Ετοιμάζονται για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων οι αγρότες με αφορμή το φορολογικό και το ασφαλιστικό

 4/12/2015

Ετοιμάζονται για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων οι αγρότες με αφορμή το φορολογικό και το ασφαλιστικό Την πρόθεσή τους να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους εξέφρασαν εκπρόσωποι των Ενωτικών Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Θεσσαλίας αμέσως μετά τη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου, την Παρασκευή, 4 Δεκεμβρίου, στην Αθήνα
. Στο μεταξύ οι τρόποι δράσεων και κινητοποιήσεων για το εγγύς μέλλον, αποφασίστηκαν κατά τη δεύτερη συνάντηση των Οργανώσεων της Πρωτοβουλίας των Αγροτών, που έγινε στην Αθήνα. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο επικεφαλής της Πρωτοβουλίας, Θοδωρής Παπακωνσταντίνου, «ετοιμαζόμαστε να προχωρήσουμε σε διαμαρτυρία έξω από το κτίριο του ΟΓΑ για το ασφαλιστικό που ετοιμάζει η κυβέρνηση». Επίσης η Πρωτοβουλία κάνει σαφές προς την κυβέρνηση να μην επιτρέψει σε κανέναν να παρακρατήσει, ή να κατασχέσει χρήματα των ενισχύσεων πριν και μετά την κατάθεσή τους στους τραπεζικούς λογαριασμούς των παραγωγών

«Καλούμε τον αγροτικό κόσμο της χώρας να στήσει μπλόκα παντού για να μην περάσουν τα καταστροφικά μέτρα της κυβέρνησης», δήλωσε ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας Βαγγέλης Μπούτας, προσθέτοντας ότι «ΕΕ και κυβέρνηση μας κήρυξαν τον πόλεμο και θέλουν να μας εξαφανίσουν μέσω της νέας ΚΑΠ. Με ΚΑΠ και μνημόνιο δεν έχει μέλλον ο αγροτικός τομέας». Ο κ. Μπούτας υποστήριξε ότι ο υπουργός δε δέχθηκε κανένα από τα αιτήματα τους, μεταξύ των οποίων, είναι η απόσυρση της ρύθμισης που προβλέπει την ανάκτηση 320 εκατ. ευρώ που δόθηκαν στους αγρότες ως αποζημίωση το 2008-2009 και κρίθηκαν ως παράνομες ενισχύσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η θέσπιση αφορολόγητου ορίου 30.000 ευρώ προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί και η μη αύξηση των εισφορών τους στον ΟΓΑ.

«Επιβάλλεται ο καθένας που δε μπορεί να παράγει να βγει στα μπλόκα», είπε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας Ρίζος Μαρούδας, συμπληρώνοντας «δε δώσαμε καμία λευκή επιταγή στην κυβέρνηση για τον αφανισμό των αγροτών». «Δεν υπάρχει θέληση και διάθεση για τη στήριξη των μικρομεσαίων αγροτών. Είμαστε αποφασισμένοι να παλέψουμε μέχρι να δοθούν ουσιαστικές λύσεις», ανέφερε ο Κώστας Τζέλλας, γραμματέας της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Πρωτοβουλία των Αγροτών μετά την συνεδρίαση στην Αθήνα αναφέρει τα εξής:

«Στην συνάντηση έγινε μια πρώτη αποτίμηση των μέχρι σήμερα κατά τόπους κινητοποιήσεων, αλλά και του μεγάλου συλλαλητηρίου της Πρωτοβουλίας στις 18/11, στην Αθήνα. Εκτενής ήταν η ενημέρωση αναφορικά με το ζήτημα της φορολόγησης των Αγροτών από το Γεωργοοικονομολόγο καθηγητή κ. Πάνο Παναγόπουλο, πάνω σε επιστημονικά τεκμηριωμένες και απόλυτα ρεαλιστικές προτάσεις που εφαρμόζονται στα διεθνή αγροτικά φορολογικά πρότυπα. Στην συνέχεια υπήρξε τοποθέτηση από Εκπρόσωπο του Σωματείου των εργαζομένων του Ο.Γ.Α. πάνω στο ζήτημα της αυτοτέλειας και της βιωσιμότητας του Οργανσμού. Ακολούθησε παρέμβαση του προέδρου της Ο.Κ.Ε. κ. Γιώργου Βερνίκου, σχετική με την σύνθεση των απόψεων και τον ρόλο του διαλόγου στις σύγχρονες κοινωνίες και την ανάγκη της κοινωνικής συνοχής σε περιόδους κρίσης.

Η Πρωτοβουλία των Αγροτών στην Τρίτη φάση της συνεδρίασης της ασχολήθηκε με οργανωτικά της θέματα, αποφάσισε τους εκπροσώπους της ανά περιφέρεια, οι οποίοι θα αποτελούν και το ευρύτερο συντονιστικό της όργανο, την δημιουργία ομάδων εργασίας για τα επί μέρους ζητήματα και καθόρισε το πλαίσιο και τους τρόπους δράσεις και κινητοποιήσεων για το εγγύς μέλλον.

Στην σύσκεψη, πέραν των κεντρικών ζητημάτων, τέθηκαν και όλα τα τρέχοντα θέματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο όπως: Βοσκότοποι, ενισχύσεις, ανάκτηση ενισχύσεων και αποζημιώσεων.

Σε κάθε περίπτωση και λόγω της τραγικής κατάστασης που βρίσκονται σήμερα οι Έλληνες αγρότες κάνουμε σαφές προς την κυβέρνηση να μην επιτρέψει σε κανέναν να παρακρατήσει, ή να κατασχέσει χρήματα των ενισχύσεων πριν και μετά την κατάθεσή τους στους τραπεζικούς λογαριασμούς των παραγωγών.
Ο Αγώνας μας συνεχίζεται».

πηγη:www.agrotypos.gr