Ικανοποίηση ΓΕΩΤΕΕ Παράρτημα Πελοποννήσου & Δυτικής Στερεάς Ελλάδας για αλλαγές στη χορήγηση πιστοποιητικού ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων

30/12/2015

Ικανοποίηση ΓΕΩΤΕΕ Παράρτημα Πελοποννήσου & Δυτικής Στερεάς Ελλάδας για αλλαγές στη χορήγηση πιστοποιητικού ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων Την ικανοποίησή του για την αλλαγή στον κανονισμό των εξετάσεων για τη χορήγηση πιστοποιητικού γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων, σύμφωνα με την οποία εφεξής όλες οι εξεταστικές διαδικασίες θα γίνονται με την παρουσία γεωπόνου κρατικού λειτουργού,
εκφράζει το ΓΕΩΤΕΕ Παράρτημα Πελοποννήσου & Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, το οποίο είχε προβεί πριν από λίγο καιρό σε σχετική παρέμβαση προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Ανάμεσα στις προτάσεις ήταν και η υποχρεωτική παρακολούθηση ολιγόωρων σεμιναρίων στα αντικείμενα της εφαρμογής γεωργικών φαρμάκων.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Σωτήρης Λαμπρόπουλος, πρόεδρος του Παραρτήματος «Η πρόταση για την αλλαγή αυτή ήταν αποτέλεσμα των πολλών καταγγελιών για την κατάσταση που επικρατούσε στις εξετάσεις για τη χορήγηση των σχετικών πιστοποιητικών, όπου είχε οδηγήσει στον ευτελισμό της όλης διαδικασίας. Η αλλαγή αυτή στον κανονισμό των εξετάσεων είναι ένα πρώτο βήμα. Το επόμενο κρίσιμο βήμα θα πρέπει να είναι η υποχρεωτική παρακολούθηση ολιγόωρων σεμιναρίων».

Πρόκειται για ένα απαραίτητο βήμα στην προσπάθεια για τον εκσυγχρονισμό του μοντέλου γεωργίας της χώρας μας, καθώς και για την ολοκληρωμένη ενημέρωση και εκπαίδευση των αγροτών, σύμφωνα με τον κ. Σ. Λαμπρόπουλο.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Παραρτήματος

Το Παράρτημα Πελοποννήσου & Δυτικής Στερεάς Ελλάδας του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. εκφράζει την ικανοποίησή του για την αλλαγή που προώθησε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων στον κανονισμό εξετάσεων για τη χορήγηση πιστοποιητικού γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων. Με την συγκεκριμένη αλλαγή εφεξής όλες οι εξεταστικές διαδικασίες θα γίνονται με την παρουσία γεωπόνου κρατικού λειτουργού της τοπικής Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής ή του Υπουργείου. Η πρόταση αυτή είχε υποβληθεί προ διμήνου από το Παράρτημα το οποίο με παρέμβασή του είχε ζητήσει την διαφύλαξη του κύρους της εξεταστικής διαδικασίας ώστε να πιστοποιούνται βασικές γνώσεις των εξεταζομένων παραγωγών που έχουν να κάνουν με την ασφάλειά τους κατά την χρήση γεωργικών φαρμάκων, την προστασία του περιβάλλοντος και του καταναλωτή αλλά και του φυτικού κεφαλαίου.

Στα παραπάνω πλαίσια θα πρέπει να επανεξεταστεί και η υποχρεωτικότητα της παρακολούθησης ολιγόωρων σεμιναρίων στα αντικείμενα της εφαρμογής γεωργικών φαρμάκων αφού η επένδυση στην γνώση σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρείται κόστος. Στην τελευταία περίπτωση θα πρέπει να εξεταστεί η παρακολούθηση ολιγόωρων σεμιναρίων σε βάθος πενταετίας αφού σε κάθε περίπτωση η πιστοποίηση των γνώσεων θα πρέπει να επικαιροποιηθεί.

πηγη:www.agrotypos.gr