18/9/2015
Την εκτίμηση ότι οι φετινές τιμές βάμβακος θα φθάσουν τα 50 λεπτά το κιλό, κάνουν λίγο πριν την έναρξη της φετινής συλλογής (αυτές τις ημέρες έχει ξεκινήσει η συλλογή μόνο κάποιων ξερικών καλλιεργειών) οι παραγωγοί.Από την πλευρά τους εκκοκκιστές εμφανίζονται συγκρατημένοι στις εκτιμήσεις τους, γεγονός που αποδίδουν σε παράγοντες όπως η μείωση της χρηματιστηριακής αξίας του προϊόντος το τελευταίο διάστημα, η χρηματιστηριακή αστάθεια στο χρηματιστήριο της Κίνας (που αποτελεί κύριο αγοραστή) και η μείωση της καταναλωτικής διάθεσης στην Ευρώπη. Όσον αφορά πάντως την παραγωγή αναμένεται καλή ποιοτικά. Επιπλέον, να σημειωθεί ότι χθες δημοσιεύθηκε στον διαδυκτιακό τόπο Διαύγεια η εγκύκλιος για τη συνδεδεμένη ενίσχυση βάμβακος. Η μόνη αλλαγή που εμπεριέχει φέτος - σύμφωνα με όσα μας αναφέρει ο Νίκος Σκοπιανός, Πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Βάμβακος - έχει να κάνει με τα κιλά παράδοσης ανά στρέμμα που ορίζονται οριζόντια σε όλη τη χώρα στα 140 κιλά/στρ.
Συνδεδεμένη ενίσχυση
Ειδικότερα, σύμφωνα με την εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ για την «ειδική καλλιεργητική ενίσχυση για το βαμβάκι περιόδου 2015-2016» που αναρτήθηκε στη Διαύγεια:Η συνδεδεμένη ενίσχυση στο βαμβάκι ανέρχεται σε 74,9 ευρώ ανά στρέμμα εφόσον η επιλέξιμη προς ενίσχυση έκταση δεν ξεπεράσει τα 250.000 εκτάρια.
Οι παραγωγοί βάμβακος θα πρέπει:
- Να συγκομίζουν και να παραδίδουν τουλάχιστον ποσότητα προϊόντος, 140 κιλά ανά στρέμμα.
- Να έχουν χρησιμοποιήσει για την καλλιέργειά τους αποκλειστικά πιστοποιημένο σπόρο με ελάχιστη ποσότητα 16 κιλών ανά καλλιεργούμενο εκτάριο ή 13 κιλών ανά εκτάριο στην περίπτωση καλλιέργειας υβριδίων βάμβακος με καταληκτική ημερομηνία σποράς την 31η Μαΐου 2015 εκτός των περιπτώσεων ανωτέρας βίας που απαιτείται επανασπορά.
Μιλώντας για τη φετινή χρονιά στον ΑγροΤύπο, ο κ. Νίκος Σκοπιανός, Πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Βάμβακος μας εξηγεί σχετικά με τη συνδεδεμένη ενίσχυση: «το ύψος της συνδεδεμένης βγαίνει από τον κοινοτικό κανονισμό. Τα 2.500.000 στρέμματα αποτελούν το όριο προκειμένου να εισπράξουμε το σύνολο της επιδότησης. Φέτος το ύψος της συνδεδεμένης ενίσχυσης βάμβακος είναι 186 εκατ. ευρώ από 202 εκατ. ευρώ πέρσι λόγω των δημοσιονομικών της Ε.Ε. Θεωρώ όμως ότι τα στρέμματα που έχουν καλλιεργηθεί θα είναι λιγότερα από 2,5 εκατ. αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το ύψος της συνδεδεμένης θα αυξηθεί. Και 2 εκατ. στρέμματα αν είχαμε καλλιεργήσει σε επίπεδο χώρας πάλι το ύψος της συνδεδεμένης θα ήταν το ίδιο. Μόνο αν τα στρέμματα είναι περισσότερο από τα 2,5 εκατ. στρ. θα μειωνόταν το ύψος της».
Και προσθέτει «Αυτό που άλλαξε φέτος είναι τα κιλά παράδοσης αφού προσδιορίστηκαν στα 140 κιλά/στρ. οριζόντια και πανελλαδικά. Τα πράγματα πέρσι ήταν διαφορετικά αφού αυξομειώνονταν ανάλογα με το μέσο όρο παραγωγής της κάθε περιοχής. Υπήρχαν περιοχές δηλαδή με 160 κιλά/στρ. ή με 180 κιλά/στρ.
Η απόδοση αυτή πάντως που ορίστηκε φέτος είναι πολύ εύκολο να επιτευχθεί αφού αποδόσεις κάτω του ορίου των 140 κιλών/στρ. αφορούν είτε ξηρικές καλλιέργειες είτε αυτές που δεν έχουν προσεχθεί καθόλου από τους παραγωγούς κατά την καλλιεργητική περίοδο.
Οι πρώτες εκτιμήσεις
- Τι πρώτες εκτιμήσεις κάνει για τη φετινή χρονιά στο βαμβάκι με
δηλώσεις του στον ΑγροΤύπο, ο κ. Απόστολος Δοντάς, πρόεδρος της Ένωσης
Εκκοκκιστών και Εξαγωγέων Βάμβακος (ΠΕΕΕΒ). Σύμφωνα με όσα μας ανέφερε:
«η χρονιά εξελίσσεται καλά τόσο σε επίπεδο ποσότητας όσο και σε επίπεδο
ποιότητας. Βέβαια την τελική παραγωγή θα την καθορίσουν οι καιρικές
συνθήκες την περίοδο της συλλογής. Μέχρι στιγμής πάντως έχουμε πάει πολύ
καλά. Ο κύριος όγκος της συγκομιδής σε ολόκληρη τη χώρα ξεκινάει από 1η
Οκτωβρίου μέχρι 10 Οκτωβρίου».
Και συμπληρώνει: «Όσον αφορά τις τιμές θέλω να είμαι συγκρατημένος στις εκτιμήσεις μου διότι υπάρχει μια αλλαγή στην χρηματιστηριακή αξία του βαμβακιού προς τα κάτω, ενώ δεν υπάρχει έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον στις διεθνείς αγορές που οφείλεται στην γενικότερη οικονομική αβεβαιότητα. Επίσης, η Κίνα που είναι ένας βασικός καταναλωτής βάμβακος - δεδομένης της πρόσφατης χρηματιστηριακής περιπέτειάς της - δημιουργεί επιπλέον προβλήματα. Όλα αυτά αλλά και η μείωση της καταναλωτικής διάθεσης και στην Ευρώπη οδηγούν τα τούρκικα κλωστήρια να είναι συγκρατημένα στις αγορές τους. Αυτό δημιουργεί μια απαισιόδοξη εικόνα στην αγορά».
Σε ερώτησή μας σχετικά με την χρονική στιγμή που θα ανακοινωθούν οι πρώτες τιμές ο κ. Δοντάς μας απάντησε: «Είναι πάρα πολύ νωρίς ακόμα για τιμές. Εκτιμώ ότι θα καθοριστούν στις αρχές Οκτωβρίου». - Από την πλευρά του ο κ. Νίκος Σκοπιανός, Πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Βάμβακος, μας ενημέρωσε ότι «έχει ξεκινήσει η συγκομιδή σε κάποιες ξηρικές καλλιέργειες ενώ για τις υπόλοιπες η συλλογή αναμένεται να ξεκινήσει στις 10 Οκτωβρίου περίπου». Όσον αφορά την πορεία των φετινών τιμών εμφανίστηκε αισιόδοξος στηρίζοντας τις εκτιμήσεις του στην ισοτιμία ευρώ – δολαρίου. «Το γεγονός ότι η ισοτιμία ευρώ – δολαρίου (η μείωση του ευρώ και η ταυτόχρονη άνοδος του δολαρίου δίνει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στις ελληνικές εξαγωγές) μας ευνοεί από μόνο του μπορεί να δώσει 4 με 5 λεπτά στην τιμή βάμβακος σε σχέση με πέρσι που ήταν στα 40 – 42 λεπτά το κιλό. Φέτος λοιπόν εκτιμώ ότι το ελάχιστο των τιμών θα ξεκινήσει στα 45 λεπτά το κιλό και ευελπιστώ ότι θα φθάσουμε και τα 50 λεπτά το κιλό».
- Για την ανάγκη υψηλών τιμών παραγωγού προκειμένου να μην
εγκαταλειφθεί η βαμβακοκαλλιέργεια κάνει λόγο στον ΑγροΤύπο, ο παραγωγός
και πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λάρισας. Ειδικότερα ο κ.
Σιδηρόπουλος μας αναφέρει: «έχουν ξεκινήσει οι αποφυλώσεις, οπότε οι
αγρότες ετοιμάζονται. Πιστεύω ότι την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε έναρξη
συλλογής. Παραδοσιακά άλλωστε στη Λάρισα ξεκινάμε περίπου στα τέλη
Σεπτεμβρίου. Νωρίτερα ξεκινούν περιοχές όπως η Λιβαδειά. Αυτό που μας
προβληματίζει όμως είναι ότι ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί κάποια τιμή και
πολύ φοβόμαστε ότι θα ξεκινήσουμε στα περυσινά επίπεδα. Αν συμβεί αυτό
θα είναι καταστροφικό, τόσο για τους παραγωγούς όσο και για την
καλλιέργεια αφού φέτος υπήρχαν ελπίδες ακόμα και για πάνω από 50 λεπτά
το κιλό».
Και προσθέτει: «Όμως φαίνεται ότι οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις όπως για παράδειγμα η αναταραχή στο χρηματιστήριο της Κίνας έχουν ρίξει τον πήχη».
Πρόγραμμα «Πιστοποίηση FiberMax με Βιώσιμες Γεωργικές Πρακτικές»
Το πρόγραμμα «Πιστοποίηση FiberMax με Βιώσιμες Γεωργικές Πρακτικές» (Certified Sustainable FiberMax) θέλει να αναδείξει το βαμβάκι που παράγεται από τις ποικιλίες FiberMax, μέσα από κοινωνικά δίκαιο, οικονομικά βιώσιμο και περιβαλλοντικά προσαρμοσμένο τρόπο παραγωγής. Κοινός στόχος των συνεργαζόμενων πλευρών στο πρόγραμμα «Πιστοποίηση FiberMax με Βιώσιμες Γεωργικές Πρακτικές» είναι η ικανοποίηση των απαιτήσεων της αγοράς σε ό,τι αφορά το Ελληνικό Βαμβάκι, αλλά και η δημιουργία προστιθέμενης αξίας σε όλη την παραγωγική αλυσίδα βαμβακιού, από την παραγωγή και επεξεργασία μέχρι τη διάθεση και προώθηση επώνυμων και ποιοτικών προϊόντων στις πλέον απαιτητικές αγορές της Ευρώπης και της Άπω Ανατολής. Για την πιλοτική υλοποίηση του προγράμματος «Πιστοποίηση FiberMax με Βιώσιμες Γεωργικές Πρακτικές» το 2015 συμμετείχαν συνολικά 289 παραγωγοί βαμβακιού, με 2.200,61 εκτάρια καλλιέργειας στις κυριότερες περιοχές παραγωγής βαμβακιού στην Ελλάδα. Αν και η συλλογή ξεκινάει τέλη Σεπτεμβρίου – αρχές Οκτωβρίου σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου με εκπροσώπους εκκοκκιστηρίων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ευελπιστούν ότι τα οφέλη των καλλιεργειών FiberMax θα είναι ανταποδοτικά (ποιοτικά, σε επίπεδο αποδόσεων, τιμές).Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα μας ανέφερε, ο κ. Σταμάτης Κουρούδης, πρόεδρος της εταιρείας Θρακικά Εκκοκκιστήρια Α.Ε.: «το πρόγραμμα FiberMax της Bayer αποτελεί μια προσπάθεια να δημιουργήσουμε ένα πιο επώνυμο και πιστοποιημένο προϊόν με προστιθέμενη αξία. Πρόκειται για ένα πιλοτικό πρόγραμμα στην περιοχή της Κομοτηνής εκτάσεων 6.000 στρ. περίπου για φέτος. Ευελπιστούμε ότι κάποια στιγμή το FiberMax θα καθιερωθεί συνεχίζοντας τις κοινές μας προσπάθειες με την Bayer». Και προσθέτει: «Τα πλεονεκτήματα του βαμβακιού της FiberMax έχουν να κάνουν τόσο με τα τεχνολογικά χαρακτηριστικά του παραγόμενου προϊόντος όσο και με το γεγονός ότι οι καλλιέργειες γίνονται με βιώσιμες πρακτικές πράγμα που έχει αξία για τον τελικό καταναλωτή.
Από την πλευρά του ο κ. Μάκης Ιακωβάκης, Διευθυντής του Εκκοκκιστηρίου Βάμβακος ΠΗΛΕΑΣ Agro Α.Ε στην Καρδίτσα μας τόνισε: «τα βαμβάκια FiberMax της Bayer ξεχωρίζουν ως προς τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να υπάρχει μια προτίμηση από τους αγοραστές προς αυτά».
Και συμπληρώνει: «Φέτος γίνεται μια προσπάθεια να εκκοκκίζεται ξεχωριστά η παραγωγή της ποικιλίας FiberMax ώστε να μην υπάρχει πρόσμιξη με άλλες ποικιλίες. Οι παραγωγοί που έχουμε εντάξει στο πρόγραμμα στην περιοχή μας είναι περίπου 100 και αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι όταν ένας παραγωγός δοκιμάσει το FiberMax δεν το αλλάζει».
Τέλος, σύμφωνα με την εταιρεία (Bayer) τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των ποικιλιών FiberMax σε όλη την αλυσίδα αξίας του βαμβακιού:
Για τον βαμβακοκαλλιεργητή:
- Σταθερά υψηλές αποδόσεις σε σύσπορο
- Σημείο αναφοράς ως προς την ανεκτικότητα στην αδρομύκωση (Carmen, Elsa)
- Ποικιλίες για κάθε ζώνη καλλιέργειας βαμβακιού (πρώιμες – μεσοπρώιμες)
- Ποικιλίες με βαθύ ριζικό σύστημα
- Ποικιλίες άριστα προσαρμοσμένες στις ελληνικές συνθήκες
- Σταθερά η μέγιστη απόδοση σε ίνα
- Ποιότητα ίνας με άριστο συνδυασμό μήκους, αντοχής και ομοιομορφίας
- Άριστη ποιότητα νήματος, με πολύ μικρή αναλογία σε κόμπους (neps), για μεγαλύτερη ταχύτητα στη νηματοποίηση και, μετέπειτα, καλύτερη ποιότητα βαφής
- 1999: Έναρξη πωλήσεων στην Ελλάδα με την επωνυμία FiberMax
- 2000: Εγκατάσταση τοπικού πειραματισμού ευρείας κλίμακας (preliminary, strip)
- 2002: Εγκατάσταση πειραμάτων επιλογής γενετικού υλικού (screening)
- 2005: Έναρξη τοπικής Σποροπαραγωγής ποικιλιών
- 2006: Εισαγωγή προγράμματος «Πιστοποίηση FiberMax»
- 2009: Έναρξη Προγράμματος Διατήρησης ποικιλιών
- 2012: Εφαρμογή καινοτόμων διαδικασιών στη Διατήρηση ποικιλιών
- 2014: Εγκατάσταση όλης της Σποροπαραγωγής στην Ελλάδα
xdiam@agrotypos.gr
πηγη:www.agrotypos.gr