Σύνδεση αφορολόγητου με χρήση πλαστικού χρήματος στο νέο φορολογικό ν/σ

10.12.2015 

Σύνδεση αφορολόγητου με χρήση πλαστικού χρήματος στο νέο φορολογικό ν/σ
Τη σύνδεση του αφορολόγητου ποσού εισοδήματος με τη χρήση πλαστικού χρήματος, καθώς και τη σύνδεση των ταμειακών μηχανών με το σύστημα ελέγχου της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, θα προβλέπει, μεταξύ άλλων, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών και πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες.
Μεταξύ άλλων, όπως διευκρινίζεται από το υπουργείο Οικονομικών, στο νομοσχέδιο θα προβλέπονται και διατάξεις που θα αφορούν τα ακόλουθα:
- Όσοι εισπράττουν εισόδημα από μερίσματα θα μπορούν να υποβάλουν δήλωση Φόρου Εισοδήματος έως τις 30/6.
- Στις χρηματικές δωρεές έως 5.000 ευρώ που έγιναν από την έναρξη των capital controls έως το τέλος Δεκεμβρίου 2015 δεν επιβάλλεται φόρος δωρεάς, εφόσον έγιναν από γονείς σε τέκνα ή από παππούδες/γιαγιάδες σε εγγόνια.
- Η μεταφορά του ΣΔΟΕ στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Επιβεβαιώνει ο Τρ. Αλεξιάδης

"Βεβαίως και θα φέρουμε διάταξη για να "χτίσουμε" το αφορολόγητο πλέον με αποδείξεις, με χρήση πλαστικού χρήματος και τραπεζικών συναλλαγών", δήλωσε στο ραδιοσταθμό "Βήμα FM" ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης. Διευκρινίζοντας πως "θα εξαιρέσουμε άτομα από μια ηλικία και πάνω και αυτούς που μένουν σε απομακρυσμένες περιοχές ή σε νησιά. Για την μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, θα πάμε σ' αυτά τα πράγματα".

Ο κ. Αλεξιάδης διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει αναδρομική φορολόγηση, σημειώνοντας πως "μου απέδωσαν κάτι που δεν είπα, και αυτό τεκμηριώνεται από το video και την απομαγνητοφώνηση της συνομιλίας και όταν βγήκα και το διέψευσα, όπως έπρεπε να κάνω, με κατηγόρησαν ότι πήρα πίσω τα λόγια μου", και προσέθεσε: "Άλλο το "μικρές αλλαγές", που βεβαίως και θα έχουμε και θα έρθει η διάταξη, και άλλο τα ψέματα που γράφτηκαν χθες ότι έχω πει εγώ για αναδρομικό φόρο... Είναι παράδειγμα δημοσιογραφικής αναξιοπιστίας το χθεσινό. Εγώ δεν είπα ποτέ για αναδρομικό φόρο, ούτε έκανα προς τα πίσω. Το τι είναι να κάνουμε στα φορολογικά, το έχουμε ψηφίσει στον νόμο 4336, τελεία και παύλα. Δεν θα φέρουμε καινούργιους φόρους. Μικρές αλλαγές στη φορολογική δήλωση, πιο πολύ διαδικαστικού και οργανωτικού χαρακτήρα θα έχουμε, αλλά όλα αυτά που ακούγονται είναι ψέμα, και θέλω να δείτε ακριβώς τις αναρτήσεις και θέλω να δείτε και τη δική μου δήλωση.

Δεν υπάρχει πουθενά σκέψη για αλλαγή στη φορολογική κλίμακα για τα εισοδήματα του 2015. Θέλω να προλάβουμε τις δηλώσεις, αν πάμε να κάνουμε αλλαγές τώρα δεν θα προλάβουμε. Το λέω με σαφήνεια: αλλαγές στη δήλωση".

Χωρίς αποδείξεις το αφορολόγητο των εισοδημάτων του 2015

Χωρίς αποδείξεις θα είναι τελικά, μετά το αλαλούμ που δημιουργήθηκε, το αφορολόγητο για τα εισοδήματα του 2015 που θα δηλωθούν στις φορολογικές δηλώσεις του 2016.

Ειδικότερα, στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο δεν θα περιλαμβάνεται διάταξη που θα καθιστά υποχρεωτική την προσκόμιση αποδείξεων από τους φορολογούμενους, για να μην χάσουν το αφορολόγητο ποσό για τα εισοδήματα του 2015. Το υπουργείο Οικονομικών, παρά τον αρχικό σχεδιασμό του, δεν θα συμπεριλάβει τελικά τη ρύθμιση αυτή.

Σημειώνεται ότι η βάση της νομοθεσίας η σύνδεση του αφορολόγητου ποσού με την υποχρεωτική συλλογή και προσκόμιση αποδείξεων από το φορολογούμενο αφορά μέχρι και τα εισοδήματα του 2014.

Για το 2015 υπήρχε νομοθετική εκκρεμότητα. Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι φορολογούμενοι εξακολούθησαν κατά τη διάρκεια του έτους να συγκεντρώνουν αποδείξεις από τις αγορές τους.

Το υπουργείο Οικονομικών είχε προαναγγείλει ότι οι όποιες αλλαγές που αφορούν στην αντικατάσταση της υποχρεωτικής συγκέντρωσης αποδείξεων από τη χρήση πλαστικού χρήματος, για να μπορεί να χτίζει κάποιος το αφορολόγητο, θα τεθεί σε ισχύ από τα εισοδήματα του 2016 και μετά.

πηγη:www.paseges.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.