Ανακάμπτει η παραγωγή ελαιούχων, αλλά η Ε.Ε. παραμένει εισαγωγέας

Ανακάμπτει η παραγωγή ελαιούχων, αλλά η Ε.Ε. παραμένει εισαγωγέας

26.03.2013


Ανάκαμψη αναμένεται για την φετινή καλλιεργητική περίοδο εμπορίας ελαιούχων σπόρων 2012/3 και 2013/4, σύμφωνα με τα νεώτερα στοιχεία που δώθηκαν στην δημοσιότητα από τις κεντρικές αγροτοσυνεταιριστικές οργανώσεις Copa και Cogeca. Συγκεκριμένα η παραγωγή στα 27 κράτη μέλη της Ε.Ε. αναμένεται να ανακάμψει φέτος, σημειώνοντας αύξηση κατά 8,5% σε σχέση με τα επίπεδα των τελευταίων ετών. Παρ΄ όλα αυτά η ΕΕ θα παραμείνει ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ελαιοκράμβης.
Η σχετική ανακοίνωση έγινε μετά την αξιολόγηση των στοιχείων από την ομάδα εργασίας ελαιούχων σπόρων των δύο οργανώσεων, στις 15 Μαρτίου. Επί του θέματος ο προεδρεύων της συνεδρίασης, Max Schulman από τη Φινλανδία, δήλωσε «Τα στοιχεία δείχνουν ότι η συνολική παραγωγή έφτασε τα 27,2 εκατ. τόνους το 2012/13 και προβλέπεται να αυξηθεί ως και 8,5%, δηλαδή σε 29,576 εκατ. τόνους για το διάστημα 2013/14. Η παραγωγή κραμβέλαιου στην ΕΕ-27 αναμένεται να ανέβει κατά 7,6%, από 19,56 εκατ. τόνους σε 21 εκατ. τόνους. Όμως, τα στοιχεία πρέπει να αντιμετωπίζονται με προσοχή, λόγω των μεταβλητών καιρικών συνθηκών. Ορισμένοι εκπρόσωποι στη συνεδρίαση παραπονέθηκαν λόγω των κακών καιρικών συνθηκών και των υπερβολικών βροχοπτώσεων κατά την περίοδο φύτευσης, οι οποίες έπληξαν τις καλλιέργειες τους άσχημα όσον αφορά την παραγωγή και την ποιότητα. Οι σημερινές χαμηλές θερμοκρασίες, και ο παγετός, θα μπορούσαν επίσης να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στις καλλιέργειες σε ορισμένες χώρες της βόρειας Ευρώπης. Στη νότια Ευρώπη, οι υπερβολικές βροχοπτώσεις καθυστέρησαν την εποχή φύτευσης για τον ηλίανθο. Αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει τη δυνητική απόδοση για τη συγκομιδή του2013».

Επιπλέον, μετά από 2 συνεχή χρόνια χειμωνιάτικου παγετού, οι Copa-Cogeca κατήγγειλαν ότι η διαθεσιμότητα σπόρων προς σπορά για τις ανοιξιάτικες ποικιλίες ελαιούχων σπόρων γίνεται ολοένα και πιο σφιχτή και απηύθυναν έκκληση για μεγαλύτερη διαθεσιμότητα σπόρων. Οι Copa-Cogeca εξέφρασαν επίσης σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τυχόν περιορισμούς στη χρήση των νεονικοτινοειδών στην επεξεργασία των σπόρων, προειδοποιώντας ότι η μεταβλητότητα των τρεχουσών καιρικών συνθηκών δείχνει πόσο σημαντικά είναι για την προστασία των καλλιεργειών από τα έντομα. Τυχόν περιορισμοί είναι πιθανό να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην παραγωγή ελαιούχων σπόρων στην ΕΕ, καθιστώντας την πιο εξαρτημένη από τις εισαγωγές, γεγονός που θα ήταν καταστροφικό, δεδομένης της δυσχερούς κατάστασης στην παγκόσμια αγορά σε φυτικών πρωτεϊνών. Πλήττοντας και τον κτηνοτροφικό τομέα της ΕΕ άσχημα, καθώς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό σε αυτές για ζωοτροφές.
 πηγη: www.paseges.gr