Από το 2017 ανάκτηση 13 εκατ. της ΚΑΠ

25/11/2015

Κοντονής Γιώργος
Νέες ανακτήσεις ύψους 12.647.843 ευρώ ζητά η Κομισιόν από την Ελλάδα στα πλαίσια εφαρμογής της ΚΑΠ από παρατυπίες των τελευταίων 7 ετών που αφορούν το άρθρο 68, τα προγράμματα προώθησης, τα δικαιώματα και άλλες αδικαιολόγητες ενέργειες, από πλευράς διοίκησης.


Η ανάκτηση γίνεται στα πλαίσια της εκκαθάρισης λογαριασμών που κάνει η ΕΕ, που σύμφωνα με δελτίο τύπου, τα ποσά που θα επιστρέψουν στον κοινοτικό προϋπολογισμό από όλα τα κράτη μέλη φτάνουν τα 284 εκατ. ευρώ.
Τα κράτη-μέλη, αναφέρει η ανακοίνωση, είναι υπεύθυνα για να ελέγχουν και να αξιολογούν τις πιστώσεις και τις πληρωμές στα πλαίσια της ΚΑΠ, ενώ η Κομισιόν είναι υπεύθυνη για να εξασφαλίζει αυτήν την διαδικασία. Όταν η Κομισιόν, διαπιστώσει ότι υπάρχουν παρατυπίες στο σύστημα διαχείρισης των κρατών-μελών, εξασφαλίζει ότι τα ποσά που δόθηκαν αδικαιολόγητα από τα κράτη-μέλη, γυρνάνε πίσω στον κοινοτικό προϋπολογισμό.
Στο τέλος σημειώνει, ότι το ποσό αυτό πρέπει να το δουν τα κράτη-μέλη σε σχέση με τη συνολική προσφορά της ΚΑΠ που φτάνει τα 55 δις ετησίως.
Συγκεκριμένα η απόφαση αυτή αφορά τα εξής κράτη-μέλη: Βουλγαρία, Τσεχία, Δανία, Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ιταλία, Λιθουανία, Λετονία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβενία, Σλοβακία, Σουηδία και Ηνωμένο Βασίλειο.
Οι κύριες παρατυπίες εντοπίζονται στο ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης και ελέγχου και στο σύστημα αναγνώρισης αγροτεµαχίων.
Ειδικά για την Ελλάδα, σημειώνει η ανακοίνωση, θα μπορέσει να τα επιστρέψει σε δύο χρόνια, ξεκινώντας από το 2017 και θα γίνει σε 5 δόσεις.
Αναλυτικά η λίστα με τις παρατυπίες βάσει της ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΉΣ ΑΠΌΦΑΣΗΣ (ΕΕ) 2015/2098 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ
της 13ης Νοεμβρίου 2015.

πηγη:www.agronews.gr