Στις υψηλές επιδοτήσεις τα μεγαλύτερα φορολογικά βάρη

03/12/2015 

Εργαλείο ο πραγματικός προσδιορισμός του αγροτικού εισοδήματος μέσα από την τήρηση βιβλίων εσόδων-εξόδων.


Να αναγνωριστούν ως τεκμαρτή δαπάνη για τους αγρότες, μέρος της αμοιβής της ατομικής οικογενειακής εργασίας, καθώς οι αποσβέσεις κεφαλαίων και παγίων, αλλά και άλλες δαπάνες, όπως η διευρυμένη και πραγματική χρήση του εργόσημου, κυρίως σε εργαζόμενους μετανάστες εργάτες γης που προσεγγίζουν σήμερα τους 300.000, επιδιώκει η κυβέρνηση.
Στο βαθμό δε που η διαπραγμάτευση περιλάβει και τις ενισχύσεις, επιδιώκεται αφορολόγητο όριο, όπως ήδη έχει εφαρμοστεί (12.000 ευρώ), μεταφέροντας μεγαλύτερα φορολογικά βάρη στα υψηλότερα ποσά.
Τα παραπάνω αναφέρονται σε έγγραφο του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου για τα βασικά στοιχεία της πρότασης της κυβέρνησης αναφορικά με το ασφαλιστικό του αγροτικού κόσμου.
Στο κείμενο επαναλαμβάνεται ότι κατά τη συζήτηση με τους εταίρους, για τις επιπτώσεις και την άμβλυνση του, έχοντας ως αιχμές δύο εργαλεία:
-τον πραγματικό προσδιορισμό του αγροτικού εισοδήματος μέσα από την τήρηση βιβλίων εσόδων-εξόδων, εκτός των μικρών, όπως θα προσδιοριστούν, παραγωγών. «Η αυστηροποίηση και ο έλεγχος του συστήματος θα βοηθήσει σημαντικά τους πραγματικούς επαγγελματίες παραγωγούς φορολογικά, θα συμβάλλει στην άνοδο των τιμών παραγωγού, θα περιορίσει τη φοροδιαφυγή, θα περιορίσει τις παράνομες εισαγωγές και ελληνοποιήσεις, θα συμβάλλει στην ιχνηλασιμότητα των προϊόντων και θα μειώσει αισθητά τις τιμές καταναλωτή», επισημαίνει το υπουργείο.
-επισημαίνεται ακόμη ότι η κυβέρνηση επιδιώκει άμβλυνση των προαπαιτουμένων για τη φορολογία του αγροτικού εισοδήματος και με τον επανακαθορισμό της έννοιας του επαγγέλματος του αγρότη, στοχεύοντας στη διαφορετική και διαφοροποιημένη μεταχείρισή του.
«Είναι σίγουρο ότι από τη διαδικασία αυτή θα προκύψει ουσιαστικό όφελος τόσο για τον αγρότη, από τον συμψηφισμό του ΦΠΑ εισροών-εκροών, όσο και για το Δημόσιο, από την αύξηση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ», αναφέρει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και προσθέτει ότι η κυβέρνηση «καταθέτει στη συζήτηση με τους εταίρους διάφορες εναλλακτικές λύσεις, των οποίων η βασική φιλοσοφία είναι τα φορολογικά βάρη να κατανεμηθούν δίκαια, σύμφωνα με την πραγματική φοροδοτική δυνατότητα των φορολογουμένων, με ιδιαίτερη μέριμνα για τους μικρομεσαίους αγρότες».

πηγη:www.agronews.gr