Το κόστος παραγωγής πιέζει τους σιτοπαραγωγούς

01.12.2015 

Το κόστος παραγωγής πιέζει τους σιτοπαραγωγούς
Οι συνθήκες ευνοούν την πραγματοποίηση μιας καλής συγκομιδής σιτηρών για το 2016 στα 28 κράτη – μέλη της Ε.Ε., παρά την πτώση της φετινής παραγωγής σε σχέση με την περσινά επίπεδα ρεκόρ, αλλά υπάρχουν σοβαρές οικονομικές πιέσεις για τους παραγωγούς κυρίως όοσν αφορά το κόστος παραγωγής.
Τα παραπάνω ανέφερε, μεταξύ άλλων, στις 27 Νοεμβρίου ο πρόεδρος της ομάδας εργασίας για τα δημητριακά και τους ελαιούχους σπόρους των Copa-Cogeca, κ. Max Schulman, κατά την διάρκεια συζήτησης των προοπτικών για την φετινή συγκομιδή καθώς και του επομένου έτους, σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία.

Συγκεκριμένα, ο κ. Max Schulman τόνισε «Είμαστε αισιόδοξοι για τη συγκομιδή του 2016, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με τους ελαιούχους σπόρους και την καλλιέργεια αραβοσίτου σε πολλές χώρες, κυρίως λόγω της απαγόρευσης επεξεργασίας των σπόρων με νεονικοτινοειδή. Υπάρχουν επίσης μεγάλες ανησυχίες σχετικά με τις μειωμένες τιμές παραγωγού οι οποίες δεν καλύπτουν το κόστος παραγωγής και οι παραγωγοί υφίστανται σοβαρές πιέσεις λόγω προβλημάτων ρευστότητας. Οι εμπειρογνώμονες των κρατών μελών επισήμαναν, επίσης, τις σοβαρές αυξήσεις των τιμών των λιπασμάτων, μέχρι 162% από το 2004 έως το 2014 στην Ιρλανδία για παράδειγμα, και 40% στο κόστους των λοιπών εισροών». «Γεγονός που θα πρέπει να εξεταστεί σε κεντρικό επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης» τόνισε.
 
Όσον αφορά τ6ην παραγωγή ελαιούχων σπόρων, ο κ. Arnaud Rousseau, από την αντίστοιχη ομάδα εργασίας των κεντρικών αγροτοσυνεταιριστικών οργανώσεων, εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες για τις επιπτώσεις των επιθέσεων σκαθαριών και την απαγόρευση της επεξεργασίας των σπόρων για παραγωγή ελαιοκράμβης με νεονικοτινοειδή, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για μια κοινωνικο-οικονομική αξιολόγηση των επιπτώσεων.
 
Επίσης επισήμανε την στροφή προς την παραγωγή μπιζελιών και φασολιών, κυρίως λόγω των υποδείξεων της της μεταρρύθμισης της ΚΑΠ.
 
Τέλος, εν όψει των επερχόμενων συνομιλιών για την κλιματική αλλαγή, ο κ Schulman επεσήμανε ότι οι αροτραίες καλλιέργειες είναι μέρος της λύσης για την καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος μέσω, για παράδειγμα, της παράγωγής περισσότερης βιομάζα στο χωράφι, της αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα στην οργανική ύλη του εδάφους και της παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. «Χάρη στην φωτο-σύνθεση, αυτά τα φυτά έχουν μεγάλη συμβολή για την αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα. Αυτό πρέπει να αναγνωριστεί», πρόσθεσε.
 
Για περισσότερα δείτε:
 
 
 
 
Στέφανος Παπαπολυμέρου
papapolimerou@paseges.gr
πηγη: www.paseges.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.