Κλειστή διαδικασία με ενστάσεις για τα… μάτια

  11/01/2016 

Μπίκας Αλέξανδρος
Σε µια κλειστή διαδικασία για «λίγους και εκλεκτούς» έχουν µετατρέψει την υποβολή ενστάσεων επί των προσωρινών δικαιωµάτων οι εµπλεκόµενοι φορείς καθώς
, όπως καταγγέλλουν στην Agrenda εκατοντάδες αγρότες, η υποδοχή των αιτηµάτων αναθεώρησης στο σύστηµα γίνεται µε τρόπο επιλεκτικό και αδιαφανή.
Σε λίγους και διαλεγμένους παρέχει τις υπηρεσίες του το ΟΣΔΕ
Οι καταγγελίες αυτές ενισχύονται και από το διαπιστωµένο γεγονός ότι ούτε δέκα µέρες πριν η διαδικασία «κλείσει» (18 Ιανουαρίου, όπως προβλέπει η απόφαση του υπουργείου), υπάρχουν πύλες ενεργοποίησης δικαιωµάτων των παραγωγών (ορισµένες ΕΑΣ), που δεν κάνουν δεκτές αιτήσεις, µε αποτέλεσµα ο κόσµος να ταλαιπωρείται και να είναι «µε ένα τηλέφωνο στο χέρι».
Η όλη κατάσταση σε συνδυασµό µε το γεγονός ότι το σύστηµα (όπου άνοιξε), αυτό έγινε µε το νέο έτος,  βγάζουν εκ των πραγµάτων χιλιάδες κόσµου εκτός ενστάσεων, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσµα να απωλέσουν την όποια ελπίδα είχαν να λάβουν δικαιώµατα.
Παράπονα για τα δικαιώµατα
Όπου υπάρχει καπνός, συνήθως υπάρχει και φωτιά λέει ο θυµόσοφος λαός και στην περίπτωση των ενισχύσεων νέας ΚΑΠ, των ενστάσεων επί των προσωρινών δικαιωµάτων και της του τρόπου κατανοµής, το ρητό ταιριάζει η γάντι.
Κι αν στη διαδικασία µε την οποία έγινε η κατανοµή, οι κυβερνώντες και οι πολιτικοί προιστάµενοι της Βάθη, είχαν την δικαιολογία του νέου, του καινούργιου, του χρόνου που πίεζε και των αποφάσεων των προηγούµεων κυβερνήσεων που σε κάθε «κακή στιγµή» µε ευκολία επικαλούνται, η διαδικασία των ενστάσεων για τα προσωρινά καταδεικνύει ότι τίποτα δεν έγινε, όπως θα έπρεπε και χιλιάδες αγρότες έχουν αφεθεί κυριολεκτικά στην τύχη τους.
Αυτό προδίδουν οι συνεχείς καταγγελίες αγροτών και κτηνοτρόφων για το µοίρασµα των δικαιωµάτων και επιλέξιµων βοσκότοπων  που φθάνουν βροχή στην Agrenda, αλλά και το γεγονός πως οι ενστάσεις µε τον τρόπο που γίνονται και µε την καθυστέρηση που άνοιξε το σύστηµα, έχουν καταλήξει να γίνονται για τα µάτια του κόσµου και µόνον.
Οι καταγγελίες αυτές, βέβαια, δεν περιορίζονται σε µεµονωµένα άτοµα αλλά και σε φορείς αγροτών και κτηνοτρόφων, µε πιο χαρακτηριστικά τα παραδείγµατα της Οµοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, η οποία χαρακτήρισε τη διαδικασία κατανοµής βοσκότοπων «τυχερό παίγνιο», αλλά και της Ένωσης Συνεταιρισµών Ιωαννίνων, που αφήνει να εννοηθεί πως οι επιλέξιµες εκτάσεις, αν και υπήρχαν και είχαν αποδοθεί σε παραγωγούς, στην πορεία χάθηκαν ως δια µαγείας, µε αποτέλεσµα τις απληρωσιές.

Φυσαρµόνικα οι υποδοχείς
Αγρότες από την περιοχή της Κορινθίας και του Ηρακλείου Κρήτης κατήγγειλαν στην Agrenda, µέσω του λογαριασµού τους στο facebook, ότι παρότι απευθύνθηκαν σε πύλες ενεργοποίησης δικαιωµάτων ενιαίας ενίσχυσης όλες τις ηµέρες της προηγούµνενης εβδοµάδας, εισέπραξαν την απάντηση, πως το σύστηµα δεν είναι δυνατό να κάνει αποδεκτές τις αιτήσεις αναθεώρησής τους. Ως εκ τούτου, οι εν λόγω παραγωγοί κινδυνεύουν να µην υποβάλλουν τα αιτήµατά τους για αλλαγές.

Χωρίς αιτήσεις δυο κατηγορίες γεωργών
∆υο κατηγορίες γεωργών δεν προβλέπεται να κάνουν αιτήσεις αναθεώρησης, σύµφωνα µε ανακοίνωση που εξέδωσε ο οργανισµός πληρωµών (ΟΠΕΚΕΠΕ), αργά το απόγευµα της Παρασκευής 8 Ιανουαρίου 2016.
Πρόκειται για:

Γεωργούς, οι οποίοι υπέβαλαν το 2015 αίτηµα µεταβολών, το οποίο απορρίφθηκε ή/και δεν πληρούν τις προϋποθέσεις πρόσβασης στο καθεστώς Bασικής Eνίσχυσης.            
Γεωργούς,  οι οποίοι υπέβαλαν το 2015 αίτηµα µεταβολών, για το οποίο εκκρεµεί το αποτέλεσµα ελέγχου ή/και ο έλεγχος του κριτηρίου του ενεργού γεωργού από το Υπουργείο Οικονοµικών. Μάλιστα, όπως αναφέρεται στην εν  λόγω ανακοίνωση, οι ενδιαφερόµενοι θα ενηµερωθούν, µε κάθε πρόσφορο µέσο, για τη χορήγηση ή µη δικαιωµάτων Bασικής Eνίσχυσης, καθώς και για τον αριθµό και την µοναδιαία αξία τους.
Αξίζει να σηµειωθεί πως µετά την ολοκλήρωση της 1ης πληρωµής για τη Βασική Ενίσχυση έτους 2015, παρέχεται στους δικαιούχους η δυνατότητα υποβολής διοικητικής (διορθωτικής) πράξης, έως την 1η Φεβρουαρίου 2016 βάσει της υπ’ αριθ. 134564/18.12.2015 εγκυκλίου του ΟΠΕΚΕΠΕ. Για την καταχώριση του κωδικού παράλληλης δράσης στα αγροτεµάχια που συµµετέχουν σε µέτρο Αγροτικής Ανάπτυξης που δεν είχε συµπληρωθεί αρχικά από τους δικαιούχους, ισχύει η ίδια καταληκτική ηµεροµηνία (1/2/2016).

πηγη:www.agronews.gr