8/10/2015
Η συνολική παραγωγή δημητριακών στην ΕΕ, κατά την περίοδο 2015/2016, αναμένεται να φτάσει στους 301 εκατ. τόνους, μειωμένη (-8%) σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή. Αυτό αναφέρει έκθεση της Κομισιόν, που δημοσιοποιήθηκε στις 7/10/2015.Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕ, μικρή μείωση παρουσιάζει η παραγωγή μαλακού σιταριού (εξαίρεση αποτελεί η Γαλλία με ρεκόρ παραγωγής), καθώς και η παραγωγή κριθαριού. Μεγάλη μείωση (-25%) έχουμε στην παραγωγή καλαμποκιού (στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2010). Αντιθέτως αύξηση παρουσιάζει η παραγωγή σκληρού σιταριού (4,8%). Στην Ελλάδα (που στο σκληρό σιτάρι είναι μεγάλη δύναμη στην ΕΕ) είχαμε μείωση των εκτάσεων καλλιέργειας, ενώ αύξηση εκτάσεων παρουσιάζεται σε Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία.
Πάντως η Κομισιόν προβλέπει ότι θα μειωθούν οι εξαγωγές δημητριακών από την ΕΕ, λόγω των καλών συγκομιδών παγκοσμίως αλλά και των χαμηλών διεθνών τιμών. «Μετά από δύο καλές συνεχόμενες σοδειές, τα παγκόσμια αποθέματα δημητριακών ξεπερνούν τους 456 εκατ. τόνους, κάτι που θα έχει σαν αποτέλεσμα να συνεχιστούν οι «πιέσεις» στις διεθνείς τιμές», τονίζει.
Μαλακό σιτάρι
Σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, η συνολική ευρωπαϊκή παραγωγή για το μαλακό σιτάρι εκτιμάται ότι θα ανέλθει στους 144,6 εκατ. τόνους, μειωμένη σε σχέση με πέρσι κατά 4 εκατ. τόνους. Εξαίρεση αποτελεί η Γαλλία, όπου οι βροχοπτώσεις του Αυγούστου βοήθησαν την παραγωγή να ανακάμψει και να φτάσει στο επίπεδο ρεκόρ των 40 εκατ. τόνων, που στο σύνολο της ήταν πολύ καλής ποιότητας. Σε επίπεδο ΕΕ είχαμε μια μικρή μείωση των εκτάσεων καλλιέργειας (-1%), που οφείλεται στις μειωμένες διεθνείς τιμές μαλακού σιταριού κατά την περίοδο της σποράς. Όσον αφορά τις στρεμματικές αποδόσεις, ήταν μειωμένες (κατά –2%) σε σχέση με αυτές του 2014, που κυμάνθηκαν σε πολύ υψηλά επίπεδα (ρεκόρ τελευταίας πενταετίας).
Καλαμπόκι
Αν και ακόμη σε κάποιες χώρες της ΕΕ συνεχίζεται η συγκομιδή καλαμποκιού, οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες του περασμένου καλοκαιριού (ζέστη και ξηρασία) είχαν σαν αποτέλεσμα να υπάρξει μεγάλη μείωση των στρεμματικών αποδόσεων (-22%) σε σχέση με την συγκομιδή του 2014 και σε χαμηλά επίπεδα (-12%) σε σχέση με τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας. Μεγαλύτερο πρόβλημα υπήρξε για τις ξηρικές καλλιέργειες της Κεντρικής Ευρώπης. Αποτέλεσμα η φετινή παραγωγή καλαμποκιού στην ΕΕ αναμένεται να ανέλθει στους 58,4 εκατ. τόνους, μειωμένη (ποσοστό –25%) σε σχέση με πέρσι και στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2010.
Κριθάρι
Η ευρωπαϊκή παραγωγή κριθαριού αναμένεται να ανέλθει στους 59 εκατ. τόνους, παρουσιάζοντας μικρή μείωση (-2%) σε σχέση με πέρσι, η οποία οφείλεται κυρίως στις χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις. Μείωση στην παραγωγή υπήρξε στη Γερμανία και τη Ρουμανία. Αντιθέτως αυξημένη παραγωγή (πάνω από 5%) έχουμε σε Γαλλία και Δανία.
Σκληρό σιτάρι
Το μόνο δημητριακό που παρουσιάζει αύξηση φέτος στην ΕΕ είναι το σκληρό σιτάρι. Η ευρωπαϊκή παραγωγή αναμένεται να αυξηθεί (ποσοστό 4,8%) σε σύγκριση με το 2014, κυρίως λόγω της αύξησης των εκτάσεων καλλιέργειας (4,6%). Η Κομισιόν εκτιμά ότι η παραγωγή αναμένεται να φτάσει στους 8 εκατ. τόνους. Από τις κυριότερες χώρες παραγωγής της ΕΕ, μόνο η Ελλάδα παρουσιάζει μείωση των εκτάσεων καλλιέργειας. Αντίθετα Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία παρουσίασαν σημαντικές αυξήσεις των εκτάσεων. Στη στροφή των καλλιεργητών στο σκληρό σιτάρι σημαντικό ρόλο έπαιξε η συνδεδεμένη ενίσχυση που αποφάσισαν να χορηγήσουν από το 2015 κάποιες χώρες της ΕΕ.
Σταύρος Παϊσιάδης
info@agrotypos.gr
πηγη:www.agrotypos.gr