Μια διάταξη δεν αρκεί για να ανακοπεί η οργή των αγροτών ενόψει μέτρων

30/12/2015

Μπίκας Αλέξανδρος
Σε µπούµερανγκ για την κυβέρνηση αναµένεται να εξελιχθεί η πρωτοβουλία της να φέρει στα µουλωχτά και εν µέσω του ντόρου για το σύµφωνο συµβίωσης, τροπολογία, µε βάση την οποία αυξάνονται οι ποινές για παρακώλυση συγκοινωνιών.

Η συγκεκριµένη κίνηση, σηµειώνουν στις µεταξύ τους συνοµιλίες αγρότες από διάφορες περιοχές της χώρας, όχι µόνο δεν θα τους πτοήσει, αλλά αναµένεται να τους χαλυβδώσει έτι περαιτέρω και να οδηγήσει στα πιο δυναµικά µπλόκα της τελευταίας τουλάχιστον δεκαετίας, σε µια προσπάθεια να µην περάσουν µέτρα φορολογικά και ασφαλιστικά.

Σημειωτέον ότι με τροπολογία που πέρασε στα ψιλά του συμφώνου συμβίωσης αυξάνονται οι ποινές από τους τρεις στους δώδεκα μήνες φυλάκισης, για όσους παρακωλύουν την ελεύθερη μετακίνηση πολιτών και εμπορευμάτων στις εθνικές οδούς, το σιδηροδρομικό δίκτυο και τις αερομεταφορές.
Μάλιστα, όπως προβλέπεται στη διάταξη, αν η παρεμπόδιση «είχε σημαντική διάρκεια», η ποινή φυλάκισης μπορεί να φτάσει μέχρι και τα τρία χρόνια.
Όπως σημειώνουν αγρότες για το θέμα, το κατασταλτικό πνεύμα της διάταξης παραμένει το ίδιο (μόνο η καταδίκη λόγω αμέλειας φεύγει), ενώ παράλληλα διευρύνεται το πεδίο εφαρμογής της με τη σαφή προσθήκη των αυτοκινητόδρομων, έτσι που να μην υπάρχει νομική διέξοδος διαφυγής (π.χ. να υποστηρίξει η υπεράσπιση του κατηγορούμενου ότι η συγκοινωνία μπορούσε να γίνει από γειτονικούς δρόμους).
Πλέον, η κατάληψη αυτοκινητόδρομου είναι εξ ορισμού αδίκημα.
Τι λέει το άρθρο 292 του π.κ.
«Όποιος με πρόθεση παρεμποδίζει τη λειτουργία κοινόχρηστης εγκατάστασης που εξυπηρετεί τη συγκοινωνία και ιδίως σιδηροδρόμου, αεροπλάνου, λεωφορείου, ταχυδρομείου που προορίζονται για κοινή χρήση τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών». Αυτό προβλέπει το άρθρο 292 του Ποινικού Κώδικα, συμπληρώνοντας ότι «αν η πράξη τελέστηκε από αμέλεια, επιβάλλεται φυλάκιση μέχρι έξι μηνών».
Με το άρθρο 27 του νομοσχέδιου για το Σύμφωνο Συμβίωσης, το άρθρο 292 του Ποινικού Κώδικα τροποποιείται ως εξής:
«1. Όποιος με πρόθεση παρεμποδίζει τη λειτουργία κοινόχρηστης εγκατάστασης που εξυπηρετεί τη συγκοινωνία και ιδίως αυτοκινητοδρόμου, σιδηροδρόμου, αεροπλάνου, λεωφορείου, ταχυδρομείου ή τηλεγράφου που προορίζονται για κοινή χρήση τιμωρείται με φυλάκιση έως ένα έτος.
Αν η πράξη της παρ. 1 είχε σημαντική διάρκεια επιβάλλεται φυλάκιση μέχρι τρία έτη.
Αν η πράξη της παρ. 1 ήταν ασήμαντη, ιδίως αν ήταν μικρής έκτασης ή διάρκειας επιβάλλεται φυλάκιση μέχρι έξι μηνών».

πηγη:www.agronews.gr