Περισσότερα, καλύτερα και πιο γρήγορα ανοικτά δεδομένα από το νέο geodata.gov.gr

30.12.2015 

Περισσότερα, καλύτερα και πιο γρήγορα ανοικτά δεδομένα από το νέο geodata.gov.gr
Μια πληθώρα ανοιχτών γεωχωρικών δεδομένων για την Ελλάδα προσφέρει ο διαδικτυακός τόπος geodata.gov.gr. Αν και δεν παράγει ο ίδιος τα δεδομένα που προσφέρει, πρόκειται για ένα κεντρικό σημείο διάθεσης των γεωχωρικών δεδομένων, που αφενός υποστηρίζει τη δημόσια διοίκηση στην ανοικτή διάθεσή τους και αφετέρου φροντίζει τα δεδομένα αυτά να είναι αξιοποιήσιμα από όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες.
Το geodata.gov.gr, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2010 και μέχρι σήμερα έχει προσφέρει ανοικτά γεωχωρικά δεδομένα για την Ελλάδα σε περισσότερους από 500.000 χρήστες.

Τα δεδομένα και οι διαδραστικοί χάρτες του, αξιοποιούνται από επαγγελματίες, επιστήμονες, φοιτητές και πολίτες για ένα πλήθος δράσεων, εφαρμογών και υπηρεσιών, συμβάλλοντας έτσι στη διαφάνεια, στην προστασία του περιβάλλοντος, στην εξοικονόμηση δημοσίων πόρων, στην ενίσχυση της επιστημονικής έρευνας και στην οικονομική ανάπτυξη.

Πρόσφατα το http://geodata.gov.gr/ άλλαξε εμφάνιση και λειτουργία, προσφέροντας ταχύτερη και απλούστερη διάθεση ανοικτών δεδομένων. Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί ελεύθερα να δημοσιεύσει, να επαναχρησιμοποιήσει και να απεικονίσει τα δημοσιευμένα δεδομένα.

Από τη στιγμή που «ανεβάζει» κανείς ένα σύνολο γεωχωρικών δεδομένων στο geodata.gov.gr, αυτό αναλαμβάνει αυτόματα να προσφέρει τα δεδομένα στους διαδραστικούς χάρτες του και στις άλλες διαδικτυακές υπηρεσίες του. Επίσης, υποστηρίζει πλέον δεδομένα από δορυφορικές εικόνες ή αεροφωτογραφίες. Οι νέοι διαδραστικοί χάρτες είναι πιο όμορφοι και γρήγοροι, προσφέροντας επιπλέον δυνατότητες.

Το geodata.gov.gr και τα μεταδεδομένα του είναι διαθέσιμα και σε άλλες γλώσσες, επειδή περίπου το 10% της διαδικτυακής κίνησης προέρχεται από επισκέπτες που δεν μιλάνε ελληνικά, αλλά χρειάζονται γεωχωρικά δεδομένα για την Ελλάδα, τα οποία μπορεί να αφορούν τον τουρισμό ή τη χωροθέτηση επενδύσεων.

Το geodata.gov.gr στηρίζεται σε ανοικτό λογισμικό, που έχει αναπτυχθεί στο πλαίσιο του έργου PublicaMundi. Η παλιά έκδοση του geodata.gov.gr θα συνεχίσει να είναι διαθέσιμη στη διεύθυνση old.geodata.gov.gr μέχρι τα μέσα του 2016, χωρίς όμως να ενημερώνεται με νέα γεωχωρικά δεδομένα.

Επίσης, στο labs.geodata.gov.gr  φιλοξενείται ένα δοκιμαστικό περιβάλλον για τις νέες υπηρεσίες που αναπτύσσονται, όπως και για την εκπαίδευση στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης στην ανάρτηση δεδομένων.

πηγη:www.paseges.gr