Ρωσικό εμπάργκο σε Τούρκικα αγροτικά προϊόντα

30.12.2015 

Ρωσικό εμπάργκο σε Τούρκικα αγροτικά προϊόντα
Στη δημοσιότητα δόθηκε η λίστα με τα τουρκικά προϊόντα που θα σταματήσουν από την 1η Ιανουαρίου 2016 να εισάγονται στη Ρωσία, στο πλαίσιο ρωσικών αντιποίνων στην κατάρριψη του μαχητικού Sukhoi Su-24 από τουρκικά πυρά, στις 24 Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με επίσημες ρωσικές δημοσιογραφικές πηγές, ως επακόλουθο της κατάρριψης του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους από δυνάμεις της Τουρκίας με αφορμή την παραβίαση του εναέριου χώρου της, η Μόσχα επιβάλει σοβαρές κυρώσεις στις εμπορικές της σχέσεις με την Άγκυρα από τις αρχές του χρόνου.

Οι κυρώσεις που θα τεθούν σε ισχύ από την 1 Ιανουαρίου του 2016 καλύπτουν κυρίως της εισαγωγές που πραγματοποιούσε η Ρωσία σε φρούτα και λαχανικά.

Η Μόσχα αρνείται πλέον να εισάγει τομάτες, πορτοκάλια, μήλα, βερίκοκα, λάχανα, αλάτι, μπρόκολα, μανταρίνια, αγγούρια, αχλάδια, βερίκοκα, ροδάκινα, δαμάσκηνα, σταφύλια, φράουλες, κρεμμύδια, γαρίφαλο, κοτόπουλα και κρέας γαλοπούλας.
Αντιθέτως δεν έχουν γίνει γνωστές δηλώσεις οι οποίες θα απαγορεύουν την εισαγωγή ιχθυολογικών, κόκκινου κρέατος, γαλακτοκομικών, ξηρών καρπών και λεμονιών.

Η Τουρκία, στους 10 πρώτους μήνες του 2015, εξήγαγε περίπου 300 χιλιάδες τόνους ντομάτες, 255.000 τόνους εσπεριδοειδών, 20.000 τόνους λευκού κρέατος και 36.000 τόνους αλατιού. Τα προϊόντα που βρίσκονται στην λίστα των απαγορεύσεων φτάνουν σε ετήσια αξία τα 764 εκατομμύρια δολάρια και αντιπροσωπεύουν το 42 τοις εκατό των εσόδων από τις εξαγωγές νωπών φρούτων και λαχανικών της Τουρκιάς.

Πηγή: Milliyet
Πηγη:www.paseges.gr