Από το 2017 σχεδιάζει η κυβέρνηση τη δημιουργία ενιαίου μηχανισμού είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών και φορολογικών εσόδων

11/1/2016

Από το 2017 σχεδιάζει η κυβέρνηση τη δημιουργία ενιαίου μηχανισμού είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών και φορολογικών εσόδων Από το 2017, όταν δηλαδή συνδεθεί το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών με το φορολογητέο εισόδημα των αγροτών, θα γίνεται από την εφορία ενιαία είσπραξη φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.
Τη λειτουργία ενιαίου μηχανισμού είσπραξης των εισφορών και των φορολογικών εσόδων από τη φορολογική διοίκηση ανακοίνωσε την Παρασκευή ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος παραδεχόμενος ότι υπάρχει κίνδυνος απώλειας εσόδων για τα ασφαλιστικά ταμεία αν δεν «εισέλθουν» στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης όσοι αποφεύγουν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Για τη δημιουργία του ενιαίου μηχανισμού ο Γ. Κατρούγκαλος ξεκίνησε ήδη με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδη, με στόχο τη συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών των δύο υπουργείων.
Το πλαίσιο συνεργασίας προβλέπει να λειτουργήσει Κεντρικό Μητρώο υπόχρεων για την καταβολή εισφορών κοινωνικής ασφάλισης και φόρου εισοδήματος (φυσικών και νομικών προσώπων) και έως τις 31/12/2016 να έχει πιλοτικά «στηθεί» για να λειτουργήσει η ενιαία βάση για την είσπραξη εισφορών και φόρου εισοδήματος υπό τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.
Επιπλέον ο υπουργός Εργασίας επιβεβαίωσε ότι για τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες και τους νέους επιστήμονες εξετάζεται για τα επόμενα τρία χρόνια η κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία να είναι αυτή που προβλέπεται και για τους αγρότες, δηλαδή να λαμβάνονται ως κριτήριο τα 468 ευρώ μηνιαίο εισόδημα επί του οποίου θα υπολογίζεται 20% εισφορά, που σημαίνει 93 ευρώ εισφορά τον μήνα.
Στο μεταξύ επικοινωνία με στόχο την ανταλλαγή στοιχείων για το ασφαλιστικό, αλλά και για την προετοιμασία ολόκληρου του ελέγχου έχει ξεκινήσει μεταξύ Αθήνας και δανειστών. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεσμοί έχουν πλέον μεταφράσει το νομοσχέδιο που τους απέστειλε η κυβέρνηση για το νέο ασφαλιστικό, αλλά οι διατάξεις είναι τόσο πολλές που ζητούν συνεχώς διευκρινίσεις για σειρά ζητημάτων από την ελληνική πλευρά. Η εξέταση της πρότασης της ελληνικής κυβέρνησης για το ασφαλιστικό συνεχίζεται, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν κ. Μαργαρίτης Σχοινάς. Ερωτηθείς σχετικά, ο εκπρόσωπος είπε ότι η εξέταση της πρότασης της κυβέρνησης βρίσκεται σε εξέλιξη και πως οι θεσμοί θα συζητήσουν περαιτέρω το θέμα με τις ελληνικές αρχές στη διάρκεια της πρώτης αξιολόγησης που θα ξεκινήσει αργότερα μέσα στο μήνα.

πηγη:www.agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.