Στο δρόμο οι αποζημιώσεις για τις φετινές πλημμύρες

 25/11/2015

Ο πρώην υπουργός Γεωργίας και βουλευτής της ΝΔ Ευάγγελος Μπασιάκος.Στην πλήρη εκκαθάριση των ζημιών που, επί του παρόντος, έχει ξεπεράσει τα 30 εκατ. ευρώ για τη φυτική παραγωγή, ενώ δρομολογούνται και οι εκκαθαρίσεις για το ζωικό κεφάλαιο και τα ΠΣΕΑ, έχει προχωρήσει ο ΕΛΓΑ, σχετικά με τις αποζημιώσεις για τις ζημιές από τις βροχοπτώσεις
Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου κυρίως σε βαμβακοκαλλιέργειες της Βοιωτίας.
Ο πρώην υπουργός Γεωργίας και βουλευτής της ΝΔ Ευάγγελος Μπασιάκος.
Αυτό απαντά ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάρκος Μπόλαρης σε ερώτηση του πρώην υπουργού Γεωργίας και βουλευτή της ΝΔ Ευάγγελου Μπασιάκου.
Μάλιστα, επαναλαμβάνει ότι έχει υποβληθεί αίτημα τροποποίησης του προϋπολογισμού στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και αναμένεται η έγκρισή του, ώστε να ανοίξει, το συντομότερο δυνατόν, ο δρόμος για την άμεση καταβολή των αποζημιώσεων στους δικαιούχους, με την προϋπόθεση ότι οι τελευταίοι είναι ασφαλιστικά ενήμεροι και έχουν καταβάλει, εμπρόθεσμα, στον ΕΛΓΑ την εισφορά του έτους ζημιάς.
Πιο αναλυτικά, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του πρώην Υπουργού Γεωργίας και βουλευτή της ΝΔ Ευάγγελου Μπασιάκου, όσον αφορά τις ζημιές που προξενήθηκαν από τις βροχοπτώσεις Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου 2015 κυρίως σε βαμβακοκαλλιέργειες στην ευρύτερη περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας (Π.Ε.) Βοιωτίας, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάρκος Μπόλαρης αναφέρει ότι διενεργήθηκαν από τις υπηρεσίες του ΕΛΓΑ οι απαραίτητες επισημάνσεις, έγιναν αναγγελίες και υποβάλλονται δηλώσεις για τις τελευταίες αναγγελίες. To έργο των εκτιμήσεων είναι σε εξέλιξη.
Στη συνέχεια, θα κοινοποιηθούν τα πορίσματα και θα ακολουθήσει η καταβολή των αποζημιώσεων στους κριθέντες, ως δικαιούχους, παραγωγούς, με την προϋπόθεση ότι οι τελευταίοι είναι ασφαλιστικά ενήμεροι και έχουν καταβάλει, εμπρόθεσμα, στον ΕΛΓΑ την εισφορά του έτους ζημιάς. Για όσες περιπτώσεις υπάρχουν ενστάσεις από τους παραγωγούς, προβλέπεται η διαδικασία επανεκτίμησης.
Όσον αφορά τις ζημιές που προξενήθηκαν από διάφορους φυσικούς κινδύνους (βροχοπτώσεις, παγετούς, χαλαζοπτώσεις κ.λπ.) που σημειώθηκαν το έτος 2014 σε διάφορες καλλιέργειες της χώρας, ο ΕΛΓΑ έχει καταβάλει στους αγρότες, μέχρι τέλος Ιουλίου του 2015, το ποσό των 122,5 εκατ. ευρώ περίπου. Σημειώνεται ότι το έτος 2014 είχε καταβάλει 106 εκατ. ευρώ, εξαντλώντας τις δυνατότητες του ψηφισμένου από την προηγούμενη Διοίκηση προϋπολογισμού και αφού έχει ήδη γίνει μια τροποποίησή του.
Η τελευταία καταβολή αποζημιώσεων ολοκληρώθηκε κατόπιν εσωτερικής μεταφοράς κωδικών δαπανών εντός του υφιστάμενου προϋπολογισμού και με προτεραιότητα τις πληγείσες περιοχές από τις χειμωνιάτικες πλημμύρες (Έβρος-Σέρρες). Η εν λόγω επιλογή βρήκε σύμφωνους και αλληλέγγυους όλους τους αγρότες.
Επισημαίνεται ότι οι δεσμεύσεις του μεσοπρόθεσμου που έχει ψηφιστεί από το έτος 2012 για υψηλά ετήσια πλεονάσματα του κρατικού προϋπολογισμού, έχει επιβάλει συγκεκριμένο ποσοτικό πλαφόν στη δυνατότητα του ΕΛΓΑ να καταβάλει περαιτέρω αποζημιώσεις, θεωρώντας, δημοσιονομικά, την ασφάλιση-εισφορά έσοδο και την καταβολή της αποζημίωσης έξοδο, παρόλο το γεγονός ότι υπάρχουν άμεσα διαθέσιμα τα αντίστοιχα ταμειακά ποσά.
Πλέον των ανωτέρω, πρέπει να τονιστεί ότι η Διοίκηση του ΕΛΓΑ κατανοεί πλήρως την τεράστια σημασία και την επιτακτική αναγκαιότητα να λάβει ο κάθε αγρότης τα χρήματα που δικαιούται και του αναλογούν, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες κρίσης. Ως εκ τούτου, δουλεύει εντατικά, αξιοποιώντας και την τελευταία θεσμική δυνατότητα, ώστε το μεγαλύτερο ύψος των αποζημιώσεων να καταβληθεί και να ανακουφίσει τον ταλαιπωρημένο αγροτικό κόσμο.
Συγκεκριμένα, με βάση και την από 16/11/2015 προαναφερθείσα έγγραφη ενημέρωση από τον Προϊστάμενο του Τμήματος Κοινοβουλευτικού Ελέγχου του ΕΛΓΑ, οι υπηρεσίες του Οργανισμού έχουν προβεί στις εξής ενέργειες:
-προχωρούν στην πλήρη εκκαθάριση των ζημιών που, επί του παρόντος, έχει ξεπεράσει τα 30 εκατ. ευρώ για τη φυτική παραγωγή,
-επιδιώκουν να πληρωθεί απρόσκοπτα και σχετικά γρήγορα κάθε εκκαθάριση που ολοκληρώνεται για ζωικό κεφάλαιο και ΠΣΕΑ και
-έχουν ολοκληρωθεί όλες οι προεργασίες και προκαταρκτικές συναντήσεις, έχει υποβληθεί αίτημα τροποποίησης του προϋπολογισμού στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και αναμένεται η έγκρισή του, ώστε να ανοίξει, το συντομότερο δυνατόν, ο δρόμος για την άμεση καταβολή των αποζημιώσεων.
Όσον αφορά τις ζημιές από πλημμύρες στα συλλογικά εγγειοβελτιωτικά έργα, αρμοδιότητας των Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (αρμόδια Διεύθυνση Εγγείων Βελτιώσεων Εδαφοϋδατικών Πόρων και Λιπασμάτων) δύναται να συμβάλει στην αποκατάστασή τους, μετά από σχετικό αίτημα, συνοδευόμενο από τεκμηριωμένη και κοστολογημένη εισήγηση και τεχνική έκθεση της εποπτεύουσας Υπηρεσίας (Περιφέρεια ή Δήμος) αυτών. Τα υποβληθέντα αιτήματα συγκεντρώνονται και συνεξετάζονται στο πλαίσιο των εκάστοτε (κατ’ έτος) διατιθέμενων πιστώσεων.
Τέλος σημειώνεται ότι, βάσει του Άρθρου 1 του Ν. 3881/58 «Περί Εγγείων Βελτιώσεων», το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων επιλαμβάνεται των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας εκτός περιμέτρου Εγγειοβελτιωτικών Έργων που το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) έχει κατασκευάσει, καθώς και των έργων καθαρισμού και διευθέτησης στην κοίτη ποταμών και χειμάρρων.

πηγη:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.