Μεγάλα είναι τα προβλήματα στην εφαρμογή του νόμου για την φορολόγηση στο κρασί

23/11/2015

Μεγάλα είναι τα προβλήματα στην εφαρμογή του νόμου για την φορολόγηση στο κρασί Λίγα 24ωρα μετά την ψήφιση της διάταξης επιβολής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο κρασί 0,20 ευρώ ανά λίτρο, το ανεφάρμοστο αυτής της διάταξης, αρχίζει να προβληματίζει το υπουργείο Οικονομικών.
«Το νομοσχέδιο θα δημιουργήσει δυο ταχυτήτων κρασιά, με ή χωρίς ΕΦΚ», υποστηρίζει από την πλευρά της η ΚΕΟΣΟΕ και προσθέτει ότι «δεν μπορεί να εφαρμοστεί φόρος στα «αφανή» οινοποιεία χωρικής οινοποίησης (για ιδιοκατανάλωση) και στα μικρά οινοποιεία κάτω των 1.000 εκατόλιτρα (HL), αφού οι μονάδες αυτές δεν είναι καταγεγραμμένες». Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιώργος Γιαννιτσόπουλος, πρόεδρος του ΑΣΕΠΑ (Αγροτικός Συνεταιρισμός Ευρύτερης Περιοχής Αμυνταίου), «είναι φόρος στην παραγωγή και όχι στην κατανάλωση. Βάση της παραγωγής οίνου που κάνουμε στη ΔΑΟΚ θα μας επιβληθεί ο φόρος».

Και συνεχίζει: «Πουθενά δεν αναφέρει ο νόμος τι θα γίνει με το κρασί που θα εξαχθεί, θα οδηγηθεί στην εσωτερική κατανάλωση ή θα χρησιμοποιηθεί στην παραγωγή τσίπουρου και ξυδιού. Πώς θα μπορούν να βάλουν φόρο στο εισαγόμενο (δασμό) από χώρα της ΕΕ. Πρώτη φορά φορολογείται παγκοσμίως η παραγωγή αγροτικών προϊόντων. Ο συγκεκριμένος φόρος θα θέσει εκτός παραγωγής και εκτός αγοράς το ελληνικό κρασί. Η ανατίμηση που θα δημιουργηθεί στην αγορά είναι από 150% έως 200% για το κρασί που οδηγείται στην οξοποιία και στην παραγωγή τσίπουρου (σημερινή τιμή πώλησης 0,20 έως 0,25 λεπτά ανά λίτρο). Θα αυξήσει πάνω από 100% τη τιμή του κρασιού που διατίθεται σε χύμα πώληση από μεγάλες οινοποιητικές μονάδες σε μικρότερα οινοποιεία (σημερινή τιμή πώλησης 0,30 έως 0,50 λεπτά ανά λίτρο). Θα αυξήσει από 50% έως 100% τη τιμή κρασιού που πωλείται εγκιβωτισμένα σε συσκευασίες 5kg, 10kg και 20kg (σημερινή τιμή πώλησης 0,60λεπτά έως 1 ευρώ ανά λίτρο) και θα καταστήσει μη ανταγωνιστικές τις εξαγωγές του ελληνικού κρασιού στις ευρωπαϊκές χώρες αλλά και στην παγκόσμια αγορά γενικότερα. Από την άλλη μεριά, από την πρώτη χρονιά εφαρμογής, θα μειώσει σίγουρα την παραγωγή κρασιών, πάνω από 50%, με αποτέλεσμα ο αμπελώνας της χώρας, σε πάρα πολλές περιπτώσεις να μην τρυγηθεί. Απόρροια όλων αυτών θα είναι η εγκατάλειψη του αμπελώνα και η μείωση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων».

ΚΕΟΣΟΕ

Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η ΚΕΟΣΟΕ αναφέρει τα εξής:
«Από την ψήφιση της σχετικής διάταξης για επιβολή ΕΦΚ στους απλούς και αφρώδεις οίνους, το μέγα ζητούμενο είναι η παραγωγική βάση και τα οινοποιεία στα οποία θα πρέπει να εφαρμοσθεί.

Σήμερα ένας πρώτος υπολογισμός, που δεν βασίζεται όμως σε απογεγραμμένα οινοποιεία, τα αναβιβάζει στα 850 και είναι άγνωστος ο αριθμός των «χωρικών οινοποιών» οι οποίοι παράγουν οίνο άνω των 1000 lt ετησίως, τον οποίο εμπορεύονται χωρίς να υποβάλλουν δηλώσεις παραγωγής.

Το τμήμα αυτό της παραγωγής το οποίο υπολογίζεται κατ’ εκτίμηση στο 1.000.000 HL, δεν είναι δυνατόν διοικητικά να εντοπισθεί και κατ’ επέκταση να καταβάλλει τον προβλεπόμενο ΕΦΚ με αποτέλεσμα την πρώτη δημιουργία δυο ταχυτήτων στο προϊόν, με ή χωρίς ΕΦΚ.

Η δεύτερη εμπλοκή κατά την εφαρμογή της διάταξης προέρχεται από την εξαίρεση που προβλέπει το άρθρο 71 του ν. 2960/2001, για τους μικρούς οινοπαραγωγούς που παράγουν μέχρι 1.000 HL οίνου ετησίως, οι οποίοι απαλλάσσονται από την υποχρέωση σύστασης φορολογικής αποθήκης.

Η Δ/νση Τελωνείων του υπουργείου Οικονομικών δεν έχει θεσπίσει διάταξη για το πώς θα εισπράττεται ο ΕΦΚ, αφού ο οίνος δεν θα διακινείται από φορολογικές αποθήκες.

Το πρόβλημα των «αφανών» οινοποιών χωρικής οινοποίησης και των μικρών οινοποιείων κάτω των 1000 HL οίνου, δημιουργεί μια μεγάλη απροσδιοριστία στην βάση επιβολής του ΕΦΚ, αφού οι μονάδες αυτές παραγωγής οίνου δεν είναι καταγεγραμμένες.

Συνεπώς τα μόνα βέβαια για την υπαγωγή στον ΕΦΚ είναι μόνο τα οινοποιεία τα οποία έχουν ήδη συστημένη φορολογική αποθήκη, τα οποία υπολογίζονται περί τα εκατό (100) και αντιπροσωπεύουν μόνο ένα μέρος της ελληνικής οινοπαραγωγής.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ο όγκος οίνων που πρόκειται να αποτελέσει φοροδοτικό αντικείμενο, δεν αναμένεται να αποδώσει πάνω από 10.000.000 ευρώ».

πηγη:www.agrotypos.gr