Ό,τι χάνεις σε ασφάλιστρο το κερδίζεις σε φόρο

30/11/2015

H κυβέρνηση εξασφάλισε τη σύµφωνη γνώµη των δανειστών για µετάθεση του χρόνου οριστικοποίησης των αποφάσεων για το φόρο εισοδήµατος.Πανάγος Γιάννης 
Ενεργοποιώντας έναν ιδιότυπο συνδυασµό των ασφαλιστικών εισφορών του τοµέα της πρωτογενούς παραγωγής µε τη φορολογία εισοδήµατος των αγροτών, επιχειρεί η κυβέρνηση να αµβλύνει τις επιπτώσεις των µέτρων που υποχρεώνεται να λάβει το επόµενο διάστηµα, αρχικά µε τις ρυθµίσεις για το ασφαλιστικό και στη συνέχεια µε το φορολογικό νοµοσχέδιο για τους αγρότες, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας Agrenda.
H κυβέρνηση εξασφάλισε τη σύµφωνη γνώµη των δανειστών για µετάθεση του χρόνου οριστικοποίησης των αποφάσεων για το φόρο εισοδήµατος.

Στο ίδιο ακριβώς πνεύµα και σε µια προσπάθεια να αποφευχθεί µια ολοµέτωπη αντιπαράθεση µε τους επαγγελµατίες του αγροτικού χώρου και µάλιστα στην καρδιά του χειµώνα, που οι δουλειές στο χωράφι είναι λίγες και η µετακίνηση προς τις εθνικές οδούς ευκολότερη, η κυβέρνηση εξασφάλισε τη σύµφωνη γνώµη των εταίρων και δανειστών για τη µετάθεση του χρόνου οριστικοποίησης των αποφάσεων για το φόρο εισοδήµατος.
Ποιο είναι το σκεπτικό πίσω απ’ αυτές τις κινήσεις; Οι γνώστες της υπόθεσης λένε ότι αυτό που επιδιώκεται είναι µε απλά λόγια ό,τι επιβάρυνση έρχεται στην αγροτική επιχείρηση από την αύξηση των εισφορών για µεροκάµατα, είτε αυτά αφορούν αγρεργάτες είτε προσωπική κάλυψη του αρχηγού και της οικογένειάς του, να περνάει ως έκπτωση από το φορολογητέο εισόδηµα. Έτσι, υποστηρίζουν οι επαΐοντες, αφενός το κόστος δεν θα είναι διπλό, αφετέρου, οι µεγάλες εκµεταλλεύσεις που έχουν κυρίως το πρόβληµα από την αύξηση του συντελεστή, θα µπορούν να συγκεντρώνουν ένα αξιόλογο ποσό δαπάνης (για µεροκάµατα) που θα εκπίπτει από το φορολογητέο.  
Βεβαίως, η εν λόγω «συγχορδία» όσο εύκολη ακούγεται τόσο δύσκολη γίνεται. Πρώτον, γιατί δεν είναι απλή υπόθεση η νοµιµοποίηση της «µαύρης εργασίας», δεύτερον γιατί το κόστος των εισφορών µε τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα επιβαρύνει αποκλειστικά το κόστος παραγωγής, χωρίς να είναι πάντοτε δυνατή η παραλαβή των αντίστοιχων παραστατικών και, τέλος, γιατί δεν ξέρει κανείς ακόµα πού θα τεθεί ο πήχης των νέων εισφορών. Το γεγονός ότι έρχεται πρώτα το ασφαλιστικό, δηλαδή η βεβαιότητα της επιβάρυνσης των εκμεταλλεύσεων, δηλαδή των αγροτών, και µετά τα µέτρα φορολογίας, απ’ όπου και θεωρητικά θα πρέπει να αναµένεται… η ελάφρυνση, είναι µια διαδικασία που βάζει σε σκέψεις και ενισχύει την καχυποψία των συντελεστών της παραγωγής.

Άλλωστε, ο τρόπος µε τον οποίο η κυβέρνηση έχει λειτουργήσει, φέρνοντας, από τα µέσα του καλοκαιριού, σειρά θεσµοθετηµάτων που µόνο επιβαρύνσεις φέρνουν στην αγροτική δραστηριότητα και στους ενασχολούµενους µε το αγροτικό επάγγελµα, δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασµού.
Τελευταίο παράδειγµα ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο κρασί, που συνιστά νέα «κερκόπορτα» για συστηµατική φοροεπιδροµή στην αγροτική παραγωγή, δηλαδή την τελευταία παραγωγική διαδικασία που κρατάει ζωντανή την οικονοµία. Υπενθυµίζεται ότι πριν από το φόρο στο κρασί, έχουν προηγηθεί η αύξηση του ΦΠΑ στα εφόδια, ο διπλασιασµός της προκαταβολής φόρου, ο τριπλασιασµός του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο και µια σειρά από επιµέρους ρυθµίσεις που µόνο επιβαρυντικές είναι για την αγροτική δραστηριότητα.

πηγη:www.agronews.gr