Η βουτιά του δολαρίου στήριγμα για το σιτάρι

  09/12/2015

Γιαννακοπούλου Φανή
Την πιο μεγάλη ημερήσια πτώση των τελευταίων 6 ετών σημείωσε το δολάριο (2%) και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να στηριχτούν οι τιμές των σιτηρών στην αγορά του Σικάγο, οι οποίες ξεκόλλησαν από τα χαμηλά 5ετίας που είχαν βρεθεί (από τον Ιούνιο του 2010).

Ωστόσο, οι αναλυτές αναρωτιούνται πόσο θα διαρκέσει η επίδραση του δολαρίου στις τιμές του σιταριού. Περισσότερο έδαφος κέρδισαν τα  προθεσμιακά συμβόλαια σιταριού στο Σικάγο την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου, καθώς η αδυναμία του δολαρίου ενίσχυσε τις τιμές, όμως οι αναλυτές τονίζουν ότι τα κέρδη είναι πιθανό να καλυφθούν από τα μεγάλα παγκόσμια προσφορά.

Σημειώνεται ότι μεγάλο μέρος της πτώσης του δολαρίου αποδόθηκε στην ανάκαμψη του ευρώ, λόγω ενός πιο αδύναμου από ότι αναμενόταν πακέτου από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Την ίδια ώρα, αναλυτές του αμερικανικού υπουργείου γεωργίας (USDA)κάνουν λόγο για μείωση των εξαγωγών σιταριού των ΗΠΑ, σε χαμηλά 44 ετών, καθώς το ισχυρό δολάριο το κάνει λιγότερο ανταγωνιστικό και ήδη εισαγωγικές χώρες όπως η Αίγυπτος και η Ινδονησία στρέφονται σε λιγότερο κοστοβόρες εναλλακτικές. Επίσης, και οι εξαγωγές καλαμποκιού των ΗΠΑ θα μειωθούν σε χαμηλά 3 ετών, ενώ οι εξαγωγές βοδινού και χοιρινού αναμένονται μειωμένες σε αξία κατά 10%-15% αυτή τη χρονιά.   
 
πηγη:www.agronews.gr