Δυναμικό συλλαλητήριο αγροτών στην Θεσσαλονίκη – επικοινωνιακό φιάσκο υπουργείου και κυβέρνησης

29.01.2016 


Δυναμικό συλλαλητήριο αγροτών στην Θεσσαλονίκη – επικοινωνιακό φιάσκο υπουργείου και κυβέρνησηςΣτην ενδυνάμωση των αγροτικών κινητοποιήσεων οδήγησε το μεγαλειώδες αγροτικό συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε χθες, Πέμπτη 28 Ιανουαρίου, στην Θεσσαλονίκη, με πάνω από 15.000 αγρότες, κτηνοτρόφους αλιείς και άλλους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα να διαδηλώνουν την αντίθεσή τους στα σχέδια της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, το φορολογικό και την άνοδο του κόστους παραγωγής, μπροστά από τις εγκαταστάσεις της Agrotica.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση, επέλεξε την ματαίωση των εγκαινίων της έκθεσης, επιστρατεύοντας τα ΜΑΤ και θεωρίες συνομωσίας για «προβοκάτορες», προκειμένου να αντιμετωπίσει την δίκαιη οργή του αγροτικού κόσμου.
 
Όπως αναφέρθηκε από τους υπεύθυνους της συγκέντρωσης στα συλλαλητήριο, συμμετείχαν και τα μπλόκα των Τεμπών, του Προμαχώνα και της Νίκαιας. «Δεν μας διασπά τίποτα. Αυτά που μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα από αυτά που μπορεί να μας χωρίζουν» τόνισαν.
 
Σημειώνεται, ότι από νωρίς είχε στηθεί εξέδρα μπροστά στην είσοδο της Agrotica, με τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα να εξασφαλίζουν την ελεύθερη είσοδο σε αυτούς που θέλησαν να περάσουν τις πύλες της Διεθνούς Έκθεσης και να περιηγηθούν.
 
Το... ντεκόρ της εξέδρας συμπλήρωνε ένας αγρότης «σταυρωμένος» σε ένα ξύλο, στο λαιμό του οποίου αναγραφόταν «Δεν θα γίνουμε σκιάχτρα στη γη μας», αλλά και πολλά πανό διαφόρων μπλόκων.
 
Από τις 12 το μεσημέρι το κέντρο της Θεσσαλονίκης ήταν κλειστό, ενώ στις 15.30 πάνω στην εξέδρα τοποθετήθηκε μια κόκκινη κορδέλα την οποία και έκοψε ένας από τους συμμετέχοντες, εγκαινιάζοντας την έκθεση Agrotica. Αντίστοιχη κίνηση πραγματοποιήθηκε στις 18.45 το απόγευμα στην είσοδο του Ιωάννης Βελλίδης, όπου και μπροστά από τις δυνάμεις των ΜΑΤ, έγινε μια δεύτερη τελετή. Στο διάστημα αυτό οι συμμετέχοντες στο συλλαλητήριο, έδιναν συνεχόμενα έντονο «αγωνιστικό παλμό» με συνθήματα και τραγούδια.
 
Λίγο πριν τις 16.00 το μεσημέρι οι συμμετέχοντες στην κινητοποίηση, επιχείρησαν να εισέλθουν στους χώρους της 26ης Agrotica από την πλαϊνή είσοδο, δίπλα στον Πύργο του ΟΤΕ, δεδομένου ότι ήταν «φραγμένη» με περισσότερα από πέντε λεωφορεία των ΜΑΤ η είσοδος στο συνεδριακό κέντρο επί της Λεωφόρου Στρατού. Στη συνέχεια, λόγω της αστυνομικής δύναμης που δεν τους το επέτρεπε, κατευθύνθηκαν λίγο πιο πάνω, για να μπουν στο Ιωάννης Βελλίδης από την πίσω είσοδο. Επικράτησε ένταση με τις δυνάμεις των ΜΑΤ και αφού ζητήθηκε από συμμετέχοντες στην κινητοποίηση να «ηρεμήσουν τα πνεύματα», ξεκίνησε διάλογος με την αστυνομία.
 
Τελικά δεν κατέστη εφικτό να μπει αντιπροσωπεία των αγροτών μέσα στο χώρο όπου θα γίνονταν τα εγκαίνια της έκθεσης και αφού έγινε ενημέρωση ότι ο υπουργός δεν θα έρθει αποφασίστηκε να αποχωρήσουν.
 
Ωστόσο κατά τις 17.00 το απόγευμα, άλλοι που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό που περιφρουρούσε την κεντρική είσοδο στο Ιωάννης Βελλίδης επί της Λεωφόρου Στρατού και επιχείρησαν να εισέλθουν στο χώρο. Ακολούθησαν χημικά, δακρυγόνα και ένταση. Τελικά λίγο πριν τις 19.00 το βράδυ, και αφού έγινε σαφές ότι αναβλήθηκαν τα εγκαίνια, η κινητοποίηση-συλλαλητήριο έληξε.
 
Οι δηλώσεις του υπουργού
 
Από την πλευρά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου αποποιείται των ευθυνών του και αποκαλεί τις χιλιάδες των αγροτών από όλη την Ελλάδα που συμμετείχαν στην μεγαλειώδη κινητοποίηση της Θεσσαλονίκης, υποκινούμενους από «προβοκατόρικες δυνάμεις της δεξιάς, αλλά και της ακροδεξιάς».
 
Συγκεκριμένα, δύο περίπου ώρες μετά την απόφαση ματαίωσης των εγκαινίων, ο κ. Αποστόλου, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία κάνει λόγο για «παρεμπόδιση των εγκαινίων της AGROTICA», υποστηρίζοντας ότι η οργή των συγκεντρωθέντων δεν εκφράζει τη μεγάλη μάζα των αγροτών!
 
Επίσης, μη δεχόμενος την ευθύνη για τη ματαίωση των εγκαινίων πετά το «μπαλάκι» αφενός στη διοίκηση της ΔΕΘ και αφετέρου στην παράκληση του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη να αποφύγει «κινήσεις που ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν για να δημιουργήσουν περαιτέρω προβλήματα στην πόλη που τον φιλοξενεί!
 
Επιπλέον, ζητά άλλοθι για την αναποτελεσματικότητά του από τα κόμματα, τους θεσμικούς φορείς και τους κοινωνικούς εταίρους από τους οποίους ζήτησε «να πάρουν σαφή θέση απέναντι σε τέτοιες συμπεριφορές και να αναλάβουν τις ευθύνες τους»!
 
Αναλυτικά το κείμενο της ανακοίνωσης του κ. Αποστόλου έχει ως εξής: «Μετά την άρνηση στην πρόσκληση για διάλογο που απηύθυνε η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, έχουμε τώρα, δυστυχώς, μια κλιμάκωση της έντασης.
 
Δεν μπορώ να πιστέψω ότι τα επεισόδια των τελευταίων ωρών, ο αποκλεισμός της Θεσσαλονίκης και η παρεμπόδιση των εγκαινίων της AGROTICA, μιας γιορτής για την πόλη και τον αγροτικό κόσμο, εκφράζουν τη μεγάλη μάζα των αγροτών.
 
Οι αγρότες είναι άνθρωποι της δουλειάς και της προκοπής. Όχι της τυφλής και αδιέξοδης σύγκρουσης, στην οποία φαίνεται να πρωτοστατούν ή να υποκινούν προβοκατόρικες δυνάμεις της δεξιάς, αλλά και της ακροδεξιάς.
 
Προσωπικά, μετά από την ανακοίνωση της διοίκησης της ΔΕΘ με την οποία ματαιώνει την τελετή των εγκαινίων, αλλά και μετά από σχετική παράκληση του Δημάρχου κ. Μπουτάρη, θα αποφύγω κινήσεις που ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν για να δημιουργήσουν περαιτέρω προβλήματα στην πόλη που μας φιλοξενεί.
 
Πρέπει όμως όλοι πλέον να πάρουν σαφή θέση απέναντι σε τέτοιες συμπεριφορές και να αναλάβουν τις ευθύνες τους: Τα κόμματα, οι θεσμικοί φορείς, οι κοινωνικοί εταίροι.
 
Εμείς ενημερώσαμε τη Βουλή για τις θέσεις μας. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι ο διάλογος είναι μονόδρομος και καλούμε και πάλι τους αγρότες να προσέλθουν για να αναζητήσουμε λύσεις, όχι μόνον για τα ζητήματα που θέτουν με τις κινητοποιήσεις τους, το ασφαλιστικό και το φορολογικό, αλλά λύσεις για την επόμενη μέρα της ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας.
 
Θέλω να συγχαρώ τη Διοίκηση της ΔΕΘ για την οργάνωση και τους εκθέτες για τη συμμετοχή τους.
 
Η συγκυρία είναι ιστορική για τον αγροτικό χώρο: Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι μπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης και ότι οι προοπτικές είναι ευνοϊκές.
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η περίοδος 2014- 2015 ήταν η πρώτη μετά από αρκετά χρόνια που είχαμε αύξηση του αγροτικού εισοδήματος στην Ελλάδα. Οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων επίσης αυξήθηκαν.
 
Υπάρχει ζωντάνια στον αγροτικό χώρο και άρα πεδίο για αναπτυξιακή πορεία.
 
Έχουμε πόρους – μπροστά μας είναι το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης... Έχουμε πολιτικό σχέδιο... κυρίως όμως έχουμε τους ανθρώπους που θέλουμε να το υπηρετήσουν, τους αγρότες αλλά και τους επιχειρηματίες, όπως αυτοί που συμμετέχουν στην AGROTICA και στηρίζουν το χώρο.
 
Ο λαός, με την ψήφο του μας έδωσε την εντολή να οδηγήσουμε τη χώρα στο δύσκολο αλλά ελπιδοφόρο δρόμο που μπορεί να ανοιχτεί μπροστά μας.
 
Γνωρίζουμε ότι έχουμε να δώσουμε πολλές και δύσκολες μάχες. Όμως για μας μεγαλύτερη είναι αυτή της παραγωγικής ανασυγκρότησης, στην οποία ο αγροτικός χώρος έχει πρωτεύουσα θέση.
 
Αυτή τη μάχη καλούμε τους αγρότες να τη δώσουμε μαζί».
 
Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στα μπλόκα
 
Οι συμμετέχοντες στα μπλόκα που έχουν στηθεί ανά την Ελλάδα προχωρούν σήμερα κανονικά στους αποκλεισμούς δρόμων που εξήγγειλαν στη συνάντηση της Σίνδου, δηλαδή από τις 12.00 έως τις 14.00 και από τις 18.00 έως τις 21.00, ενώ θα γίνουν γενικές συνελεύσεις των μπλόκων, με πρόθεση την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.
 
Οι αγρότες των Μεσογείων προχωρούν στον πρώτο συμβολικό αποκλεισμό της λεωφόρου Μαρκοπούλου (12:00-13:00), αποκλείοντας την πρόσβαση προς το αεροδρόμιο «Ελ.Βενιζέλος».

Ο δρόμος στα Τέμπη πρόκειται να κλείσει από τις 12:00 ως τις 18:00. Οι αγρότες καλούν σε πανελλαδική παναγροτική συνάντηση στα Τέμπη το Σάββατο για να συντονίσουν εκ νέου τις ενέργειές τους.

Σε συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία της Λάρισας προχωρούν το απόγευμα προχωρούν οι παραγωγοί του μπλόκου της Νίκαιας, ενώ προγραμματίζουν κι άλλες δράσεις.

Στο Κάστρο Βοιωτίας οι αγρότες θα κλείσουν τον δρόμο 11 το πρωί με 2 μετά το μεσημέρι και 7 το απόγευμα με 9 το βράδυ.

Κλειστή παραμένει από αγρότες η νέα Εθνική Οδός Αθηνών – Κορίνθου στο ύψος του Ισθμού.

πηγη:www.paseges.gr