροτών και κτηνοτρόφων και ειδικότερα των γεωργών της περιοχής μας».
Ισχνή παρουσία στο Αίγιο
Αγροτικό συλλαλητήριο με ελάχιστη προσέλευση αγροτών, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα σήμερα στα κατηργημένα διόδια της γέφυρας Σεληνούντα στην είσοδο της πόλης του Αιγίου.
Ειδικότερα, επί της οδού Κορίνθου μικρή ομάδα αγροτών από τον Αγροτικό Σύλλογο της περιοχής «Μπακόπουλος - Ντρίνιας», που φέρει τιμητικά τα ονόματα των δύο ιστορικών αγροτοσυνδικαλιστών της Αχαΐας, διαμαρτυρήθηκαν για τα μέτρα που έρχονται με το νέο μνημόνιο κι αφορούν τον αγροτικό κόσμο.
Οι αγρότες στάθηκαν στην άκρη του δρόμου και μοίρασαν ενημερωτικό υλικό στους διερχόμενους οδηγούς, επισημαίνοντας ότι είναι έτοιμοι για κινητοποιήσεις. Μεταξύ των αιτημάτων τους, όπως αναφέρονται σε ανακοίνωσή τους είναι:
- Τιμές παραγωγού στα προϊόντα που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και επιβίωσης. - Κατάργηση όλων των περιορισμών που επιβάλλει η ΚΑΠ στην αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή.
- Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων κι αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 30.000 ευρώ προσαυξημένο με 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.
- Κατάργηση, μηδενισμός του ΦΠΑ στα τρόφιμα, είδη λαϊκής κατανάλωσης και υπηρεσίες κι αφορολόγητο πετρέλαιο όπως οι εφοπλιστές και μείωση του αγροτικού ρεύματος κατά 50% στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους.
Αποφασίζουν τη στάση τους στον Έβρο
Την Κυριακή 30 Αυγούστου στις Φέρες συγκεντρώνονται αγρότες και κτηνοτρόφοι του Έβρου, με πρωτοβουλία του Αγροτικού και Κτηνοτροφικού Συλλόγου της Αλεξανδρούπολης, για να συζητήσουν τα θέματα που τους απασχολούν και να πάρουν αποφάσεις για μελλοντικές κινητοποιήσεις.
Σε ανακοίνωσή τους μάλιστα οι δυο σύλλογοι τονίζουν τα ακόλουθα:
«Συνάδελφοι Γεωργοί, Κτηνοτρόφοι, Αλιείς,
Ο κλάδος μας και γενικότερα όλος ο παραγωγικός ιστός της χώρας μας βιώνει ανελέητο πόλεμο, με φοροεισπρακτικά κι αντιπαραγωγικά μέτρα. Με μέτρα που έχουν ως μόνο σκοπό την εξόντωσή μας με την αύξηση του κόστους παραγωγής και τη μείωση της ανταγωνιστικότητάς μας, που θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών στο πιάτο του καταναλωτή. Τη στιγμή μάλιστα που οι ίδιοι οι τωρινοί κυβερνώντες τόνιζαν πως η ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής θα μπορούσε ν' αποτελέσει όχημα για την αντιμετώπιση της κρίσης και την ανασυγκρότηση της χώρας.
Θέλουμε να ζήσουμε εδώ, στον τόπο που γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε. Δεν θέλουμε να πετάξουμε αυτό που κληρονομήσαμε από τους παππούδες και τους γονείς μας, τη γνώση της καλλιέργειας της γης, της εκτροφής ζώων, της αλίευσης στα νερά του τόπου μας.
Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν θα τους αφήσουμε να καταστρέψουν ό,τι απέμεινε όρθιο. Αν θα τους επιτρέψουμε να γίνουμε ξανά μετανάστες κι αν θα ερημώσουν και πάλι τα χωριά μας.
Συνάδελφοι η απάντηση είναι ένα μεγάλο ΟΧΙ. Ήρθε η ώρα να στείλουμε το πιο σκληρό μήνυμα στην κυβέρνηση και τους δανειστές ότι είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε μάχες και να κερδίσουμε τον πόλεμο. Αν περάσουν αυτά τα μέτρα, δεν υπάρχει επιστροφή.
Για το λόγο αυτό αποφασίσαμε:
Να διοργανώσουμε στις 30 -8-15 στις Φέρες συνάντηση ενημέρωσης Αγροτών, Κτηνοτρόφων, Αλιέων για τα προβλήματα που αφορούν:
    Τη φορολογία, τ’ αντιπλημμυρικά έργα
    Το συντονισμό για τη διοργάνωση της μεγαλύτερης αγροτικής κινητοποίησης, που έχει γίνει στο νομό
    Τη νομική συμβουλή ώστε να καταθέσουμε αγωγή για την καθυστέρηση αποκατάστασης των ρηγμάτων στ’ αναχώματα.»

πηγη:www.agronews.gr