Με βαρίδια για τους αγρότες μπήκε το 2016

04/01/2016

Πανάγος Γιάννης 
Το δεύτερο µισό της χρονιάς που πέρασε αποτέλεσε αφετηρία µεγάλων ανακατατάξεων για τον αγροτικό χώρο, οι περισσότερες από τις οποίες επιβαρύνουν το περιβάλλον άσκησης της αγροτικής δραστηριότητας χωρίς να εξασφαλίζουν µια καλύτερη προοπτική,
έστω και µακροπρόθεσµα, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda.
Φορολογία, ασφαλιστικό και ανακτήσεις ενισχύσεων συνθέτουν εκρηκτικό μείγμα
Έτσι την ώρα που τίθεται θέµα δραστικής αύξησης της φορολογίας των αγροτών (άµεσης και έµµεσης) την ίδια στιγµή το κράτος όχι µόνο δυσκολεύεται να ικανοποιήσει τις υποχρεώσεις του προς τους αγρότες αλλά ανοίγει και θέµατα επιστροφής οικονοµικών ενισχύσεων που είχαν χορηγηθεί παλιότερα έτη.
Η νοµοθετική ρύθµιση που πέραςε από τη για την τµηµατική ανάκληση των αποζηµιώσεων του πακέτου Χατζηγάκη αλλά και η φηµολογούµενη απαίτηση επιστροφής των ειδικών ενισχύσεων στους ροδοκινοπαραγωγούς (Ιανουάριος 2015) διαµορφώνουν ένα βαρύ κλίµα για τους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής και σε αρκετές περιπτώσεις φέρνουν προ οικονοµικού αδιεξόδου πολλές αγροτικές εκµεταλλεύσεις.
Η λέξη συρρίκνωση είναι λίγη για να περιγράψει την κατάσταση που διαµορφώνεται αυτό τον καιρό στον αγροτικό χώρο.
Οι περισσότερες εκµεταλλεύσεις κινούνται µε τη δύναµη της αδράνειας συντηρώντας απλά και χωρίς µεγάλους στόχους την παραγωγική διαδικασία, ενώ και οι λίγες αγροτικές επιχειρήσεις που στα πρώτα χρόνια της κρίσης επωφελήθηκαν των συνθηκών και έδειξαν στοιχεία διέυρυνσης, τώρα δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στις καινούργιες οικονοµικές συνθήκες.

Ανταγωνιστικότητα
Η σαφής επιβάρυνση των µεγάλων για τα ελληνικά δεδοµένα επιχειρήσεων του χώρου σε συνδυασµό µε τις τεράστιες ανακλήσεις ενισχύσεων στις οποίες υποχρεώνονται διαµορφώνουν ένα εκρηκτικό µείγµα που ανατρέπει τον όποιο αναπτυξιακό σχεδιασµό και διαβρώνει την ανταγωνιστικότητά τους.
Κι όλα αυτά την ώρα που η Πολιτεία δεν φαίνεται να διαθέτει ένα στοιχειώδες σχέδιο για την ανασυγκρότηση της ελληνικής γεωργίας και την αξιοποίηση των όποιων πλεονεκτηµάτων ακόµα υπάρχουν σε τοπικό κυρίως επίπεδο.
Ο ειδικός φόρος στο κρασί αποτέλεσε χαρακτηριστικό παράδειγµα της επιπολαιότητας µε την οποία η σηµερινή κυβέρνηση αντιµετωπίζει τα ζητήµατα του πρώτογενούς τοµέα και της αδυναµίας της να καταλάβει τις επιπτώσεις των αποφάσεών της στην πραγµατική αγορά.
Έτσι, ένας νέος φόρος έρχεται να υπονοµεύσει την αναπτυξιακή πορεία ενός κλάδου που είναι και ο µόνος που κατάφερε να διαµορφώσει όρους παραγωγής προϊόντων µε υπεραξία και οργανωµένης διείσδυσης στις διεθνείς αγορές.

Αγρότες Φθιώτιδας κατά βουλευτών
Με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Απ. Καραναστάση, Θαν. Μιχελή, ∆ηµ. Βέττα και Γ. Σαρακιώτη τα βάλαν αγρότες Στερεάς, λίγο πριν τις τελικές αποφάσεις για κινητοποιήσεις ενόψει των µέτρων. Παρόντες σε συνάντηση στην Λαµία, ήταν ο περιφερειάρχης Κώστας Μπακογιάννης και ο δήµαρχος Νίκος Σταυρογιάννης, µε τους αγρότες να ζητούν από τους βουλευτές, να σκεφτούν καλά πριν ψηφίσουν κι αποφασίσουν το µέλλον τους, ενώ δυσφορία υπήρξε για την ηγεσία της Βάθη.

πηγη:www.agronews.gr