Υπ΄ατμόν για μπλόκα στην εθνική ενόψει ασφαλιστικού και φορολογικού οι αγρότες

11.01.2016 

Υπ΄ατμόν για μπλόκα στην εθνική ενόψει ασφαλιστικού και φορολογικού οι αγρότες
Μπλόκα στην εθνική οδό αναμένεται να στηθούν, το τριήμερο μεταξύ 18ης και 20ής Ιανουαρίου, από αγρότες και κτηνοτρόφους με βασικά αιτήματα την αντίθεσή τους στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί στην βουλή το ίδιο διάστημα, αλλά και το επικείμενο νέο φορολογικό που προγραμματίζεται για τον Φεβρουάριο.
Παράλληλα, και το κόστος παραγωγής που έχει εκτιναχθεί λόγω του αυξημένου ΦΠΑ των εφοδίων είναι στα βασικά αιτήματα του αγροτικού κόσμου.
Το ακριβές χρονοδιάγραμμα όπως και οι μορφές των κινητοποιήσεων όπως αποκλεισμοί δρόμων, λιμανιών και αεροδρομίων, παράλληλα με τις κινητοποιήσεις που σχεδιάζει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, αναμένεται να οριστικοποιηθούν σε πανελλαδική σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στο «Βελλίδειο» στη Θεσσαλονίκη το μεσημέρι της ερχόμενης Πέμπτης 14 Ιανουαρίου.

Μετά την Λαμία και τις Σέρρες,  σύσκεψη πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής 8 Ιανουαρίου στο πρώην δημαρχείο Πλατυκάμπου με τη συμμετοχή μελών της Επιτροπής Αγώνα αγροτών, κτηνοτρόφων και νέων αγροτών του νομού όπου αποφασίσθηκε, η αντιπροσωπεία των Λαρισαίων αγροτών, στη σύσκεψη της Θεσσαλονίκης να εισηγηθεί μπλόκα στην εθνική οδό με τρακτέρ, που θα βγούνε, από τις 18 έως τις 20 Ιανουαρίου, με επικρατέστερη ημερομηνία αυτής της Δευτέρας 18 Ιανουαρίου.

Σημειώνεται πως η σύσκεψη της Λαμίας κατέληξε σε μπλόκα την ίδια περίοδο ενώ η σύσκεψη των Σερρών, προτείνει τα μπλόκα να στηθούν από τις 16 Ιανουαρίου.

Στο ΥΠΑΑΤ την Τετάρτη οι αγρότες της Κρήτης

Αποφασισμένοι να μην καταθέσουν τα όπλα είναι οι αγρότες της Κρήτης όσον αφορά τα μέτρα που επιθυμεί να περάσει η Κυβέρνηση στο ασφαλιστικό, το φορολογικό και τις επιδοτήσεις.

Εκπρόσωποι νέων αγροτών θα ταξιδέψουν την ερχόμενη Τετάρτη 12 Ιανουαρίου στην Αθήνα με σκοπό να συναντηθούν με τον υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Β. Αποστόλου. Η συνάντηση έχει προγραμματιστεί για τις 12 το μεσημέρι με στόχο οι αγρότες της Κρήτης να πουν ένα βροντερό «όχι» στο αγροτικό μνημόνιο, όπως οι ίδιοι χαρακτηρίζουν – τα μέτρα που έχει προ των πυλών η κυβέρνηση και τα οποία απειλούν να πλήξουν τον αγροτικό κλάδο.

Την ίδια ημέρα, επιτροπή της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης θα συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο του ΕΛΓΑ, προκειμένου να τον πιέσουν να δεσμευτεί για την ημερομηνία πληρωμών των αποζημιώσεων, μετά από τις τεράστιες ζημιές της φυτικής παραγωγής του 2015.

Σε τοπικό επίπεδο, στις 10 το πρωί της Τετάρτης αγροτοσυνδικαλιστές θα πραγματοποιήσουν συμβολική κατάληψη του ΟΓΑ Ηρακλείου, αφήνοντας ωστόσο όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για τις επόμενες κινήσεις τους.

Παναργολικό συλλαλητήριο την Παρασκευή

Αγροτικό παναργολικό συλλαλητήριο, κατά του ασφαλιστικού που προωθεί η κυβέρνηση, διοργανώνει για την προσεχή Παρασκευή 15 Ιανουαρίου στις 12.30 το μεσημέρι, ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Αργολίδας, στην εθνική οδό 'Αργους - Ναυπλίου, στο ύψος της πλάστιγγας στην Δαλαμανάρα και καλεί τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους να πάρουν μέρος με τα τρακτέρ τους.

Στο κάλεσμα συμμετοχής στο αγροτικό συλλαλητήριο επισημαίνεται πως, «η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει στην Βουλή το επόμενο διάστημα, νόμο με την άγρια και εξοντωτική φορολόγηση και νόμο -λαιμητόμο για την κοινωνική ασφάλιση. Φορολόγηση από το πρώτο ευρώ του αγροτικού εισοδήματος με συντελεστή 26% και με προκαταβολή 100% του φόρου για την επόμενη χρονιά. Τριπλασιασμός των ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ. Την ίδια στιγμή η σοδειά μας μένει απούλητη ή στην καλύτερη την παίρνουν τσάμπα οι έμποροι, σε τιμές που δεν καλύπτουν το κόστος παραγωγής».

Προσθέτουν πως, «όλα αυτά είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της κυβέρνησης, της ΕΕ και των μονοπωλίων που προσπαθούν να βγάλουν από την παραγωγή το σύνολο των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων, για να μείνουν οι μεγαλοαγρότες και οι μεγάλες αγροτικές επιχειρήσεις. Ο αγώνας που κάνουμε είναι αγώνας επιβίωσης. Είναι μονόδρομος για εμάς τους μικρομεσαίους αγρότες, κτηνοτρόφους και αλιείς να στήσουμε ένα ισχυρό μπλόκο ενάντια στην πολιτική που μας ξεκληρίζει, μας πετάει από τα χωράφια μας και τα κοπάδια μας».

Επισημαίνουν ότι συντονίζουν τον αγώνα τους με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων και μεταξύ άλλων, στα αιτήματα του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Αργολίδας είναι, η κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ 2015-2020, φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων, αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 30.000 ευρώ προσαυξημένο με 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, και των τελών για γεωτρήσεις, ΟΣΔΕ, πιστοποίησης ψεκαστικών κ.ά, αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Επίσης ζητούν, άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50% στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους, καθώς και καμιά αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ, με μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες.

Πέραν των γενικών αιτημάτων οι αγρότες της Αργολίδας, ζητούν να ληφθούν μέτρα πρόληψης από τον ιό της τριστέτσας στα εσπεριδοειδή, ένταξή του στις αποζημιώσεις του φυτικού κεφαλαίου από τον ΕΛΓΑ, να γίνουν τα απαραίτητα έργα υποδομής στον Ανάβαλλο, για εξασφάλιση επαρκούς άρδευσης, κοινωνική απόσυρση των εσπεριδοειδών με κρατική παρέμβαση, σε συνεταιριστικά συσκευαστήρια και τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και αξιοπρεπές εισόδημα.

Στις πλατείες των χωριών της Καρδίτσας τα τρακτέρ

Τα τρακτέρ τους στις πλατείες των χωριών έχουν βγάλει οι αγρότες του νομού Καρδίτσας, ενώ η ακριβής ημερομηνία, αλλά και ο τόπος όπου θα στηθούν τα μπλόκα αναμένεται να αποφασιστούν μέσα στις επόμενες μέρες στο πλαίσιο σχετικής σύσκεψης.

«Βγάλαμε τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών, ενημερώνουμε τον κόσμο για το τι συμβαίνει και με το ασφαλιστικό και μετά τις 15 του μηνός θα αποφασιστεί πού θα στηθεί το μπλόκο», δήλωσε σε δημοσιογράφους την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας, Βαγγέλης Μπούτας.

Ανάλογες συσκέψεις θα γίνουν και σε μια σειρά άλλες περιοχές της χώρας από μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους, που εμφανίζονται αποφασισμένοι, πρόσθεσε, «να κλιμακώσουν τον αγώνα τους ιδιαίτερα μετά την ανακοίνωση των αντιασφαλιστικών σχεδίων της κυβέρνησης, τα οποία πλήττουν βάναυσα το εισόδημα των αγροτών, οδηγώντας σε ολοκληρωτικό ξεκλήρισμα τη μικρομεσαία αγροτιά».

Σε δυναμικές κινητοποιήσεις οι αγρότες των Τρικάλων

Δυναμικές κινητοποιήσεις αποφάσισαν την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου οι αγρότες του νόμου Τρικάλων, μετά από ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα κεντρικού ξενοδοχείου στα Τρίκαλα.

Συγκεκριμένα, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων «Η Άνοιξη» και αγροτικοί σύλλογοι αποφάσισαν να «βγουν» τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών στις 15 Ιανουαρίου.

Παράλληλα αποφασίστηκε στο πλαίσιο της πλατιάς ενημέρωσης, όπως αναφέρθηκε, να πραγματοποιηθούν συσκέψεις στα χωριά Πηγή, Μεγαλοχώρι, Κεφαλόβρυσο και Φαρκαδόνα για την περαιτέρω κλιμάκωση του αγώνα.

Όπως αναφέρθηκε στη σύσκεψη, «μαχητικά και οργανωμένα μέσα από τους Αγροτικούς Συλλόγους-Επιτροπές αγώνα και την Ομοσπονδία διεκδικούμε, αιτήματα όπως αυτά διαμορφώθηκαν μέσα από την πανελλαδική συνάντηση των μπλόκων:
* Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ 2015-2020 της ΕΕ, να μην ισχύσουν οι περικοπές στις επιδοτήσεις/ ενισχύσεις, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο.
* Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων. Αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 30.000 ευρώ, προσαυξημένο με 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Προοδευτική φορολόγηση στο επιπλέον εισόδημα για τους μεγαλοαγρότες και τους επιχειρηματίες στο 45%. Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων σε φτωχούς αγρότες με τζίρο έως 40.000 ευρώ.
* Κατάργηση των χαρατσιών ΕΝΦΙΑ, γεωτρήσεων, ΟΣΔΕ, πιστοποίησης ψεκαστικών κ.ά., του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, στις ζωοτροφές, στα τρόφιμα, στα είδη λαϊκής κατανάλωσης και υπηρεσίες.
* Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50% στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους.
* Καμιά αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες. Συντάξεις αξιοπρέπειας. Να ανακληθεί άμεσα η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια που ισχύει σήμερα. Αποκλειστικά Δημόσια Δωρεάν Υγεία-Πρόνοια. Να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια Υγείας του ΟΓΑ χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
* Άμεση και γρήγορη αποζημίωση των ζημιών που έγιναν από ασθένειες, φυσικές καταστροφές και μέτρα για την αποκατάσταση του αγροκτηνοτροφικού κεφαλαίου.
* Ο ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς από όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο χωρίς καθυστερήσεις, κ.ά.»

πηγη:www.paseges.gr